336 évvel ezelőtt a csodaszép nyugati város, Sopron lakói voltak kénytelenek átélni egy olyan tűzvészt, amelynek következtében a városkép teljesen megváltozott, a középkori épületek nagy része elpusztult.

1676. november 28-án a mai Széchenyi tér egyik házában keletkezett a tűz, a korabeli feljegyzések szerint Warkoweil György otthonában. A gyerekei okozhatták a tragédiát, amikor gesztenyét akartak sütni, de nem figyeltek oda, és felgyújtották a házukat.

A Széchenyi térről a lángok gyorsan terjedtek a belváros felé, leégtek a Hátulsó utca, az Ógabona tér, a Szentlélek és a Rózsa utca házai, de a Bécsi utca eleje is a lángok martalékává vált.

Sopron különösen híres sok-sok templomáról, a tűzvész azonban ezek egy részét sem kímélte. Nemcsak a gyönyörű, középkorban épült gótikus épületek, de több templom is a tűz martalékává vált. Olyan hatalmasak voltak a lángok, hogy még a harangok is megolvadtak. Két ferences rendi szerzetes az egyik kolostorban égett.

A soproni Tűztorony 58 méter magas, eredetileg várostorony volt, 1290 és 1340 között, gótikus stílusban épült. A XV. századtól toronyőrök “lakták”, akik éjjel lámpással, nappal színes zászlókkal jelezték, hogy merre látnak tüzet. A sors fintora, hogy a torony az 1676-os tűzvészben teljesen leégett. Újjáépítését 1680-ban, közadakozásból kezdték meg.

A tűz után, a leégett középkori épületek helyére barokk épületeket emeltek, ekkor alakult ki a ma is látható belváros képe.

Kategória: TŰZ

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 2 =