Talán valaki még emlékszik arra a tűzre, ami 2012. május 28-án a közel-keleti arab emírség, Katar fővárosában, DOHA egyik bevásárlóközpontjában tört ki.

A tűzben 19 személy halt meg, köztük 13 gyerek – többek között új-zélandi hármasikrek -, 4 tanárnő és 2 tűzoltó vesztette életét. Az eset utáni vizsgálat lezárult.

A vizsgálat kiterjedt a Villaggio nevű bevásárlóközpont egészére, és – többek között – a biztonsági csapat hanyagságát állapította meg, akik nem megfelelően reagáltak a tűzre.

A bevásárlóközpont nem rendelkezett veszélyhelyzet megoldási tervvel, a személyzetet nem képezték ki az ilyen helyzetek helyes kezelésére, tehát nem tudták, mi a teendőjük tűz esetén.

A bizottság megállapította, hogy a helyi Szociális Minisztérium nem engedélyezte a bevásárlóközpontban lévő gyermekmegőrző működését, tehát az nem rendelkezett azzal a tervvel sem, amit az ilyen, vagy hasonló veszélyhelyzet esetén kell életbe léptetni. Mind ismeretes, a gyermekmegőrzőben 13 gyerek, és 4 tanárnő vesztette életét.

A gyermekgondozási intézmények országszerte – megkerülve a jogszabályokat – különböző „fedőneveken” (pl.: szórakoztató központ) kapnak engedélyeket, amelyek így nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak. A vizsgálat szerint meg kell akadályozni, hogy ilyen, és hasonló “kiskapukat” felhasználva gyermekekkel foglalkozó intézmények nyithassanak meg.

A vizsgálat szerint a tűz a felső emeleten lévő NIKE sportüzlet közelében egy fénycső meghibásodott elektromos vezetékénél keletkezett, majd a környezetében lévő – meggyulladó – műanyagokon nagyon gyorsan átterjedt a szomszédos gyerekmegőrzőbe.

A NIKE bolt alkalmazottai és biztonsági őre 10 óra 50 perckor észlelték a tüzet, majd megpróbálták eloltani azt.

A tűzoltókat ezt követően 3 percen belül értesítették, akik 11 óra 05 perckor érkeztek a helyszínre. Csak 30 perc elteltével tudták meg, hogy gyerekek rekedtek a gyerekmegőrzőben, és 12 óra 50 percig nem jutottak be a helyiségbe.

A gyerekmegőrző egy szűk folyosó végében helyezkedett el, a szoba gyorsan tele lett füsttel, majd a hő miatt a folyosó is összeomlott, megakadályozva a menekülést. A mentőcsoportok a tető megbontása után jutottak csak a helyiségbe, hogy elérjék a gyerekeket.

Egy marokkói tűzoltó két gyerekkel a karjában halt meg.

A bizottság 11 pontban tett javaslatokat, melyek főként az országban hatályban lévő előírásokat bírálja, azok változtatását sürgeti. Azt javasolták, hogy vizsgálják felül a vonatkozó jogszabályokat, törvényeket, intézkedéseket, engedélyeket, és biztonsági feltételeket a hasonló esetek elkerülése érdekében.

A tűz után nem sokkal öt embert – köztük a bevásárlóközpont több tulajdonosát, valamint a katari kulturális miniszter lányát – letartóztatták.

A katasztrófát tehát tökéletes hanyagság, és a felkészültség teljes hiánya okozta, az ügyészség büntetőügyként kezeli az esetet.

A vizsgálat szerint az állami szervek nem gyakorolják a közbiztonság érdekében hatáskörüket, különösen a súlyos jogsértések esetén, így egészen biztos, hogy Katar más épületeiben is hasonlóan rossz a biztonsági helyzet.

(Fotó: https://www.greenprophet.com)


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − kilenc =