A hazai tűzesetek nagy része a konyhában következik be. Az egyik veszélyes, tüzet okozó eszköz a kenyérpirító, legyen akár szó annak műszaki meghibásodásáról, vagy akár a benne sülő kenyér meggyulladásáról.

Azt persze mondani sem kell, hogy csak megbízható helyről, megbízható minőségű kenyérpirítót vásároljon, olvassa el a használati útmutatót, tartsa be az abban foglaltakat, a készüléket pedig tartsa tisztán. Természetes vigyázni kell, hogy ne érje víz, és az elektromos vezetéke se károsodhasson.

Használaton kívül húzza ki a készüléket a konnektorból, és amíg kenyeret pirít benne, ne hagyja magára.

Néha azonban az odafigyelés ellenére is bekövetkezhet a baj, kigyulladhat a kenyérpirító. Nagyon fontos, hogy tudja, mi ilyenkor a teendő. Ezzel sokszor megelőzheti egy nagyobb tüzet.

1. Azonnal húzza ki a konnektorból!

Az első és legfontosabb teendő a készülék feszültségmentesítése, amit kétféleképpen is megtehet.

Azonnal húzza ki a készüléket a konnektorból, vagy, ha esetleg a tűz miatt nem fér hozzá, kapcsolja le az áramot a villanyóránál.

2. Oltsa el a tüzet!

Az oltáshoz használjon ABC tűz oltására alkalmas porral oltó készüléket.

Ha nincs otthon tűzoltó készülék, akkor, – ha nincs áram alatt a készülék, és csakis akkor!! – áztasson be bő vízbe egy törölközőt, és borítsa a lángoló kenyérpirítóra. Fontos, hogy a törölköző (vagy pokróc) nagy méretű legyen, hogy teljesen beborítsa a kenyérpirítót, és annyira legyen vizes, hogy csöpögjön belőle a víz. Közben vigyázzon, nehogy megégesse magát!

Soha ne próbáljon vízzel áram alatt lévő dolgokat oltani!

Ha a tűz már másra is átterjedt, azonnal hagyja el a helyiséget, és értesítse a tűzoltóságot a 105-ös, vagy a 112-es hívószámon!

3. Hagyja kihűlni a készüléket!

www.successfulworkplace.org

www.successfulworkplace.org

Miután eloltotta a lángokat, addig ne érintse meg a készüléket, míg teljesen ki nem hűlt. Súlyos égési sérülésektől óvhatja magát ezzel.

4. Dobja ki a sérült készüléket!

Dobja a kukába a sérült készüléket és vegyen egy újat. Mivel a tűzben megsérülhetett a készülék elektromos része, így ha működőképes, akkor sem biztonságos a használata.

(Fotó: Pinterest)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]

 


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 3 =