RÓLAM

Az elmúlt 17 évet hivatásos tűzoltóként töltöttem, ahol a tűzvédelem részemmé, szenvedélyemmé vált…

A tűzvédelem egy gyűjtőfogalom, amely magába foglalja a tűzesetek megelőzését, a tűzoltási feladatok ellátását, valamint a tűzvizsgálatot.

Munkám során sokszor kerültem személyes kapcsolatba olyan emberekkel, akik valamilyen módon részesei voltak egy-egy tűzesetnek, tanúként, tulajdonosként, aggódó rokonként, vagy akár sérültként.

Ez nagyon megrendítő, embert próbáló feladat, amely nőként, anyukaként sok-sok álmatlan éjszakát okozott. Hisz amikor láttam, hogy milyen lelki és anyagi károkat okoz egy-egy tűzeset, akarva, akaratlanul eszembe jutott, hogy ez akár a családommal is bármikor megtörténhet.

Az egyetlen, amiből mindig erőt tudtam meríteni, az volt, hogy végiggondoltam, miként lehetne megelőzni, megakadályozni egy hasonló borzalmat. Arra a következtetésre jutottam, hogy egy kis odafigyeléssel, vagy minimális beruházással elkerülhető a tűz által okozott pusztítás.

Munkám során mindig két dolgot tartottam fontosnak, és ezeket minden tűzeset után meg is tettem…

Az egyik – és számomra a legfontosabb -, hogy hazajöttem, és a gyermekeimnek, családomnak elmeséltem az esemény körülményeit. Mindig megbeszéltük, hogy miként kellett volna helyesen cselekedni az adott helyzetben.

A másik, hogy a tűzesetben érintett személyekkel is megejtettem ugyanezt a beszélgetést. Erre soha nem sajnáltam az idő. Azt vettem észre, hogy ezekért a beszélgetésekért mindenki nagyon hálás volt, és hiszem, hogy komolyan vették, amit mondtam. Csak remélni tudom, hogy megfogadták a tanácsaimat…

Az évek során megszállott módon próbáltam megmenteni a világot, melynek a központjában mindig az állt, hogy a velem kapcsolatba kerülő embereknek átadjam a tudásom, tapasztalataim.

Azt vettem észre, hogy az emberek általában nem tudják, hogyan kellene megakadályozni a tüzeket, hogyan viselkedjenek tűz esetén, nem ismerik, hogyan, és mivel kell ezeket eloltani. Fogalmuk sincs, hogy ha megtörtént a baj, hová, kihez fordulhatnak, mit tehetnek, vagy mit kötelező megtenniük. Gyermekeinket alig-alig oktatják, oktatjuk ilyesmire, és a családok, barátok is nagyon ritkán beszélgetnek erről a témáról.

Leginkább akkor kerül terítékre ez a téma, ha valamely tűzeset nagyobb hírverést, figyelmet kap a médiában, de ilyenkor is rengeteg megválaszolatlan kérdés marad az emberekben. Barátaim gyakran keresnek meg ilyenkor, kérdeznek, és én válaszolok. Azonban nem mindenki ismer szakembert, akihez a kétségeivel fordulhatna.

A tűzesetek 70-80%-a gondatlan emberi cselekedet következménye. Ez azt jelenti, hogy az emberek akár ismerik a helyes magatartást, akár nem, felelőtlenül, gondatlanul bajba sodorják magukat, és környezetüket.

Hivatásos tűzoltói életem csodálatos 17 éve véget ért, de a jövőben is a tűzvédelem marad a munkám, és továbbra is megvan bennem a vágy, hogy segítsek, tanítsak, próbáljam minél több emberrel megosztani, amit erről a témáról tudok. Mert hiszek benne, hogy ha csak egy ember életét lehet megmenteni, már megérte.

A honlapot ebből a célból hoztam létre, remélve azt, hogy sok-sok olyan olvasóm akad, akiben a cikkeim gondolatokat ébresztenek, beszélgetéseket indítanak el, és ha csak áttételesen is, de ezzel tüzeket akadályoznak meg.

Az oldalon közérthető módon próbálom megjeleníteni a tűzvédelemmel kapcsolatos írott, és íratlan szabályokat, az eszközöket, berendezéseket, a teendőket tűz előtt, közben, és után. Mindezt azért, hogy képesek legyünk megvédeni életünket, családtagjaink, szeretteink életét, egészségét, valamint mindazt, amiért megdolgoztunk, amit féltőn óvunk.

Nagyon fontos számomra, hogy megtudjam, az embereket ebben a témakörben mi érdekli, mi foglalkoztatja, ezért várom észrevételeiket, javaslataikat, kérdéseiket, ötleteiket…

Csepregi Csilla

 

+ <