A baj bármikor bekövetkezhet, így fontos, hogy a család minden tagja pontosan tudja, mi a teendője tűz esetén.

Gyakoroljuk a menekülést!

Tanítsuk meg gyermekeinknek a helyes magatartást, beszélgessünk arról, hogy merre, milyen módon menekülhetnek baj esetén. Sajnos bekövetkezhet olyan helyzet, hogy a gyermeknek tűz esetén egyedül kell kimennie az épületből.

Mindig legyen elemlámpa egy mindenki által ismert helyen, ugyanis nagy füstben, áram nélkül előfordulhat, hogy még nappal is sötétben kell botorkálnunk.

Találkozási pont

Beszéljünk meg egy helyet, ahol a család menekülés esetén találkozni fog. Én ezt nemcsak otthon, és nemcsak tűz esetére szoktam alkalmazni, hanem bármely olyan helyen, ahol elkeveredhetünk egymástól (pl. állatkert, bevásárló központ, kirakodóvásár, tűzijáték, stb.)

Hagyjuk a folyosót, lépcsőházat szabadon!

A folyosóra, lépcsőkre, lépcsőházba soha ne pakoljunk virágot, bútorokat, kerékpárt, babakocsit, egyéb tárgyakat, mert a füstben, sötétben tapogatózva megakadályozzák a menekülést, eleshetünk bennük, ami akár végzetes is lehet.

Telefonszámok

Legyenek a telefon közelében, vagy a mobiltelefon névjegyei között a legfontosabb telefonszámok (tűzoltóság 105, rendőrség 107, mentők 104, és az egységes segélyhívó 112).

Tanítsuk meg a gyerekeknek is ezeket a számokat, továbbá, ha a gyerek egyedül marad otthon, tudassuk vele, hogy veszély esetén hol, és milyen számon érhet utol bennünket.

Figyeljük a világító, kijáratot jelző lámpákat!

Már egyre több társasházban vannak felszerelve ezek a zöld, futó emberkét ábrázoló lámpák, amelyek tűz, és áramszünet esetén is megmutatják a kijárathoz vezető utat. Keressük, figyeljük őket.

Takarók, törölközők

A háziasszonyok nyilván tudják, hogy hol tároljuk ezeket a holmikat, de nem vagyok benne biztos, hogy ezzel a férjek, gyerekek is maradéktalanul tisztában vannak. Mutassuk meg nekik, merre találhatók a lakásban. Tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy tűz esetén ezeket bevizezve az arcuk elé kell tartani, vagy a hátukra, fejükre borítani. Ha a füst kívülről szivárogna a lakásunkba, az ajtó réseit is el lehet velük tömíteni.

Közművek elzárása

Tűz esetén, a nagyobb baj elkerülése érdekében – amennyiben lehetséges – el kell zárni a gázcsapot, lekapcsolni a villanyórát. Nyilván egy egészen kicsi gyerek nem képes ezt egyedül elvégezni, de a nagyobbaknak mutassuk meg, hogy hol és hogyan tudják ezt megtenni.

Tűzoltó készülék

Jogszabály nem írja elő, hogy lakásokban tűzoltó készüléket kell elhelyezni, azonban mindenképpen jó szolgálatot tehet. A legpraktikusabb egy 6 kg-os „ABC” jelű porral oltó készülék beszerzése, amellyel kisebb tüzeket meg lehet fékezni, és egyszerűen működtethető. Tanuljuk, ismerjük meg a használatukat!

Kulcs a zárban

Mindig legyen belülről kulcs a bejárati ajtónkban, így nem fordulhat elő, hogy tűz esetén a kulcs keresgélésével értékes percek telnek el, vagy a bezárt ajtót így csak késedelmesen tudjuk kinyitni. Sok haláleset következett már be ez miatt.

Ablak, erkély

Ismerjük, beszéljük meg, hogy tűz esetén lehet-e az ablakon, erkélyen át menekülni. Emeletről ezt soha ne próbáljuk meg, és ezt határozottan tiltsuk meg a gyerekeknek is!!!! Ilyen helyzetben az ablakon át kell jelezni a tűzoltóknak, hogy segítségre van szükségünk.

Kúszás, mászás, hempergés

Tanítsuk meg már az egészen kicsi gyerekeknek is, hogy füstben kúszva, mászva kell közlekedniük, és ha meggyulladna a ruhájuk, a földön hemperegve tudják azt eloltani.

Végül egy tündéri videó a menekülési tervről:


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 1 =