Ha tűz van, akkor a legfontosabb, hogy haladéktalanul el tudjuk hagyni az épületet, de ne feledjük, hogy ez csak akkor tud biztonsággal megtörténni, ha tisztában vagyunk az ezzel kapcsolatos szabályokkal.

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok tényezőtől függ a biztonságunk…

Akár a mi lakásunkban, akár más lakásban keletkezik tűz, gondolkodás nélkül menjünk a szabadba! Ezt még akkor is tegyük meg, hogy úgy ítéljük meg, hogy nincs komoly baj, ugyanis minden nagy tűz kis tűzzel kezdődik…

A tapasztalat azt mutatja, hogy egy átlagos lakás a tűz keletkezésének pillanatától akár 5-10 perc alatt is teljesen lángba borulhat. Ha a tűz álmunkban ér bennünket, nem nehéz elképzelni, hogy milyen kevés az időnk a túlélésre.

Egyszer egy tévéstáb készített velem riportot, akik megkérdezték, hogy ha egyetlen tanácsot adhatnék a biztonságos menekülésre, mi volna az? A válaszom a következő volt: „Mindig tartsuk a lakáskulcsot az ajtó zárjában!” Tényleg ezt tartom az egyik legfontosabb feladatnak, de természetesen ezen kívül a meneküléssel kapcsolatban sok–sok más tanácsom is van. Nézzük sorjában…

Haladéktalanul hívjuk a tűzoltóságot!!

Ha tüzet észlelünk, két segélyhívószámon (105 és 112) is értesíthetjük a tűzoltókat. A segélyhívás ingyenes, így olyankor is tudunk segítséget kérni, ha épp nincs a mobiltelefonunk feltöltőkártyáján pénz.

Ezt akkor is bátran tegyük meg, ha a tűz időközben eloltásra került, ugyanis ha ez nem sikerült tökéletesen, akkor a tűzoltók további beavatkozására is szükség lehet.

Vizes törölköző a száj, orr elé!

A benedvesített textilt a szánk, orrunk elé szorítva hatékonyan védekezhetünk a füstmérgezés ellen, sőt, a fejünkre, hátunkra borított vizes törölköző segíthet a magas hőmérséklet elviselésében is, továbbá megakadályozhatja, hogy a hajunk, ruhánk lángra kapjon. Természetesen ez nem biztosít olyan védelmet, mint például a tűzoltók védőruhája, de rövid ideig, kisebb veszély esetén jó szolgálatot tud tenni.

Lehajolva, kúszva, mászva!

Mivel a forró füst a levegőnél könnyebb, az a mennyezet alatt gyűlik össze, és fentről lefelé telíti meg a helyiséget. Ha a füst már nem teszi lehetővé az állva menekülést, hajoljunk le, vagy akár négykézláb mászva hagyjuk el az épületet, mivel a padló közelében kevesebb a füst, és hidegebb a levegő.

Ha más nem lehetséges, meneküljünk az ablakon át!!

Természetesen itt nem arra gondolok, hogy a 4. emeletről próbáljunk az ablakon át kijutni a házból, hanem arra, hogy földszintes házból, földszinti lakásból, ha nincs más mód, akár az ablakon át is kijuthatunk a biztonságot jelentő szabadba.

Magasabb lakásokból való menekülésnél várjuk meg a tűzoltókat, akik szükség esetén az ablakon át való mentést biztonságosan meg tudják oldani.

Soha ne meneküljünk ablakon át emeleti szintekről!!!!

Mindig tartsuk a bejárati ajtó kulcsát a zárban!!

Tűz esetén, ha füst van a lakásunkban, akár nappal, akár éjjel történt a baj, nagyon nehéz a tájékozódás. Ilyen esetben akár életet is menthet, hogy a bezárt ajtó kulcsa az ajtó zárjában „várakozik”, és nem veszítünk értékes perceket a keresgélésével. Sajnos sok-sok ember fizetett az életével azért, mert menekülés helyett a bezárt ajtó kulcsát keresgélte.

Csukjuk be az ajtót magunk mögött!!

Ez több szempontból is fontos. Egyrészt, ha a tűz a mi lakásunkban keletkezett, úgy az ajtó becsukásával megakadályozhatjuk, hogy a tűz, és így a füst a lakásajtón át akadálytalanul a lépcsőházba jusson. A nyitott ajtón át a bent égő tűz levegőhöz jut, ami tovább szítja a lángokat, ugyanakkor a kijutó füst, vagy láng mások menekülését is akadályozhatja.

Ha a tűz nem a mi lakásunkat érinti, akkor az ajtó becsukásával épp az oda való beterjedést akadályozhatjuk meg, de egészen biztosan késleltetjük.

Ha tűz esetén elhagyjuk a lakásunkat, az ajtót nem érdemes kulcsra zárni, még akkor sem, ha tartunk attól, hogy betörők látogatnak oda, mivel a kiérkező tűzoltók veszély esetén fel fogják törni azt, hiszen nem tudhatják, hogy a lezárt lakásban nincs-e szüksége valakinek segítségre.

Mindig a legrövidebb utat válasszuk!!

Meneküléskor a legfontosabb, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a szabadba jussunk. Talán egyértelmű, hogy ezt a legrövidebb úton tudjuk megvalósítani.

Lefelé, vagy felfelé?

Amennyiben lehetséges a lefelé haladás, soha ne válasszuk a felfelé vezető utat, mivel a tűz arrafelé terjed. A panel épületek nagy részében a tetőre kijutva eljuthatunk a szomszédos lépcsőházon át a szabadba, azonban sok helyen – szabálytalanul – lezárják a tetőre vezető kijáratot, ami miatt csapdába is kerülhetünk.

Csak a filmekben tűnik egyszerűnek, ahogy a tűzoltók a tetőről menekítenek embereket. A valóságban ez nagyon is félelmetes. Ha lehet, kerüljük el.

Soha ne használjuk a liftet!!!

Az emeletről való meneküléshez mindig a lépcsőházat használjuk, akár lefelé, akár felfelé szabad az út. A lift nem biztonságos, tűz esetén tilos a használata, mivel ilyenkor elromolhat, áramkimaradás esetén leállhat, mi pedig bent ragadhatunk.

Ne nyúljunk semmihez!!!

Nagyon komoly égési sérülésekhez vezethet, ha menekülés közben forró ajtóhoz, kilincshez, korláthoz érünk hozzá, de komoly veszélyt jelentenek például a szabaddá váló elektromos vezetékek is. A folyosón, lépcsőházban a fal mellett haladjunk, az a legbiztonságosabb.

Figyeljük a világító, kijáratot jelző lámpákat!

Már egyre több társasházban vannak felszerelve ezek a zöld, futó emberkét ábrázoló lámpák, amelyek tűz, és áramszünet esetén is megmutatják a kijárathoz vezető utat.

Kisgyermeket keressük meg, mentéskor emeljük fel őt!!

Figyeljünk oda arra, hogy a kisgyermekek baj esetén ösztönösen elbújnak, így kereshetjük őt akár szekrényben, ágyneműtartóban, ládában.

Egy kisgyermek a tűzben, füstben megijedhet, elszaladhat, olyan helyekre juthat, ahol az élete esetleg veszélybe kerül. Ennek elkerülése érdekében vegyük a karunkba, ezzel megakadályozhatjuk, hogy égési sérüléseket, egyéb balesetet szenvedjen, ellenálljon, esetleg a tűz helyszínén kialakult zűrzavarban elkóboroljon, elvesszen.

Ha a fejét letakarjuk egy nedves törölközővel, megvédjük őt a füsttől, melegtől, és megakadályozhatjuk azt is, hogy benne félelmet keltő dolgokat lásson.

Segítsünk a rászorulóknak!

Ha van rá lehetőségünk, segítsük a gyermekek, idősek, betegek, mozgássérültek menekülését, mivel ők esetleg nem képesek önerőből biztonságos helyre jutni.

Az épületbe visszamenni tilos!!!

Ha már elhagytuk az épületet, helyiséget, oda soha ne térjünk vissza, még akkor sem, ha úgy érezzük, fontos dolgot felejtettünk bent. Egyáltalán nem biztos, hogy újra lesz lehetőségünk a menekülésre, mivel a tűz, és a füst rendkívül gyorsan terjed.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + nyolc =