Az utóbbi napokban tele vannak a híradások azzal, hogy különböző helyekről bombák, vagy annak látszó tárgyak kerülnek elő. Nézzük, hogy mit kell ilyenkor tenni.

Bomba

2012. augusztus 17. Esztergom

Esztergomban, a Mátyás király utca 22. szám alatti ingatlanon – kerítésépítés közben – egy gyújtószerkezet nélküli FAB 50-es típusú szovjet rombolóbombát találtak. A robbanótest bevizsgálásnak idejére az utcát 100 méteres szakaszon lezárták, 3 házat kiürítettek.

2012. augusztus 17. Esztergom

Esztergom külterületén egy gödröt ástak a korábban megtalált bomba megsemmisítéséhez, amikor értesítették a tűzszerészeket, hogy ugyanazon a helyen egy újabb, feltehetően tüzérségi gránátot találtak. Az utcát 100 méteres szakaszon újra lezárták, és 3 házat ismét kiürítettek.

2012. augusztus 18. Budapest

Két gránátot – egy 7,5 centiméteres német páncélgránátot és egy 4 centiméteres magyar repeszgránátot – találtak a Duna budapesti szakaszán, a Belgrád rakparton lévő 8-as számú hajókikötőnél. Az eset miatt két szállodahajó 100 vendégét ki kellett költöztetni. A tűzszerészek mindkét gránátot elszállították.

2012. augusztus 18. Balatonvilágos

Egy fürdőző a balatonvilágosi  strandon, a Balaton partjától 40 méterre talált rá egy 120 milliméteres aknagránát stabilizátorszárnyára. A tűzszerészek az eszközt elszállították, később semmisítik meg.

2012. augusztus 19. Esztergom

Esztergomban, a Duna partján találtak egy 2,5 kilogrammos szovjet, úgynevezett kumulatív bombát. A robbanószerkezetet a tűzszerészek elszállították.

A hírekből az derül ki, hogy szinte bárhonnan előkerülhetnek világháborús robbanószerek. Nézzük hát, hogy mit tehetünk ilyenkor?

  1. Ha veszélyesnek, gyanúsnak látszó tárgyat találunk, semmiképpen sem nyúljunk hozzá!

  2. Ne mérlegeljük, hogy a talált tárgy valóban veszélyes-e. Ennek megállapítását bízzuk szakemberre.

  3. Ha mégis kézbe vettük, óvatosan tegyük le, soha ne dobjuk el, mivel a mozgatástól, rázkódástól, ütődéstől működésbe léphet!

  4. Vízben lehetőleg ne hagyjuk magára a bombát, hogy a tűzszerészek könnyebben rátaláljanak!

  5. Ha nincs nálunk mobiltelefon, kérjünk segítséget!

  6. Azonnal hívjuk a rendőrséget a 107-es telefonszámon!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + húsz =