Ha tűzeset történt a lakásunkban, jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen esetekben indít a hatóság tűzvizsgálati eljárást.

Ez minden olyan esetben megtörténik, ha a tűzesettel összefüggésben bűncselekmény gyanúja merül fel, vagy a tűzeset következtében haláleset történt, esetleg a tűz minősített fokozata III-as, vagy magasabb volt, illetve minden olyan alkalommal, ha a hatóság vezetője szakmai szempontból indokoltnak tartja

Bűncselekmény gyanúja

Ilyenkor a tűz oltását végzők a helyszíni körülményeket vizsgálják, és döntenek arról, hogy történt-e bűncselekmény. Természetesen ehhez nem feltétlenül elegendő, ha a lakó azt állítja, hogy szerinte felgyújtották az otthonát. A szándékos tűzokozás elkövetői szinte minden alkalommal hagynak hátra egyéb – laikus által akár észre sem vehető – nyomokat.

Haláleset

Ez a legkevésbé vitatható körülmény. Sajnos Magyarországon átlagosan minden harmadik napon hal meg valaki tűzeset során.

A hatóság – mivel a tűzvizsgálati eljárás azonnali tevékenységeket igényel – olyankor is lefolytatja az eljárást, ha a tűzben valaki súlyos, életveszélyes sérüléseket szenved. Sajnos az a tapasztalat, hogy az ilyen mértékű sérülést szenvedettek később nagy számban életüket vesztik.

Minősített fokozat III-as, vagy magasabb

A tűzesetek felszámolásához szükséges erőket a riasztási fokozattal lehet kifejezni. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy minél több tűzoltóra van szükség a tűz eloltásához, annál magasabb lesz a riasztási fokozat. A fokozat I-V-ig számozódik, a legkisebb az I-es, a legnagyobb az V-ös. Ha valamilyen különleges szer is riasztásra került, akkor a riasztási fokozat a „KIEMELT” jelzőt kapja meg. Értelemszerűen létezik I-es, I-es Kiemelt, II-es, II-es Kiemelt, és így tovább…

A riasztási fokozat minősítését a tűzoltás vezetője végzi, azaz mikor kiérkezik a helyszínre, az ott látottak alapján eldönti, hogy mekkora legyen a riasztási fokozat, azaz mennyi tűzoltó raj szükséges a tűz eloltásához.

Ha ez a fokozat III-as, vagy annál magasabb, akkor a hatóság automatikusan tűzvizsgálati eljárást indít.

Szakmai szempontból indokolt

Ezek a szempontok folyamatosan változhatnak, nagy vonalakban természetesen belső szabályozással meghatározásra kerülnek, de ha a hatóság vezetője esetileg is eldöntheti a vizsgálat szükségességét.

Ha a hatóság hivatalból nem indít tűzvizsgálati eljárást, akkor lehetőség van – saját költségen – tűzvizsgálati szakértő igénybevételére.

A fotóért köszönet Gyenes Gábornak.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − nyolc =