Ha valaki azt hiszi, hogy egy füstjelző csak unalmas, fehér, kerek, lyukacsos eszköz lehet, ami elcsúfítja a szobát, nagyon téved. A designerek felismerték, hogy ezek a rendkívül hasznos eszközök is lehetnek csinosak, szépek, szemet gyönyörködtetők.

A bogaras

Fotó: https://kristallinhohtoa.blogspot.hu

Paola Suhonen tervezte ezt a molylepke ihlette füstérzékelőt, ami a finn Jalo Helsinki cég terméke, és a LENTO márkanévre hallgat. A készülék nemcsak biztonságot nyújt, de garantáltan odavonzza a tekinteteket. Gyerekjáték az elhelyezése, mivel nem igényel különösebb szerelést, sem fúrást, hiszen a hátulján lévő ragasztócsík segítségével csak a felületre kell ragasztani.

Fotó: https://kristallinhohtoa.blogspot.hu

A szigorú előírások és szabványok betartásával gyártott LENTO 2011-ben elnyerte a tekintélyes “REDDOT DESIGN” díjat.

Fotó: ifitshipitshere.blogspot.com

Különböző színekben kapható, akkumulátorának pedig 5 éves az élettartama. Nincs a készüléken külön tesztgomb, hiszen a bogár egész teste tesztgombként üzemel, azaz ha ki szeretnénk próbálni, hogy a készülék üzemképes-e, a lepkét bárhol megnyomhatjuk, így nem kell apró gombokat keresgélni a készüléken.

A letisztult

Fotó: www.trendversand.ch

Fotó: www.trendversand.ch

A letisztult vonalú füstjelző tervezője Harri Koskinen, a KUPU márkenevü készülék pedig szintén a finn Jalo Helsinki cég terméke.

A KUPU a biztonságon túl esztétikai élményt is nyújt. A készülék telepítése csak néhány mozdulat, köszönet a hátoldalára erősített ragasztócsíknak. Nincsenek rajta apró gombok, borítását nem csúfítják el lyukak, nyílások, a borító egésze tesztgombként működik.

Fotó: www.remodelista.com

Fotó: www.remodelista.com

A KUPU megfelel a füstérzékelőkkel szemben támasztott szigorú előírásoknak, külalakját pedig 2011-ben a “REDDOT DESIGN” díjjal jutalmazták.

A készülék rendkívül könnyű, több színben kapható, és 5 év az akkumulátor élettartama.

A futurisztikus

Fotó: https://www.fastcodesign.com

Fotó: https://www.fastcodesign.com

Az IPod atyjaként nevezett Tony Fadell neve ismerősen csenghet az Apple rajongók körében. Tony gondolt egyet, megalapította a Nest nevű céget, és megalkotta a Nest Protect nevű füstérzékelőt.

A készülék egyik különlegessége, hogy nemcsak őrjítő sípolással jelzi a veszélyt, de képes emberi hangon is “megszólalni”. Ezt az újítást azért vezették be, mert a tapasztalatok szerint az alvó gyermek nem feltétlenül ébred fel a sípolásra, viszont az édesanyja hangjára igen.

Fotó: firewireblog.com

Fotó: firewireblog.com

A hagyományos készülékek apró sípolásokkal jelzik, ha merülőben van a készülék eleme, vagy akkumulátora. Ez viszont sokak számára idegesítő, vagy ijesztő lehet, főleg éjszaka. Ez a készülék a középen lévő kerek tesztgomb körüli fénnyel jelzi a lemerülést, azaz ha a fény világít, akkor elemet/akkumulátort kell cserélni.

A készülék fekete és fehér színben került forgalomba, és van elemes és akkumulátoros változata is.

A többfunkciós

Fotó: www.tuvie.com

Fotó: www.tuvie.com

A francia Arthur Brault által tervezett LUM egy egyedülálló füstérzékelő, ami pontosan a füstjelzőktől elvárt feladatot látja el, azonban foglalatként is működik. A mennyezeti világítás foglalatába először a füstjelzőt “tekerjük be”, majd ehhez csatlakozik a szokásos izzó, legyen az hagyományos, vagy energiatakarékos. Hogy miért jó mindez?

Fotó: www.tuvie.com

Fotó: www.tuvie.com

Egyrészt, tűz esetén a füstjelző akkumulátora segítségével – hangos sípolás mellett – felkapcsolódik a lámpa, azaz működésbe lép egyfajta vészvilágítás. Ez azért remek, mert tűz esetén általában nincs áram, ami a tájékozódást megnehezíti. A másik szerepe pedig az, hogy ha a lámpát felkapcsoljuk, azzal automatikusan töltődik a füstjelző akkumulátora.

Fotó: www.tuvie.com

Fotó: www.tuvie.com

Normál állapotában, ha a LUM be van csavarva a foglalatba, és a füstjelző bekapcsolt állapotú, a készüléken lévő színes gyűrű zöld fényt ad. Ha azonban a készülék füstöt érzékel, a gyűrű villogó piros színre kapcsol, hangos sípolásba kezd, majd ezzel egyidejűleg “felkapcsolja” a hozzá csatlakozó izzót.

Az UFÓ-s

Fotó: www.coroflot.com

Fotó: www.coroflot.com

Matthew Jobson tervezte ezt a füstjelzőt. A készülék érdekessége, hogy ha az elem kifogy, a fedél megnyílik, és a belül élénk színű ház vizuálisan figyelmeztet a lemerülésre.

Fotó:

Fotó: www.coroflot.com

A készüléket sötétben világító jelekkel, nyilakkal is fel lehet szerelni, ami a gyerekek tűvédelembe való bevonását segíti.

A Star Wars-os

Fotó: innoshop.hu

Fotó: innoshop.hu

Ez, a Jacob Jensen által tervezett füstjelző különösen kedves a számomra, mivel pontosan ugyanilyen készülék van elhelyezve a lakásunk nappalijában. Olyannyira nem hasonlít egy tűzjelzőre, hogy még soha, egyetlen nálam járt vendég sem tudta megmondani, hogy milyen célt szolgál.

Fotó: www.otto.de

Fotó: www.otto.de

Az ezüst színű optikai füstérzékelő van ellátva, és nagyon gyorsan reagál a füstre. Tapasztalatból tudom, hogy nem ad felesleges téves jelzéseket, és a benne lévő elem is évekig kibírja csere nélkül.

A változatos színű

Fotó: https://www.pyrexx.com

Fotó: https://www.pyrexx.com

A 2012-es év “REDDOT DESIGN” díjas PX-1 a Pyrexx cég terméke. A készülék gyártója a szokásosnál jóval hosszabb – 12 éves – élettartamot ígér, ami párosul a megbízható működéssel, valamint az időtálló designal.

Fotó: www.presseanzeiger.de

Fotó: www.presseanzeiger.de

A készüléken nincsenek látható kezelőszervek, gombok, világítás, azt bármilyen szögből nézzük, nem szakad meg a kontúrja. Mivel a készülék oldala és teteje változatos színekben vásárolható, bármilyen stílusú, szín-összeállítású lakásba illeszkedik.

A tojás

Fotó_ www.hometone.com

Fotó: www.hometone.com

A SNAPALARM nevű készüléket Michael Olsson és Richard Gronstedt tervezte, méghozzá olyan otthonokba, ahol nem szeretnék a füstjelzőt feltűnő helyre felszerelni, nem akarnak a felszereléssel bajlódni, vagy nem szeretik a falon lógó készülék látványát.

Fotó: subscribe.ru

Fotó: subscribe.ru

A SNAPALARM üzembe helyezése nem igényel szerszámot, nem kell lyukat fúrni a falba, vagy a mennyezetbe, ugyanakkor rendelkezésre áll egy mennyezeti lámpa elektromos vezetéke, amire egyszerűen csak rá kell kattintani.

A madaras

Fotó: https://www.casasugar.com

Fotó: https://www.casasugar.com

Ha teljesen elvonatkoztatunk az akár giccsesnk tűnő designtól, valljuk be, nem is olyan szörnyű látvány a  Chick-a-Dee füstérzékelő. A készüléket főleg a gyermekes családoknak, illetve a lakberendezés szerelmeseinek fejlesztették ki.

Fotó: blog.urbanoutfitters.com

Fotó: blog.urbanoutfitters.com

Eleme 1,5 évi bírja csere nélkül, a készülékre 3 év garanciát vállal a gyártó, tűz esetén 85 dB-es vészjelzést ad.

Fotó: www.theinitiatorandcompany.n

Fotó: www.chick-a-dee.eu

A készülék az amerikai fekete-cinkét (Poecile atricapilla) jeleníti meg. Ez a kis madár vész esetén a “csaj-a-dee-dee” hangot hallatja, ami nagyon hasonlít a füstjelző vészjelzésekor adott, sípoló “dee-dee-dee” hangra.

A tervező azért választotta éppen ezt a formát, mert a madarak ismertek arról, hogy figyelmeztetnek a veszélyre. Az elmúlt században a bányászok kis ketrecekben kanárit vittek magukkal a bányába, mert ezek a madarak érzékelik a mérges gázokat, így a szén-monoxidot. Amikor a madár a legkisebb jelét mutatta a szorongásnak (nem énekelt, nem csipogott), az egyértelmű jelzést adott a bánya elhagyására.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]

1 hozzászólás

Doki · 2013-10-20 - 15:23

Tisztelt Csilla
Gratulálok a fenti cikkhez nagyon jónak tartom, és remélem hasznos is lesz
Üdv
Karesz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + tizenhét =