Ha gyújtogatásról hallunk, általában könnyedén legyintünk, és piromániásnak tituláljuk az elkövetőt. De tudjuk-e pontosan, hogy mi ez, mik az okai és mik a tünetei?

 

A pirománia egy mentális zavar, az impulzuskontroll zavara okozza, ami gyújtogatásban nyilvánul meg. A beteg nem képes ellenállni annak a késztetésnek, ami önmagára, vagy mások számára ártalmas. Mielőtt gyújtogatnának, fokozódó feszültséget, aktivitást, izgalmat tapasztalnak, a tűz okozása oldja a feszültséget, örömet okoz, majd végül jön a megbánás, bűntudat.

A gyújtogatásnak nincs egyértelmű oka, a beteget elbűvöli a tűz látványa, vonzza, örömet, élvezetet okoz. A jelentős anyagi kár ellenére a cselekedet soha nem bosszú, politikai ok, vagy bűncselekmény elkövetésének céljából történik.

Okai

A pirománia a népesség kevesebb, mint egy százalékát érinti, és akár már 3 éves korban is megjelenhet. A nyilvántartott piromániások 90 %-a férfi.

A pirománia kialakulásának okait két fő csoportra lehet bontani: egyéni, és környezeti. Mindez jelenti az egyéni temperamentumot, a szülői nevelést, és az esetleges hajlamot. A tanulmányok kimutatták, hogy a piromániás betegek nagy része apa nélkül nőtt fel.

Egyéni tényezők

Sokaknak félrecsúszik az élete, ez vezet a piromániás betegséghez. A vandalizmust, vagy erőszakos cselekményeket elkövető serdülők, akik társaság hiányától szenvednek, gyakran válnak piromániássá. Többen bosszút keresnek, valamilyen, a múltban történt sérelem miatt, sokan közülük antiszociális beállítottságúak. Ezek közé tartoznak a csavargó, otthonról elszökött, bűnöző fiatalok, akik nehezen alkalmazkodnak, vagy a hatalomra, társadalmi elismerésre vágynak.

Környezeti tényezők

A környezeti tényező jelenthet olyan eseményt, amit a beteg a szűkebb környezetében élt át. Ezek közé tartozik a szülői elhanyagolás, a fizikai, vagy szexuális erőszak átélése, de a tűz helytelen használata – a szülői rossz példa – is okozhatja.

Tünetei

A piromániások cselekedete nem kapcsolható sem bűnügyi, sem érzelmi motivációhoz. A betegségben szenvedő tudatosan és szándékosan gyújt tüzeket, aminek következtében levezeti a feszültségét és feltöltődik érzelmileg.

Gyanakodjunk, hogy a környezetünkben ilyen beteg él, ha az illető intenzíven érdeklődik a tüzek iránt, azt lenyűgözőnek tartja, örömet, kielégülést tapasztal a látványától. A gyermekek számára általában örömet okoz a tűz látványa, így nehéz a valódi pirománia gyerekkorban történő felismerése.

Kezelése

A kezelés eredményessége függ a beteg életkorától és a betegség súlyosságától. A gyerekeket és serdülőket általában kognitív viselkedést terápiával kezelik, aminek során azt próbálják kideríteni, hogy mi okozza ezt a viselkedést.

A gyógyulást segítheti például a szülők oktatása, problémamegoldó képességek fejlesztése, relaxáció, tűzvédelmi oktatás, egyéni és családterápia, vagy akár gyógyszeres kezelés.

A felnőttek kezelése azért nehezebb, mert ők kevésbé együttműködők. A kezelésük során a stressz és az érzelmi kitörések kiküszöbölésére gyógyszert, és pszichoterápiás kezelést is alkalmazhatnak.

Megelőzés

A szülők sokat tehetnek azért, hogy gyermekeink ne váljanak piromániás beteggé. Figyeljünk a gyerekekre, neveljük, oktassuk őket a tűz veszélyeire, és figyeljünk oda, hogy a gyerek kezébe ne kerülhessenek tüzet okozó eszközök (gyufa, öngyújtó, stb.).

Kategória: TŰZ

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 10 =