Budapest, 2013. szeptember 8., vasárnap – A gázpalackok helyes tárolására és használatára figyelmeztet a katasztrófavédelem, miután az idén eddig már több mint kétszáz olyan káresetnél avatkoztak be a tűzoltók, amelynek helyszínén gázpalack is volt.

Négy esetben már csak a veszélyeztetett terület kiürítésével és a túlhevült acetilénpalackok kilövésével lehetett a nagyobb bajt, vagyis a robbanást megelőzni – írja közleményében Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Az esetek jelentős részében a lakosság által használt propán-butángáz-palackok (PB) nehezítik a tűzoltók munkáját, azonban a hő hatására felhevülő acetilénpalackokban is könnyen beindul a robbanáshoz vezető folyamat. Utóbbiak főleg az autószerelő és karosszérialakatos műhelyekben fordulnak elő.

A háztartásokban a 11,5 és a 23 kilogrammos töltettömegű PB-palackok a leggyakoribbak, a vonatkozó rendeletek szerint utóbbinál nagyobbat nem is szabad használni otthon.

Abban a helyiségben, amelyben a gázzal működő készülék van, egyszerre csak egy palackot lehet tartani, és a lakásban is legfeljebb kettő lehet, amelyek töltettömege együtt nem haladhatja meg a 35 kilogrammot.

PB-gáz esetében a tartalékpalackok tárolóhelyének 5 méteres körzetében nem lehet terepszintnél mélyebb melléképítmény, vagy létesítmény, például pince, kút vagy csatorna, továbbá pincelejáró vagy  pinceablak.

Propán-butángáz-palackot pincében vagy alagsorban egyáltalán nem lehet használni.

Tilos a tárolás, használat a több szintes épületekben. Ez alól kivételt képeznek az egy-, vagy kétszintes lakóépületek, azaz legfeljebb két szintes lakóépületben a tárolás, használat meg van engedve.

Tilos gázpalackokat tárolni nehezen megközelíthető, a közlekedést és a mentést akadályozó helyeken, továbbá lépcsőkön, lépcsőházakban, folyosókon, szűk udvarokban, átjárókban, vagy azok közvetlen környezetében, illetve garázsokban.

A palackok biztonságos használatának alapfeltétele, hogy az állampolgárok csak megfelelően töltött palackokat vásároljanak. Ennek érdekében a katasztrófavédelem hatósági szakemberei országszerte folyamatosan ellenőrzik a propán-butángáz-töltő telepeket, a szabályokat megszegőkre bírságot szabnak ki.

Ha valamennyi szabály betartása mellett is tűz keletkezik, a lehető leghamarabb jelezni kell a tűzoltóknak, hogy gázpalack van a közelben.

(MTI)


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc + tizenkilenc =