Johanna 15 éves volt. Épp csak elkezdte a középiskolát. Fura időszaka ez a felnőtté válásnak. Már elég idős volt volt ahhoz, hogy egyedül járjon iskolába, délután pedig egyedül maradhasson otthon, azonban nem elég felnőtt ahhoz, hogy veszély esetén érett döntéseket hozzon. Az alábbi történet sok-sok tanulsággal szolgál, amit mindenképpen érdemes megosztanunk az iskola után egyedül hagyott gyerekeinkkel.

Enyhe őszi idő volt, semmi sem jelezte előre a bajt. Johanna – mint minden nap suli után – kiment a konyhába, hogy készítsen magának valami harapnivalót. Hosszasan nézegette a hűtőszekrény tartalmát, de semmi sem nyerte el a tetszését, ezért úgy döntött, vajas-pirítóssal csillapítja éhségét. Bekészítette a kenyeret, majd visszament a szobájába számítógépezni. Azt azonban nem tudhatta előre, hogy a sütő épp ekkor romlik el.

A lány csak a füstszagra eszmélt fel, ami egyáltalán nem hasonlított a megégett kenyér szagára. Égett műanyag szaga volt. Egyből tudta, hogy valami nem stimmel. Kirohant a konyhába, ahol már lángolt a pirítós sütő. Talán ekkor eszébe jutott, hogy kár volt a konyhát őrizetlenül hagyni sütés, főzés közben.

Ezt követően azonban téves döntések sorozatát hozta, ami majdnem az életébe került…

Visszaszaladt a szobájába a telefonjáért, de nem a tűzoltóságot hívta, hanem az édesanyját. Anyukája persze percekig nem értette, amit a lánya mond, ugyanis Johanna kétségbeesett, összefüggéstelen kiabálása keveredett a sírással.

Azzal, hogy nem a tűzoltóságot hívta először, értékes perceket veszített, a segítség így nem tudott időben megérkezni. Mire édesanyjával megértette, hogy mi történt otthon, a konyha egy része már lángokban állt.

Johanna a füsttől köhögve visszament a konyhába, de még ekkor sem dönt úgy, hogy lekapcsolja az áramot a lakásban. Bár ekkor valószínűleg már késő is lett volna, hisz a bútorok egy része is lángra kapott.

Ha valamilyen elektromos berendezés kigyullad, a legelső feladat az kell, hogy legyen, hogy az egész lakást a villanyóránál áramtalanítjuk. Ha a készülék valamilyen elektromos hiba miatt gyulladt ki, akkor egy ilyen egyszerű mozdulattal nagy valószínűséggel maga az égés is megszűnik, hiszen az elektromos áram jelenléte gyorsítja az égési folyamatokat, a tűz terjedését, folyamatos magas hőmérsékletet tart fenn. Van azonban egy olyan pont, amikor már ez sem segít.

Elektromos áram jelenlétében természetesen a tűz oltását sem lehet megkezdeni, pedig ha van otthon egy kézi tűzoltókészülék, amit egy kamasz is könnyedén tud kezelni, a tűz korai szakaszában a lány megkísérelhette volna a tűz eloltását. Csak hát ilyen készülék nem volt otthon, Johannát pedig senki nem készítette fel a helyzet kezelésére.

Ahogy egyre terjedtek a lángok, Johanna rájött, hogy ha a lakásban marad, komoly veszélybe kerülhet az élete. Ekkor hozta meg talán a legrosszabb döntést. Ahelyett, hogy kiszaladt volna a lakásból (amit már a tűz észlelésekor, kis lángok esetén is megtehetett volna), úgy döntött, hogy az erkélyen keres menedéket. Az rendben van, hogy ott is friss levegőt talál, azonban a kívülről nem csukható erkélyajtón át a lakásból folyamatosan szivárgott ki a füst az erkélyre, amit Johanna belélegzett. Arról nem is beszélve, hogy egyre nagyobb tűznél a lángok az erkélyajtón is kicsaphattak volna, amitől a lány csapdába kerül, és a mi a halálát is okozhatja.

Mire megérkeztek a tűzoltók, az egész konyha lángokban állt, a lakást pedig belepte a füst és a korom. A családnak szinte mindene tönkrement.

Johannát a mentők szállították kórházba, füstmérgezést kapott. Bár az életével játszott, szerencséje volt, hogy ennyivel megúszta.

További tanulságos történetekhez kattintson ide >>

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − 5 =