Ez sajnos nemcsak azoknak okoz fejtörést, akiknek a lakásában tűz keletkezik, hanem sokszor a környezetében élőknek is. A társasházakban a tűz feletti lakásokban a füst, és a korom, az alsóbb lakásokban a füstös-kormos oltóvíz miatt válik szükségessé a takarítás.

A tűz utáni takarítás rendkívül fárasztó, kellemetlen, és költséges feladat. Ha megtehetik, bízzák szakemberre, mivel ők rendelkeznek a megfelelő tudással, és felszereléssel a tevékenységhez. Mindenképpen megtérül a befektetés, ha értékes tárgyaink, vagy féltve őrzött családi emlékeink eredeti állapotát vissza tudják állítani. Sokszor ez még mindig olcsóbb megoldás, mintha mindent újra meg kellene vásárolnunk.

Aki mégis saját maga szeretné elvégezni ezt a feladatot, az a következőket teheti:

Szellőztetés

Az első, és legfontosabb feladat, hogy szellőztessünk. Nyissuk ki az ablakot, vagy használjunk ventilátort, hogy a levegőben lebegő füst és koromrészecskék minél gyorsabban el tudjanak távozni a lakásból.

Válogatás

Gondosan válogassuk ki a tárgyakat, bútorokat, amelyek lángtól, hőtől, vagy füsttől, koromtól károsodhattak. Nézzük át, hogy mit érdemes megtartani, és mi az, ami sajnos már menthetetlen. A megégett tárgyak sajnos a legtöbb esetben kidobásra szorulnak, bár láttam már olyan megégett, nagyon értékes bútort, amit a tulajdonosai megtartottak, és felújíttattak. Mivel egy ilyen felújítás nagyon drága dolog, nagyon gondoljuk meg, hogy nem olcsóbb-e újat venni.

Szárítás

A nedves textileket, ruhákat, pokrócokat, függönyöket, szőnyegeket, kárpitozott bútorokat a lehető leggyorsabb meg kell szárítani, mivel ha nedvesek maradnak, penészednek, amit talán még nehezebb lesz eltávolítani, mint a füstöt, kormot. Használjunk ki erre minden lehetőséget, pl. a szabadban a napfény, vagy fűtés, ventilátorok, párátlanító készülékek, nagyobb mennyiségű víznél nedves porszívó.

A falakat, padlót ugyanúgy ki kell szárítani, hisz a penészedés ezeket is veszélyezteti. Sajnos a hazánkban elterjedt szalagparketta – ha víz éri – vélhetően menthetetlenné válik, fel fog púposodni, így cserére szorul.

Porszívózás

A kárpitozott bútorokat, textileket, vagy szőnyegeket tisztítás, mosás előtt mindenképpen meg kell szabadítani a koromtól. Ezt a legegyszerűbb egy erős teljesítményű porszívóval végezni. Tartsuk a felület fölé a porszívó csövét, de semmiképpen se dörzsöljük a felületet a különféle porszívóra erősíthető kefékkel, mert csak beledörzsöljük az anyagba a szennyeződést.

Mosás

A szőnyegek, ruhák, textilek tisztítása esetén könnyen előfordulhat, hogy egy-egy darabot akár kétszer-háromszor, vagy ennél többször is ki kell mosni, hogy a tűz minden nyomát el tudjuk tüntetni. Az értékesebb darabokat érdemes tisztítóba vinni, hisz ők pontosan ki tudják majd választani a leghatékonyabb, és leghatásosabb tisztítási folyamatot. Ha többszöri átmosás hatására sem akar a füstszag eltűnni a textilből, használjuk az ózon-kezelést erre a célra.

Nézzük meg, hogy melyik textil milyen módszerrel tisztítható, mivel lehet, hogy az speciális bánásmódot igényel, pl. száraz-, vagy vegytisztítást.

Hatékony fehérítő a 4-6 evőkanál trisó, egy bögre háztartási hypó és 1 liter víz keveréke. A fehérítendő textilt áztassuk benne egy éjszakán át, majd öblítsük ki, és szárítsuk meg.

A korom egy zsíros, kenődő, nehezen eltávolítható égéstermék. Tűz után egészen biztos, hogy a falakat, mennyezetet újra kell festeni, de a festés előtt a kormot mindenképpen el kell távolítani a felületről. Ehhez először száraz kefével takarítsuk át a felületet, majd a legpraktikusabb valamilyen zsíroldó hatású tisztítószer használata. Speciális tisztítószerek között elvétve lehet találni kimondottan füst, és korom lemosására alkalmas tisztítószert is, vagy épp igénybe vehetjük a szárazjég-szórást, mint korom eltávolító módszert.

A korommal szennyeződött fa bútorokat zsíroldó hatású tisztítószerrel, vagy denaturált szesszel lehet megtisztítani. Ezt a műveletet a szabadban, vagy nyitott ablaknál végezzük, mivel a tisztítószerek, és oldószerek egyrészt gyúlékonyak lehetnek, másrészt nagy mennyiségben fejfáját okozhatnak. Ronggyal dörzsöljük a felületet, majd, ha már tiszta a felület, töröljük át nedves ronggyal, majd szárazzal. Egyszerre csak kis felületet takarítsunk le.

Ha a bútor kicsit megperzselődött, de semmiképpen nem szeretnénk azt kidobni, próbáljuk meg nedves csiszolópapírral eltávolítani az égett részt.

Elektromos berendezések

Nagyon nehéz egy elektromos berendezésről laikus szemmel megállapítani, hogy vajon mennyire károsodott a tűzben. Lehet, hogy kívülről a készülék jó állapotban van, de a hő, vagy a belsejébe került korom károsította. Mielőtt kipróbálnánk működés közben, mindenképpen mutassuk meg egy szerelőnek, aki meg tudja állapítani, hogy biztonságos-e.

A tűzben sérült számítógépünk merevlemezén lévő adatokat az erre specializálódott szakemberek talán meg tudják menteni.

Szagtalanítás

Ha már mindent kitakarítottunk, lemostunk, lefestettünk, sajnos azt fogjuk tapasztalni, hogy a füstszag még mindig terjeng a lakásban.

Ne használjuk ennek eltüntetésére különféle parfümöket, illatosító spray-ket, mivel ezek csak a szagot fedik el, nem pedig a szag forrását szüntetik meg. Arról nem is beszélve, hogy az illatosítók reakcióba lépve a füstrészecskékkel, csak erősítik a kellemetlen „illatokat”.

Az egyik lehetséges, és hatékony megoldás lehet az ózon-kezelés, amely már hazánkban is elérhető. Itt egy speciális készüléket állítanak a helyiségbe, amely ózont termel, és teljesen természetes módon szünteti meg a kellemetlen szagokat.

Ha a szagtalanítás nem kellően alapos, akkor az épületszerkezetek pórusaiban maradt füstrészecskék tovább fogják „árasztani” ezt a szagot, ami át fog terjedni a berendezési tárgyakra is, és kezdhetjük a takarítási, szagtalanítási folyamatot újra.

Tisztíthatatlan dolgok eltávolítása

Sajnos a legjobb szándék ellenére is lehetnek olyan dolgok, amelyeket nem lehet megtisztítani. Ilyen például a tetőterekben használt szigetelőanyagok, amit ki kell cserélni, hisz lehetetlen átmosni, szagtalanítani, de a lakásban lévő élelmiszerek is kukába kell, hogy kerüljenek, azok a kormozódás után már nem alkalmasak emberi fogyasztásra.

Szellőző csatornák megtisztítása

Mivel ezekben a csövekben a füst, és korom ugyanúgy lerakódik, mint a lakás minden más pontján, azonban házilag nem takaríthatók, hívjunk szakembert, akik szakszerűen elvégzik a tisztítást.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × kettő =