Kutyameleg – vigyázzunk a háziállatokra a kánikulában

Nemcsak minket, embereket viselnek meg a forró nyári napok, hanem a háziállatainkat is. Összeszedtem néhány ötletet, hogyan védhetjük meg kis kedvenceinket.

A kánikula átvészelése komoly nehézséget okoz az embereknek, de éppen olyan veszélyes lehet a háziállatokra is. A kutyáknak és macskáknak nincs verejtékmirigye, így szervezetüknek nagy szükséges van a hűtésre. A kutyák ráadásul sokat szaladgálnak, játszanak, ami kánikulában hőgutát okozhat, aminek következménye az agykárosodás, szervi elégtelenség, vagy akár a halál.

A kutyák, hogy lehűtsék magukat, nyáladzanak, hasonlóan, mint ahogy az emberek izzadnak. Párás időben a levegőben a nyál nem tud párologni, és a kutya nem tud lehűlni. Forróságban a kutyák erei kitágulnak, hogy a vér megpróbáljon lehűlni a véráramban, ez viszont a vérnyomás emelkedésével jár.

A háziállatok tulajdonosainak feladata, hogy megvédje kedvenceit a meleg, párás időjárásban.

1. Kánikulában soha ne hagyjuk a háziállatokat lezárt autóban, mert ez pár perc alatt is halálos lehet a számukra. A jármű belső hőmérsékletet gyorsan elérheti akár az 50 0C-ot is, amin sokszor még a lehúzott ablakok sem segítenek.
2. Ne sétáltassuk kedvencünket a legmelegebb napszakban, azaz 11 és 15 óra között. A sétákat idősítsük a kora reggeli, délelőtti vagy késő délutáni, esti időpontokra.
3. Ismerjük fel a hőguta jeleit, melyek a következők: erőteljes lihegés, téglavörös íny, vagy nyelv, szapora pulzus, görcsölés, véres hasmenés, hányás, és nyugtalan viselkedés fekvés közben is.
4. Ha hőgutára gyanakszunk, mérjük meg az állat lázát (végbélben), ami ha eléri a 40 0C-ot, hűtsük az állatot slaggal, vagy tegyünk nedves törölközőt a lábaira, illetve a nyakára. Láz esetén károsodhat a kutya veséje, mája, gyomra, vagy bélrendszere.
5. Forróságban kerüljük a jeges víz adását, helyette megengedhetjük, hogy jégkockát nyalogasson.
6. Ha hőgutásra gyanakszunk, a lehető leggyorsabban keressük fel az állatorvost.
7. A rövid orrú kutyák, mint a bulldog és a mopsz különösen hajlamosak a hőgutára, de az elhízott, a vastag szőrű kutyák is veszélyeztetettek, ugyanakkor a felső légúti problémákkal küzdő állatok is könnyen bajba kerülhetnek.
8. Tartsuk az állatot árnyékban, soha ne kössük ki a tűző napra.
9. Mindig legyen az állat előtt kellő mennyiségű friss, hideg víz.

Ne feledjük, hogy a felelőtlenül napon kikötött, autóba bezárt, víz nélkül hagyott kutyák gazdái állatkínzás bűncselekményét követik el, ami akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 8 =

+ <