Közeledik szilveszter, és ezen a napon – kivételesen – engedélyezett bizonyos pirotechnikai termékek felhasználása. De melyek ezek, hol, és mikor használhatók?

Az év bármely napján, magánszemélyek csak az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékeket használhatják fel, kivétel ez alól a december 31. 18 órától január 1. 6 óráig tartó időszak, amikor a 3. pirotechnikai osztályú termékeket is lehet puffogtatni.

A pirotechnikai termék címkéjén, használati útmutatóján fel kell tüntetni – magyar nyelven – azt, hogy milyen módon lehet biztonságosan tárolni, használni, valamint a termék pirotechnikai osztályát.

Tartsuk be a használati utasításban leírtakat!

Nem kell engedély – 14. év felett – az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékek megvásárlásához, birtoklásához. Ezeket 1 kg tömegig lehet tárolni, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználni.

Nem kell engedély – 16 év felett – a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék megvásárlásához, birtoklásához. Ezeket 1 kg tömegig lehet tárolni, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználni.

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek nem használhatók fel:

 • közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen;

 • tömegközlekedési eszközön;

 • magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen – kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot.

Nem kell engedély – 18 év felett – a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig történő felhasználásához. December 28. és január 1. között ezekből a termékekből maximum 3 kg birtokolható, tárolható.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket magánszemélyek nem használhatják fel:

 • közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen;

 • tömegközlekedési eszközön.

Jótanácsok a biztonságos használathoz:

 1. Csak legális, ellenőrzött, magyar felirattal, regisztrációs számmal és használati utasítással rendelkező pirotechnikai terméket vásároljunk.

 2. Soha ne vegyünk tűzijátékot piacon, pult alól, autó csomagtartójából, ellenőrizhetetlen forrásból. A biztonságos termékek a tűzijáték forgalmazó üzletében, raktárában, vagy – szilveszteri időszakban – bódéjában vásárolhatók meg.

 3. A tűzijáték rakétákat csakis és kizárólag szabad téren szabad felhasználni. Soha ne próbálkozzunk lakásban, zárt téren elműködtetni őket. Felgyújthatjuk vele az egész lakást, vagy súlyos sérüléseket szenvedhetünk.

 4. Soha ne szereljük szét, vagy alakítsuk át a terméket!

 5. Ne indítsuk a terméket kézből, és soha ne hajoljunk fölé!

 6. A használati útmutató mindig tartalmazza a biztonsági távolságokat. Ezen belül vízszintesen ne legyen semmi, amiben a rakéta kárt tehet, személyek se legyenek a közelben. Természetesen függőlegesen sem szabad, hogy kárt okozhasson.

 7. A rakéta vezetőpálcáját nem szabad a földbe szúrni, azt stabilan álló csőből – akár biztosan álló pezsgősüvegből – kell indítani!

A fel nem használt, vagy sérült, el nem működött termékeket január 5-ig vagyunk kötelesek visszavinni a vásárlás helye szerinti forgalmazóhoz, aki azt díjmentesen köteles visszavenni.

Magyarországon 2005. óta magánszemélynek tilos petárdát birtokolni, felhasználni. A petárda nem a pirotechnikai termékek gyűjtőfogalma, hanem egy meghatározott felépítésű termék. Ez a termék látványhatással alig rendelkezik, elsődlegesen hanghatást kelt.

A petárdák használata azonban nagymértékben zavarja a köznyugalmat, félelmet kelt az emberekben, állatokban, ezért 2005. november 23-ától tilos magánszemélyeknek petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni.

A szabálysértési törvény alapján a petárda birtoklása, felhasználása azonban drága mulatság, gondoljuk meg, hogy megéri-e? Ha valaki a tilalom ellenére akárcsak magánál tart, neadjisten felhasznál ilyen terméket, 150.000 Ft pénzbírsággal sújtható.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 2 =