A következő történet még 1996-ban történt, Budapesten. A közvéleményt nagyon megdöbbentette, mikor a Külső Váci úton történt tűz helyszínén a tűzoltók egy négy-, és egy ötéves kislány holttestére bukkantak. Az eset tanulságai azonban soha nem évülnek el.

Egy októberi kora délután a IV. kerületbe riasztották a tűzoltókat. A bejelentés szerint egy sufni égett.

A tűzoltók tudtak róla, hogy az épületben két kislány tartózkodik, de a teljes terjedelmében égő épületben először nem találták a kicsiket. Mindenki abban reménykedett, hogy a lányoknak sikerült kimenekülni, csak elbújtak valahol.

Amikor a füst végre oszladozni kezdett, a tűzoltók megtalálták az öt éves Melinda, néhány perc múlva pedig a négy éves Margitka holttestét.

A vizsgálat kiderítette, hogy az édesapa begyújtott a vegyes tüzelésű kályhába, majd mindössze 10 percre magára hagyta a lányokat. A gyerekeknek azért kellett meghalnia, mert apjuk rájuk zárta az ajtót.

Ez a szomorú történet több tanulsággal is szolgál.

Soha, de soha nem szabad magukra hagyni a gyerekeket, különösen nem úgy, hogy nincsenek kioktatva arról, miként kell viselkedniük tűz esetén. Egy átlagos lakás, megfelelő levegőellátás esetén 4-5 perc alatt képes teljes terjedelmében égni. Talán nem kell magyarázni, hogy ilyenkor minden másodperc számít. Szóval soha ne hagyjuk magukra a gyerekeket, még pár percre sem.

Sok helyen el szoktam mondani, hogy ha otthon vagyunk, akkor mindig hagyjuk a bejárati ajtó kulcsát a zárban, hiszen tűz esetén értékes perceket veszítünk, ha a menekülés helyett a kulcsokat keresgéljük. Azonban kulcsok nélkül, bezárt ajtóval szemben senkinek nincs esélye a menekülésre, nemhogy a gyerekeknek.

A vegyes tüzelésű kályha elég sokszor okoz tüzet. Nem kell, hogy forró szikra, vagy parázs pattanjon ki belőle, sokszor elég, ha valamilyen éghető anyag van hozzá túl közel. Nagyon fontos, hogy kellő körültekintéssel használjuk.

Nálatok előfordult már, hogy pár percre magára hagytátok a gyereket?

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 20 =