Emlékszem, mikor nyolc évvel ezelőtt beköltöztünk a lakásunkba, az első dolgunk egy tűzjelző készülék beszerzése volt. Féltettem a családomat, valamint a hitelből vett lakásunkat.  Akkoriban alig lehetett ilyen készüléket látni a boltokban, és ez az elmúlt évek alatt mit sem változott. Sajnos a munkám során is azt tapasztaltam, hogy az emberek szinte nem is tudnak a létezéséről.

Az USA-ban a lakások 96 %-a legalább egy füstjelzővel rendelkezik, Magyarországon a 17 éves tűzoltó pályafutásom alatt egyetlen eggyel sem találkoztam.

Mi ez?

Az elemes füstjelzőt kifejezetten lakossági felhasználásra fejlesztették ki. Egyszerű a felszerelése, nem igényel szaktudást, falbontást, üzembe helyezést, és az ellenőrzéséhez sincs szükség szakemberre. Ez konkrétabban azt jelenti, hogy aki megveszi a készüléket, annak nem kell további (szerelési, üzemelési, karbantartási) költségekre számítania.

A füstjelzők legújabb generációja már nemcsak a füstöt, hanem a hőt is érzékeli, teljesebbé téve a biztonságot.

Hogyan működik?

A készülék észleli a környezetében lévő füstöt, és hangos sípolással jelzi a veszélyt.

A korábbi típusok elemmel működtek, amelyek lemerülése hamis biztonságérzetet adott, valamint az elemek cseréje tovább feladatot, költséget. A piacon azonban megjelent az a készülék, amely beépített lítium elemmel rendelkezik, amely garantáltan 10 évig üzemképességet biztosít a készüléknek.

Hová helyezzük el?

Minden olyan helyiségbe érdemes elhelyezni, ahol valamilyen tűzkockázatra számíthatunk, azaz a vizes helyiségek (WC, fürdő) kivételével mindenhová. Általában elegendő helyiségenként egyet a helyiség közepére, a mennyezetre felfúrni.

Ha valaki nem szeretne minden helyiségbe vásárolni egy-egy készüléket, akkor a legfontosabb a menekülési útvonalra (folyosóra), esetleg a hálószobába elhelyezni. Ez ugyanis biztosítja a menekülést, valamint az időbeni felébredést tűz esetén. Nálunk egyébként évekig csak a nappaliban volt felszerelve, mivel úgy ítéltük meg, hogy a legtöbb gyújtóforrás itt található, ugyanakkor, ha a készülék itt jelez, az mindegyik hálószobában is még jól hallható.

Hová ne helyezzük?

Nincs értelme fedetlen, nyitott terekben használni, mivel itt a készülék nem fogja észlelni a füstöt. A készülék tönkre mehet poros, koszos, párás helyiségekben, így itt sem érdemes a felszerelése. Ablakok, ajtók közelében, huzatos helyeken, lámpák, belógó mennyezeti elemek 50 cm-es környezetében szintén nem érzékelhető időben a füst.

A tűz kezdeti szakaszában a füst elkerüli a sarkokat, mennyezet-falsík találkozását, így ide se tegyük.

A készülék nem jelez biztonságosan 4 0C alatt, és 38 0C felett.

Gőz, por, dezodor, légfrissítő, cigarettafüst jelenléte esetén a készülék téves riasztást adhat.

Milyen készüléket vegyünk?

Vásárlás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a készülék az MSZ-EN14604:2006 szabvány által előírtaknak megfelel-e. Az ennek való megfelelést – általában – a csomagoláson, vagy a magyar nyelvű leírásban szerepel.

Ne vegyünk készüléket megbízhatatlan helyen, vagy gyanúsan olcsón. Egy megbízható eszköz ára nagyságrendileg 5.000 – 10.000 Ft. között van.

Mit nem jelez a készülék?

A füstjelző nem jelzi a mérgező szénmonoxidot, vagy más robbanásveszélyes (vezetékes gáz, földgáz, metán, stb.) gázokat.

Hogyan kell felszerelni?

A készüléket a mennyezetre, falra fúrt lyukon át egy csavarral kell rögzíteni, majd a tűzjelzőnk már működőképes is.

A működőképességet az jelzi, hogy a készülék elején lévő piros LED időnként felvillan, valamint minden készüléken van egy „teszt” gomb, amelyet megnyomva – a sípolást hallva – meggyőződhetünk a működőképességről. A tesztelést egyébként érdemes hetente egyszer elvégezni.

Ha az áramforrás (elem) lemerülés közeli állapotba kerül, azt a készülék apró sípolásokkal jelzi.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =