Hazánkban, beavatkozás során, sok helyen találkoznak a tűzoltók – vagyonvédelmi, vagy területbővítési céllal – elhelyezett biztonsági rácsokkal. Az utóbbi napokban többen tették fel nekem azt a kérdést, hogy mit tegyenek a házukban, lakásukban már felszerelt ráccsal, le kell-e szerelniük, mit büntet a tűzoltóság?

Mielőtt rátérnék a jogszabályi előírásokra, mindenképpen el kell mondanom, hogy ha valaki egy ráccsal lezárt ajtó mögött reked egy lakásban, akkor a tűzoltók kénytelenek a rácsot feltörni, elvágni, hogy bejussanak, ami több perces késedelmet jelent.

A korábbiakban már írtam arról, hogy a tűz keletkezésétől a végzetes lángba borulásig alkalmanként elegendő 5-15 perc. Ha figyelembe vesszük a tűz észlelése és a tűzoltók értesítése, kiérkezése, valamint a rács feltörése között eltelt időt, könnyedén beláthatjuk, hogy a segítség esetleg csak akkor jut be a lakásunkba, mikor már nincs esélyünk a túlélésre. Természetesen a késedelem akkor is hasonlóan nagy probléma, ha másik lakásban van tűz, és bennünket „csak” a beáramló füst mérgez. A rácsos ajtó a menekülést is nehezíti, akadályozza.

Ha mindezt belátjuk, és ennek ellenére a rácsok mellett döntünk, akkor a következő feltételekkel tehetjük ezt meg.

A lakások bejárati ajtaját bárki szabadon lezárhatja ráccsal, azt tűzvédelmi előírás semmilyen módon nem tiltja, és a tűzvédelmi hatóság engedélye sem szükséges a felszereléséhez.

A folyosón elhelyezett rácsok – a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül – kizárólag akkor helyezhetők el, ha a rács által elzárt területen belül NINCS tűzvédelmi berendezés, az épület központi közműelzáró szerelvénye, mentésre szolgáló nyílászáró, tűzvédelmi szempontból lényeges kezelőszerkezet, vagy kézzel nyitható füstelvezető nyílászáró.

Ha a lezárt területen belül helyezkedik el a füstelvezető nyílászáró, akkor annak távnyitója a lezárt területen kívül legyen.

A rácsos ajtó kinyitva nem akadályozhatja a menekülést, azaz például nem nyílhat rá a lépcsőre.

Minden olyan lakásnak rendelkeznie kell a rácsos ajtó kulcsával, akinek ingatlana a lezárt területen belül van.

A lezárt területen a tárolással kapcsolatos szabályokat be kell tartani.


25 hozzászólás

Nicolette · 2019-03-19 - 11:26

Üdvözlöm!
Tanácsot szeretnék kérni. Egy régi társasház utolsó 4. emeletén lakom a padlástérrel egy szintben, de egy folyosó belsejében, ahová már nem vezet semmi, és arra felé, már nincs szomszéd. Egészen idáig nem is érdekelt a rács, pedig 50 éve ott élek. De sajnos a padlástérben költözött egy lakó és ettől kezdve állandó munkások járnak kelnek több éve már, ami nem lenne baj, de már másodszor loptak tőlem, pont a napokban is. Mivel az emeleten nem jár más csak ők lehetnek. Ezért le szeretném zárni a beugró folyosó részt, amin nincs olyan amiket felsorolt. Kérdésem kell-e a lakók beleegyezése is – nem fogják megengedni, mivel a padláslakó szinte az ajtóm elé tette a koszos létráját, mondva az az ő területe – vagy a ház beleegyezése nélkül is a saját védelmemben – egyedül élek – felszerelhettek-e rácsot. Ráadásul a padlást sem érinti mert kívül megy fel a lépcső. A lakók beleegyezése nélkül is feltehetem és kell-e tűzvédelmi engedély ilyen helyen, ha fenyegetnek ezzel? Meg kell-e vennem négyzetméter árban a lezárt területet, még akkor is, ha nem alakítom át? Előre is köszönöm a válaszait. Üdvözlettel: Nicolette

  Csepregi Csilla · 2019-03-26 - 11:28

  Kedves Nicolette!

  A rács felhelyezéséhez nem kell tűzvédelmi engedély, ha teljesülnek a feltételek (minden érintettnek van kulcsa a rácshoz, nem zár el tűzvédelmi főkapcsolót, berendezést, nyílászárót, nem szűkíti le a menekülés útvonalát, nem tárol az elzárt területen semmit stb…).

  Arról, hogy a lakóktól kell-e engedély ehhez, vagy meg kell-e vásárolnia az érintett területet, sajnos nem tudok nyilatkozni, mert ez társasházi kérdés. Józan paraszti ésszel azt gondolom, hogy a lakók beleegyezése mindenképpen kellene, bár tartok tőle, hogy más társasházakban sem nagyon kérik ki a lakók véleményét ilyen esetben. Pedig az elzárt terület osztatlan közös tulajdon. Vesse fel egy lakógyűlésen a problémáját, talán a lakók megértik, hogy nem a lakását akarja ezzel megnagyobbítani, hanem a biztonságát növelni.

  Hozzáteszem, a lakásajtó előtt is el lehet helyezni rácsot, azt pedig megteheti a lakók megkérdezése nélkül.

  Remélem, tudtam segíteni. Üdv, Csepregi Csilla

Attila · 2018-01-14 - 11:59

Üdvözlöm,

Egy régi társasházban élünk, ahol két lépcsőház van, a fő és a hátsó. A hátsó kis csigalépcsős lépcsőházat senki nem használja, viszont többször is betőrők feljutottak itt. A 3. (legfelső) emeleten lakók vagyonvédelmi szempontból, szeretnénk ezt lezárni (csak a 3.emeleten, saját pénzből) egy olyan ajtóval/ráccsal ami a lakások felől kilinccsel nyitható bármikor, viszont a nem használt lépcsőház felől csak kulccsal lehetne visszajönni. Ebben a kis lépcsőházban semmilyen tűzvédelmi berendezés nem található.
Kérdésem, hogy ez kivitelezhető-e, ütközik e bármilyen előírásba? Köszönöm, Attila

  Attila · 2018-01-14 - 12:05

  Ez egy régi körfolyosós épület, ahol az udvaron keresztül lehet átjutni a hátsó lépcsőházba. Attila

  Csepregi Csilla · 2018-01-30 - 12:08

  Kedves Attila!

  Csak a helyszínen lehetne biztosat mondani, de azt gondolom, elvileg nem tilos a 3. emelet ilyen módon történő lezárása, ha minden érintett lakó rendelkezik a rácshoz kulccsal és különösen, hogy a lakások felől a rács kilinccsel nyitható. A rács nem akadályozhatja a menekülést, nem szűkítheti le a menekülési útvonalat.

  Üdv, Csepregi Csilla

László Edina · 2017-11-04 - 15:17

Kedves Csilla!

A mi társasházunkban a szomszéd rácsával lenne problémám. Panel lakásban mi vagyunk a középső lakók, mellettünk van még két szomszéd. A lakásokhoz tartozó villanyszekrény a főkapcsolókkal a sarokban van. Az a gondom, hogy a szekrény melletti tulajdonos a folyosó ezen szakaszát önkényesen lezárta ráccsal. Tehát nem az ajtajára tette fel, hanem a bejárati ajtónknál lévő falra úgy, hogy alig 10 cm van az ajtó és a rács között. Ez az egyik gond, hogy a közelség miatt nehezen lehet bejutni a lakásunkba, a másik az, hogy a lezárt területet teljesen kisajátította. Van szőnyeg, dobozok és a rácsra a minap fa lemezeket ragasztott, hogy be se lehessen látni, de ez nagyon tűzveszélyes! Pluszba kamerát is fel akar rakni, nem hiszem, hogy ezt megteheti. Kulcsot is csak sok közös képviselős panaszkodással kaptunk, pedig az közös terület, ráadásul régi a ház, sokszor kell a villanyt szerelni. Kérem, mit javasol, hova forduljunk, sajnos a szóbeli megkeresésekre az volt a válasza, hogy ő megvette a lakást, ne piszkáljuk, azt csinál, amit akar.
Tisztelettel,
László Edina

  Csepregi Csilla · 2018-01-30 - 12:19

  Kedves Edina!

  Látatlanban azt mondom, hogy elsősorban nem a felszerelt rács a probléma, hanem hogy a lakó éghető anyagokat tárol a menekülési útvonalon. Ezért a tűzvédelmi hatóság súlyos büntetést szabna ki. Ez ellen a közös képviselő tudna fellépni, hiszen a kérdéses tulajdonos közös területet foglal el önkényesen, miközben súlyosan megszegi a tűzvédelmi szabályokat.

  Üdv, Csepregi Csilla

Kiss Judit · 2017-09-09 - 21:22

Tisztelt Csepregi Csilla,

Szeretnék választ kapni, hogy lehetséges-e a társas házunkban a nyitott lécsőház felől, személyi-és vagyonvédelmi szempontok miatt, a nyitott függőfolyosó lezárása fém ráccsal a szintünkön, amely a 3. emeleten található? Az épület főbejárata szintén nyitott. A rács által elzárt területen sem tűzvédelmi berendezés, sem az épület központi közműelzáró szerelvénye, sem mentésre szolgáló nyílászáró (hiszen nyitott a függőfolyosó), sem tűzvédelmi szempontból lényeges kezelőszerkezet, sem kézzel nyitható füstelvezető nyílászáró NINCS. Köszönöm válaszát. Tisztelettel Kiss Judit

  Csepregi Csilla · 2017-11-03 - 09:20

  Kedves Judit!

  Elviekben nincs tiltva, ha a rács mögött lakók mindegyike beleegyezett, rendelkeznek kulccsal, és a rács nyitásiránya, nyitott állapota nem akadályozza a menekülést, a menekülési utat nem szűkíti le.

  Üdv, Csepregi Csilla

Soltész László · 2017-02-27 - 13:37

Kérem szépen, a belülről is kizárólag kulccsal nyitható nyílászárók a probléma. Tehát nem a vagyonvédelmi rács, hanem a zár tipusa ami rajta van. Amennyiben ez a zár olyan, hogy kivülről kulccsal, de belülről kézzel nyitható, akkor a vagyonvédelmi rács már lényegesen kevésbé veszélyes. Csodálkozom, hogy ez a kérdés így még nem merült fel. Európaszerte, ezt így oldják meg. Teljesen mindegy lesz, hogy kinek hány kulcsa van hova, ha tűz esetén az adott vasrács és a benne levő zár felforrósodik, és alakja is megváltozik.

  Csepregi Csilla · 2017-03-30 - 08:06

  Kedves László!

  Igaza van… természetesen a belülről kézzel nyitható rács mindig biztonságosabb, mint amit kulccsal lehet kinyitni. Azért jelezném, hogy ha az a bizonyos vasrács felforrósodik a lépcsőházban, akkor az azt jelenti, hogy ott tűz van, így egészen biztosan nem fog tudni abba az irányba menekülni sem kulccsal, sem kézzel nyitható rácson át.

  Üdv, Csepregi Csilla

Hubay Renáta · 2016-11-23 - 06:37

4 emeletes panelban lakom a 3. emeleten. A lakók korábban ráccsal lezárták a lépcsőházat a lépcsőfordulóban a 2. és a 3, emelet között. Szabályos-e ez így? Mit lehet tenni, ha én nem szeretném ezt a rácsot? Új beköltöző vagyok, ebben a házban a szokásjog érvényes sajnos.

  Csepregi Csilla · 2017-01-03 - 09:58

  Kedves Renáta!

  Ráccsal akkor zárható le a lépcsőház, ha a rács mögötti területen mindenki rendelkezik a hozzá való kulccsal. Ez általában lakásajtó, vagy folyosószakasz lezárását jelenti. A menekülési útvonal – ez esetben a lépcsőház – azonban nem zárható le ilyen módon, mert az mind a beavatkozást, mind a menekülést gátolja, miközben minden bizonnyal szűkíti a lépcső szélességét.

  Nagyon komoly problémának látom azt, hogy a 3. és 4. emeletről úgy kell menekülniük az ott tartózkodóknak, hogy egy ráccsal találják szemben magukat. Gondolni kell itt arra is, hogy lehet olyan vendég, vagy kisgyermek is a lakásokban, akinek nincs kulcsa, vagy egy idős, lassabban mozgó személy, aki ha a lakásban felejti a kulcsát, esetleg csapdába kerül.

  Talán nem tévedek, ha azt gondolom, hogy a katasztrófavédelem akár büntetést is kiszabhat egy ilyen rács miatt.

  Üdv, Csepregi Csilla

varga ferenc · 2015-08-26 - 15:47

mit tegyek ha csővesek kőltőznek be télen a 11 liftházba ha rendőrőket hivok még kigyujttyák a lakást a vég én szerintem a megoldás a lezárás

  Csepregi Csilla · 2015-10-17 - 17:29

  Kedves Ferenc!

  A lezárás nem tiltott, csak megvannak a szabályai. Teljesen érthető, hogy senki nem akarja, hogy idegenek költözzenek a házába.

  Üdvözlettel: Csepregi Csilla

Logikus · 2012-06-08 - 17:05

A teenager gyerekek általában rendelkeznek saJÁT kulccsal. Szép, de idealisztikus gondolat, hogy ebben a korban a szülői figyelmeztetés, figyelemfelhívás elég arra, hogy megakadályozza a tetőre történő kimászást, játékot (hiszen az olyan érdekes és izgalmas). Vagy augusztus 20-án onnan nézni a tüzijátékot. Tehát a minden lakó által nyitható tetőkijárat több veszéllyel jár, mint egy zárt üveges, mely veszély estén kitörhető.

  Csepregi Csilla · 2012-06-08 - 17:38

  Bennem is folyamatos a dilemma ez ügyben, de nem látom, a jó megoldást.
  Az ablaküveg, ami kitörhető, azt egy tini is simán ki tudja törni, és kijut a tetőre. Ha az üveg bármilyen más okból törik ki, a kicseréléséig eltelt idő alatt a gyerek megint feljut a tetőre.
  Ha más kulccsal zárjuk le, mint a bejárat, esetleg nem mindenki rendelkezik a kulccsal, nem lehet menekülni, ha nyitva marad, ugyanúgy kijut a gyerek.
  Persze, lehet mondani, hogy jó játék a tetőn mászkálás, de azt hiszem legalább annyira veszélyben vannak a gyerekek az utcán (autó elütheti), vagy egy negyedik emeleti lakásban, ahol szintén kieshet.

  Nehéz kérdés, és lássuk be, tökéletes megoldás nincs, mindegyik veszélyeket rejt magában.

Logikus · 2012-06-07 - 18:20

“Mielőtt rátérnék a jogszabályi előírásokra, mindenképpen el kell mondanom, hogy ha valaki egy ráccsal lezárt ajtó mögött reked egy lakásban, akkor a tűzoltók kénytelenek a rácsot feltörni, elvágni, hogy bejussanak, ami több perces késedelmet jelent.”
ÉS HA SOK PONTON ZÁRÓDÓ,SPECIÁLIS ZÁRRAL ELLÁTOTT BETÖRÉS ELLENI VÉDELEM MIATT FELSZERELT BIZTONSÁGI AJTÓ MÖGÖTT ÉL,AKKOR IS. MIÉRT CSAK A RÁCS VAN KIEMELVE? EZ A DOLOG FELOLDHATATLANUL ELLENTMONDÓ. VAGY BETÖRÉS ELLEN VÉDEKEZIK VALAKI, VAGY TŰZOLTÓK ÁLTAL KÖNNYEN NYITHATÓVÁ TESZI A BEJUTÁT AKADÁLYOZÓ AJTÓT, VAGY RÁCSOT. DE AKKOR A BETÖRŐ IS KÖNNYEN JUT BE.

  Csepregi Csilla · 2012-06-07 - 18:33

  A lakásajtó előtt elhelyezett rács semmilyen módon nincs tiltva. Azzal van a gond, ha a rács közmű főelzárót, füstelvezető ablakot, menekülési útvonalat, stb. zár el.
  Szerintem, aki több ponton záródó ajtóval védi az értékeit, annak ugyanúgy számolnia kell a segítség késedelmességével. Tény, hogy egy lakás többször van kitéve a betörő-veszélynek, mint a tűznek. Ez statisztika.
  Mondjuk semmiképpen nem szabad összehasonlítani az értékeinket az életünkkel.

Logikus · 2012-06-07 - 18:14

Tetőkijárat. Ha a kivezető ajtó kulccsal nyitható, akkor ki felel azért, ha gyerek, vagy gyerekek kimennek és netalán lezuhannak?

  Csepregi Csilla · 2012-06-07 - 18:27

  Kedves Logikus!
  Tökéletesen igazat adok. Nekem is vannak gyerekeim, és egy percig sem volnék nyugodt, ha fel tudnának menni egy ilyen tetőre. De van megoldás, még ha nem is tökéletes…
  Ha a tetőkijárat ugyanazzal a kulccsal nyitható, mint a ház bejárati ajtaja, akkor a lezárás, a biztonság, és a jogszabályi megfelelés is tökéletes.
  A hiba csak ott van, hogy ha a gyerek is rendelkezik ilyen kulccsal, és így is fel tud menni. Talán csak a tiltás, megbeszélés, veszélyekre való figyelmeztetés a megfelelő megoldás. Talán…

cscsilla · 2012-04-15 - 17:55

Hát, Péter, te is tudod, hogy a virág-mizéria csak vihar volt egy kanál vízben. Nyilván alapvetően nem “csak” a virágokkal van baj, hanem azzal a rengeteg, más, folyosókra kipakolt cuccal, amelyeket egyébként nem egyszer meg is gyújtanak. Láttam én már babakocsit, meg motort, meg újságpapírokkal tele dobozt égni, a ház lakói meg ki voltak akadva, hogy fulladoznak a füsttől.

Handbauer Péter · 2012-04-15 - 17:35

tudomén… éncsak egy buta tűzojtó vagyok akinek az a szerény véleménye, hogy míg a virágcserépbe nem (vagy csak ritkán) lehet belehalni, addig a rácsot komoly gondnak tartom… főleg a tetőkijárónál… meg persze a tetőkijáró zárását is … de ez més ügy…

cscsilla · 2012-04-15 - 13:24

Az OKF állásfoglalása erre nem terjed ki külön, de szerintem abban az esetben, ha minden tulajdonos rendelkezik a rácsos ajtóhoz kulccsal, akkor szabad.
Ez csakis akkor lehetséges, ha ugyanaz a kulcs nyitja a rácsos ajtót, mint amivel a földszinti bejárati ajtón be tudnak menni, ugyanis az állásfoglalás nem tiltja meg a főbejáratok kulcsra zárását sem.

Handbauer Péter · 2012-04-15 - 09:31

…a tetőkijáró, vagy az ehhez vezető útvonal ráccsal való lezárása…Gondolok itt középmagas épületre…
???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + három =