A tűzoltó készülék olyan eszköz, amely az oltóanyagot irányítottan tudja a tűzre juttatni. Csoportosítani a bennük lévő oltóanyag szerint lehet őket, ami lehet víz, hab, por, vagy gáz. Az alábbiakban a porral oltó tűzoltó készülékeket szeretném bemutatni. Ezzel válaszoltam is a címben szereplő kérdésre, azaz a készülék helyes elnevezése porral oltó, és nem poroltó készülék.

Tűzvédelmi szabály nem írja elő, hogy lakásunkban tűzoltó készüléket kell üzemben tartanunk, azonban a kisebb tüzek eloltásánál nagyon jó szolgálatot tehet, ugyanis egy ilyen beavatkozással komoly értékeket menthetünk meg.

A porral oltó készülékek hazánkban nagyon elterjedtek. A készülék töltettömege, valamint a benne található por oltóhatásának különbözősége miatt többféle fajtáját gyártják.

Mekkora töltettömegű készüléket válasszunk?

A hordozható tűzoltó készülékek össztömege nem haladhatja meg a 20 kg-ot. A szokványos töltet 1, 2, 4, 6, 9, 12 kg (EN3), a mozgatható készülékek esetén ez 50 és 250 kg (EN1866).

Egy átlagos lakásba a 6 kg töltettömegű elegendő oltóanyagot tartalmaz ahhoz, hogy a még biztonsággal eloltható kisebb tüzeket teljes egészében felszámolja. Ez a tömeg ugyanakkor nem túl nehéz ahhoz, hogy egy gyengébb személy is meg tudja emelni, a tűzhöz vinni, arról nem is beszélve, hogy a készülék nem foglal nagy helyet, ami kisebb lakásoknál az egyik legfontosabb szempont lehet.

Milyen oltóport tartalmazzon?

Szabvány írja elő azt a besorolást, amely alapján meghatározható, hogy az adott tűzoltó készülék milyen típusú tűz oltására alkalmas. Ezeket a tűzosztályokat A-B-C-D-F betűkkel jelölik.

„A”      Szilárd anyagok (pl.: fa, papír, stb.)

„B”      Folyékony, vagy hő hatására folyékonnyá váló anyagok (pl.: benzin, festék, zsír, stb.)

„C”      Éghető gázok (pl.: PB, acetilén, stb.)

„D”     Fémek (pl.: alumínium, magnézium)

„F”     Sütésre, főzésre használt zsírok, olajok (porral oltó készülék ilyen tűzosztályra nem minősíttethető)

Az oltóporoknak – attól függően, hogy milyen típusú tűz oltására alkalmas – jelenleg három nagy csoportja ismert:

“BC porok”:      Fő hatóanyaga a szódabikarbóna, és az éghető folyadékok, és gázok oltására alkalmas.

“ABC porok”:  Fő hatóanyaga az ammónium-szulfát és ammónium-foszfát, és a szilárd anyagok, éghető folyadékok, és a
gáz oltására egyaránt alkalmas.

“D porok”:         Fő hatóanyaguk attól függ, az éghető fémek mely csoportjának oltására alkalmasak.

Ezek alapján talán jól látható, hogy a lakástüzek oltására a legalkalmasabb az ABC típusú oltóport tartalmazó tűzoltó készülék, amely mindemellett alkalmas a háztartásokban található elektromos berendezések tüzeinek oltására is.

Egy 6 kg-os ABC tüzek oltására alkalmas porral oltó tűzoltó készülék ára kb. 10.000 Ft.

Hogyan használjuk?

A készülékeken általában magyar nyelvű kezelési és használati utasítás olvasható, ami közérthető ábrával is ki van egészítve.

Az oltópor tűzre juttatásához szükség van valamilyen hajtóanyagra, amely általában nitrogén, és a tartályon belül együtt van az oltóanyaggal.

Használatkor először el kell távolítani a biztosítószeget, a tömlőt a tűz felé kell irányítani, majd a szelepkar lenyomásával meg lehet kezdeni az oltást.

A készülék részei:

A készülék részei közül érdemes ismernünk az oltóanyagtartályt, valamint a készülék fejrészén lévő biztosítószeget, a biztonsági szelepet, portömlőt, és a szelepkart.

A tartályon különböző feliratok, címkék olvashatók. Itt látható többek között a használati utasítás, valamint, hogy a készülék milyen típusú oltóport tartalmaz.

A tartályon található továbbá adattábla, vagy beütés, amelyen olvasható a gyártási év és a próbanyomás időpontja. A 6 kg-os ABC porral oltó készülékek 20 évig tarthatók üzemben.

Az ugyanitt olvasható felülvizsgálati jelölés egy öntapadós matrica, amelyen olvasható a készülék utolsó és következő esedékes karbantartásának időpontja. A karbantartást évente kell elvégeztetni (az MSZ 1040 szabványsorozat alapján gyártott tűzoltó készülék esetében 1/2 évente), ennek hiányában nem tekinthető üzemképesnek. A karbantartás díja néhány ezer forint.

Az ellenőrzést és karbantartást csak olyan szervezet végezheti, amely rendelkezik a BM OKF regisztrációs számával.


2 hozzászólás

Csepregi Csilla · 2012-06-17 - 15:38

Kedves Péter!
Köszönöm a kiegészítést. Beleszövöm az írásba, ha nem bánod:)

Nagy Péter · 2012-06-17 - 15:31

“A tűzoltó készülékek töltettömege 1 kg-tól 20 kg-ig terjed.” – A hordozható tűzoltó készülékek ÖSSZtömege nem haladhatja meg a 20 kg-ot. A szokványos TÖLTETtömegek 1,2,4,6,9,12kg (EN3) mozgatható készülékek esetén 50, 250 kg (EN1866)

“F” tűzosztály – a sütésre, főzésre használt zsírok, olajok tüzeinek oltására. Porral oltó készülék ilyen tűzosztályra nem minősíttethető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 3 =