Pár hónappal ezelőtt az Ybl Miklós Építéstudományi Karon lezajlott beszélgetés a Tudományos Diákköri Konferenciára terelődött. Akkor Kerekes Zsuzsanna tanárnővel szinte egyszerre tettünk javaslatot Győri Melindának, hogy a konferencián a spontán égésről készítsen dolgozatot.

A dolgozat elkészült, a konferencián pedig a második helyezésig „repítette” Melindát, aki a főiskola IV. évfolyamos építőmérnök hallgatója.

A témavezető dr. Beda László főiskolai tanár, külső konzulens Bakos-Törteli Eszter rendőr főhadnagy, a BRFK nyomozója volt, én külső bírálóként vettem ki a részem a munkából.

Melinda beleegyezett, hogy néhány részletet közöljek a dolgozatából:

Mi jut manapság eszünkbe az emberi öngyulladásról? Valami misztikum, valami ijesztő, valami megfoghatatlan, valami döbbenetes, valami hihetetlen, valami, ami tudományosan nehezen kezelhető. Valami, amit el sem akarunk hinni.

Az emberi öngyulladás egy feltételezett elhalálozási mód, melyre egyesek szerint sok, mások szerint szemernyi bizonyíték sincs. Bár hasonlóságokat mutatnak a feltételezett esetek, eddig kevesen merték kimondani a halál okaként, hogy valóban öngyulladás okozta.

Megvizsgálva a lejegyzett „eseteket”, amiket emberi öngyulladásnak tartanak, számos hasonlóságot fedezhetünk fel. De mi is a közös ezekben az esetekben?

  • hihetetlen gyorsaság (elmondások alapján néhány perccel a történtek előtt még beszéltek az áldozattal);
  • a végtagok kivételével az illető porrá ég (általában láb marad ép);
  • a környezetben nem keletkezik a tűz miatti károsodás (nem gyullad ki a szoba) csak ott, ahol a test érintkezett tárgyakkal, felületekkel.

Regisztrált esetek:

John Irving Bentley (92 éves, 1966)

Az alsó lábszárát találták meg egy 0,75*1,2 méteres padlón keletkezett lyuk mellett. A lábát kivéve az egész test porrá égett. A megmaradt lábon érintetlenül rajta volt az otthoni papucsa.

Henry Thomas (73 éves, 1980)

Koponyáján és lábain kívül elégett. Az elmondottak alapján az egész szobát emberi zsír borította és a 4,5 méterre lévő televízió test felöli oldala megolvadt. Ezen kívül csak a szék égett meg, amiben a személy ült.

Mary Hardy Reeser (67 éves, 1951)

Egyedül tartózkodott egy Floridai apartmanban, amikor az eset történt. Koponyája és bal lábszára maradt ép, de összezsugorodott az eredeti méretéhez képest.

George Mott (58 éves, 1986)

Köztudottan alkoholista és láncdohányos volt. Egyedül összezsugorodott koponyája maradt meg.

Olga Stephens (75 éves, eset időpontja ismeretlen)

Az elmondottak alapján az eset fényes nappal történt, miközben az autójában ült. Az autóban semmi nem sérült a vezető ülése mögött és nem találtak magyarázatot arra, hogy bármi az autóban okozta volna halálát. Az áldozat azelőtt elégett, mielőtt bárki segíteni tudott volna neki.

Waymon Wood (kora ismeretlen, 1953)

Autójában ülve égett el. Az autónak összességében semmi baja nem lett leszámítva egy kis olvadást a szélvédőn.

Allen M Small (52 éves, 1953)

Teljes egészében elégett a test. Egyetlen károsodás (égési nyomok) a környezetben azon a széken történt, ahol ült.

Ginette Kazmierczak (kora ismeretlen, 1977)

A lábakat leszámítva a test elégett és károsodás érte a környező bútorokat is.

Helen Conway (kora ismeretlen, 1964)

Ismerősei körében köztudott tény volt, hogy láncdohányos. A lábain kívül mindene elégett.

Michael Faherty (76 éves, 2010)

Szomszédai hívták ki a hatóságot, miután látták, hogy füst száll ki a lakásából. A lakásban semmi nem károsodott, leszámítva a plafont és a padlót azon a részen, ahol az áldozat volt. A testből nem maradt semmi.

Lehetséges megoldások az emberi öngyulladásra

Természetfeletti magyarázat

A spontán emberi öngyulladás hagyományos, vallásos magyarázata az, hogy ezeknek a tüzeknek a célja a bűnösök, fanatikusok, vagy más, Isten elleni vétséget elkövető személyek megbüntetése. Úgy vélik, hogy az égből lecsapó villám is egyike ezeknek a megtorlásoknak. A vétkeseket felemésztő híres „tűzoszlop” is felfogható és párhuzamba hozható vele. A hirtelen fellobbanó tüzeket évszázadokon keresztül, kiemelten a középkorban a boszorkányok, vagy démonok művének tulajdonították.

A gyilkosság-elleplező elmélet

A törvényszéki esetnaplók és a spontán emberi öngyulladásról szóló tanulmányok leggyakrabban egy emberölési ügy elkendőzését látják ezekben a jelenségekben. Az áldozatot szerintük azért égetik el, hogy eltüntessék a gyilkosság vagy lopás bizonyítékát.

Az elméletnek ellentmondanak az égési maradványok.

A faggyú-elmélet (kanóc effektus)

Ez a feltevés David Gee, angol professzor nevéhez fűződik. Ezt az elnevezést először 1989. áprilisában használta a BBC egyik adásában, melynek témája a spontán emberi öngyulladás volt. Elmélete szerint az emberen égő ruhák elpárologtatják a szervezetben lévő vizet (az emberi test 70%-a víz), és az így visszamaradó faggyúhoz hasonló, zsíros anyag tovább táplálja tüzet és a textília (mint gyertyában a kanóc) segítségével éghet el a test jelentős része. Ezt az elméletet sikeresen tesztelték, az élő szövetet takaróba csavart disznó teste szolgáltatta. Ezek szerint véletlen keletkezett tűz, vagy emberölés során az elkövetőnek a nyomok eltüntetése céljából gyújtott tűz a test jelentős részét képes elégetni, mint a kísérlet is mutatta, a környezetben okozott nagyobb károkozás nélkül.

Alkohol

A XX. század elejéig nagyon népszerű volt az az elmélet, mely szerint a spontán emberi öngyulladás áldozatai idült alkoholisták voltak. Azt gondolták, hogy a testükben valamilyen háztartási tűztől (gyertyától, vagy gyufától) meggyulladt a nagy mennyiségű alkohol. Ennek a feltételezésnek a gyenge pontját azok az emberek képezik, akik sosem ittak, és az az ellentmondás, hogy az szervezeten belül lévő alkoholt hogyan tudta meggyújtani bármilyen külső gyújtóforrás.

Erős huzat

Ez kapcsolatban áll a faggyú-teóriával. E szerint a teória szerint a meggyulladó személyben a kéményből, vagy nyílászárókon beáramló huzat erősíti fel a test égését, ezért lesz olyan pusztító erejű, hogy még a csontokat is elhamvasztja. Ezt az elméletet az olyan esetek döntik meg, ahol a jelenség zárt, szigetelt szobában történt.

Az emberi üzemanyagcella elmélete

John Heymer, egykori angol tűzoltó nevéhez fűződik, aki lehetségesnek tartotta, hogy a testben egy eddig ismeretlen kémiai reakció jön létre, amely a szervezetben található vizet szétbontja oxigénre és hidrogénre. Ha a hidrogén lángra kap, gyorsan elemészti az oxigént és így egy láncreakciót hoz létre, ahogy sejtről sejtre továbbterjed. Mindez pedig olyan gyorsan történik, hogy az égő test környezete nem sérül meg.

Az ismeretlen kémiai reakció leírása hiányzik.

A szervezet kémiája

Ian Sanderson, a Fortean Times újságírója szerint lehetséges, hogy a magány oly módon hat egyes emberekre, hogy azok testében, az izmokon belül egy bizonyos, nitroglicerinhez hasonló anyag halmozódik fel, ami meggyulladhat.

Felgyülemlett metán

Dr Joyce Nelson elmondása szerint egyes állatok a gyomrukban felgyülemlett nagy mennyiségű metán miatt kérődznek. Gyakran előfordul, hogy a gáz kijuttatásának egyetlen módja az marad, hogy metszést ejtenek az állat nyakán.

Az emberrel is megtörténik, hogy a gyomorgázok nyomást gyakorolnak a belekben felhalmozódott metánra, ami szellentésformájában távozik a testből. Az elmélet szerint ez a gáz a testben gyullad meg.

Psziché hő-elmélet

A keleti tanítások szerint élő jógik képesek rá, hogy uralják testük hő-mechanizmusait. Képesek órákon át ülni a hóban mindenféle védőruha nélkül. Sőt, képesek annyi hőt termelni, hogy megolvasztják maguk alatt a havat. Az elmélet szerint elképzelhető, hogy a spontán emberi öngyulladás oka is abban keresendő, hogy a test hőszabályzó központjában valami tönkremegy.

Elektromagnetizmus

Szárnyra kapott néhány olyan elmélet is, mely szerint az öngyulladást valamilyen elektromágneses, vagy mikrohullámú sugárzás okozza. 1975-ben Livingston Gearhart kutató összefüggést tételezett fel a Föld geomágneses sugárzásának változása és a spontán emberi öngyulladások között.

Nukleáris hasadás elmélet

A testet összetartó életerő néha „meghibásodhat”, és ezáltal elkezdhet hőt termelni, mint egy atomerőmű, amely a maghasadásból nyeri energiáját.

Dimenziós defekt:

Az elmélet lehetségesnek tartja, hogy más térdimenziók érintkezésbe lépnek a mienkkel. Ennek az egymásba csúszásnak a következménye lehet akár nagymértékű hő átadása. Ha pedig ez az érintkezés véletlenül egy személyen belül jön létre, az illető valószínűleg azonnal elég. Ez az elmélet arra is magyarázatot ad, hogy miért nem ég meg semmi az áldozat közelében.

A matematikai magyarázat

Az R.I.I.K.O. Journal 1994-es számában dr. A. M. Davie kifejti, hogy szerinte a spontán emberi öngyulladás kapcsolatban áll a geofizikai hatásokkal. Katonai térképek alapján tanulmányozta Skóciában az elmúlt évtizedek során bekövetkezett tüzek helyszíneit. Elmélete szerint létezik egy képlet, amellyel a spontán emberi öngyulladások helyszíneit akár előre is lehetne jelezni. Azt állítja, hogy ezzel a technikával más gyúlékony helyek (raktárak, gyárak, farmok) spontán gyulladásait is meg lehet jósolni.

Acetonnal telítődés

A legújabb elméletnek számít Brian j. Ford, Cambridge-i professzor elmélete, mely szerint a test bizonyos folyamatok miatt (anyagcsere folyamán) acetont termel, mely normális körülmények között szabályozott mennyiségben van jelen a testünkben. Ezzel szemben vannak olyan betegségek, mint például a cukorbetegség egy fajtája (diabetes mellitus), illetve az alkoholizmus vagy a zsírszegény diéta, mely során megnő a szervezetünkben az aceton koncentrációja.

Teóriáját kísérlettel tesztelte, melyben disznó hasat áztatott egyrészt acetonba, egy másik példányt pedig alkoholba, majd a közelükben elhelyezett egy gázégőt. Az alkoholos minta nem gyulladt meg a láng közelsége miatt, de az acetonos minta hamar lángra kapott, kékes lánggal égett és néhány perc alatt kialudt.

Ezt követően készített egy emberi szervekből és amputált végtagokból álló modellt, amit előtte 5 napig acetonban áztatott, majd ezt egy fa székre ültette. A kísérlet során egy gázégőt helyezett a modell közelébe, ami be is gyújtotta a testet. Égés során a modellből származó folyadék begyújtotta a széket, ami körülbelül egy perc múlva a szék átégéséhez vezetett és a modell a földre zuhant. A modell a földön tovább égett egészen addig, amíg teljesen porrá nem vált. Ez további 5 percbe került.

A teória hibája, hogy a minták szoba-hőmérsékletűek voltak és nem működött bennük semmiféle életfolyamat, ellentétben a való életben vélt eseteknél, valamint kérdéses, hogy a test külső sejtjei hogyan tudnak olyan százalékban telítődni acetonnal, hogy az természetes úton ne vezessen (még a meggyulladás előtt) mérgezéshez.

Arra a kérdésre, hogy az ember mekkora mértékben tud acetonnal telítődni, bonyolult a válasz. A szervezetben normális mennyiségben keletkezett acetont a máj lebontja, míg a le nem bontott aceton is napokon belül távozik a szervezetből kilélegzés és vizelet útján.

A túl nagy mennyiségű aceton (ismert adat: 2,25 mg/kg) jelenléte a szervezetben rosszulléthez vezet, eszméletvesztéshez, de ekkora mennyiségű aceton a szervezetbe csak célzott bevitel útján juthat, például ha megisszuk a körömlakklemosót. Az ekkora mennyiségű aceton már szöveti károsodást okoz.

Összességében elmondható, hogy az eddig ismert elméletek maximálisan ellent mondanak az emberi öngyulladásnak, mint gyulladási módnak, mert minden feltételezett megoldás során külső gyújtóforrás járult hozzá a meggyulladáshoz, nem pedig belső hőtermelő folyamat következménye volt. Így tűzvédelmi szempontból nem beszélhetünk öngyulladásról.

A megoldások nagy része nem ad elfogadható magyarázatot az esetre, és amelyik tudományos szempontból vizsgálja (aceton elmélet), az is számos olyan kezdeti problémát vet fel, amely ellentmond az eddigi tudományos ismereteknek.

Mindezek alapján elmondható, hogy az emberi öngyulladásnak, mint lehetséges elhalálozási oknak, nem sikerült kilépnie a fantasztikum világából.

Az igazságügyi orvosszakértői hálózat azon az állásponton van, mely szerint emberi öngyulladás nem lehetséges, tekintettel arra, hogy nincs olyan folyamat a szervezetben, amely a test gyulladásához szükséges hőtermelődéssel jár.

Az öngyulladásként tekintett esetek minden valószínűség szerint külső hatásra alakultak ki, azonban a nagymértékű károsodás miatt a gyújtóforrás, illetve a tűz keletkezési mechanizmusának azonosítása sikertelen volt. Az emberi természetből fakadóan attól, amit nem ismerünk, mindig félünk és hajlamosak vagyunk ezzel kapcsolatban valamilyen földöntúli teóriákat gyártani. A hit és a tudomány nem egy és ugyanaz, az igazság valahol félúton van: hinni kell abban, hogy mindenre létezik magyarázat.


2 hozzászólás

Handbauer Péter · 2013-04-14 - 09:20

Érdekes. Gratulálok!
Szívesen olvasnám az egészet.

    Csepregi Csilla · 2013-04-14 - 09:22

    Kedves Péter!

    Gondolom Melinda nem haragszik meg, ha elküldöm neked az egészet e-mailben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + húsz =