A társasházakban a Tűzvédelmi Házirend irat elkészítését jogszabály írja elő.

Mi írja elő az elkészítését?

A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet 4/A §. írja elő.

Kinek kell rendelkeznie vele?

Minden, három szintesnél magasabb, és tíznél több lakást magába foglaló társasháznak.

Kinek kell elkészítenie?

Az épület tulajdonosának, kezelőjének, közös képviselőjének, az intézőbizottság elnökének, vagy a lakóház használójának.

Az iratot azonban jó minőségben elkészíteni nem túl egyszerű feladat, így mindenképpen javaslom, hogy megírását bízzák tűzvédelmi szakemberre.

Mit kell tartalmaznia?

A jogszabály szerint

 1. A tűzjelzés tartalmi követelményeit.
 2. Az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait.
 3. A tárolásra vonatkozó előírásokat.
 4. A nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat.
 5. A tüzelő- és fűtőberendezések, valamint az elektromos berendezések használatának előírásait.
 6. A tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat.
 7. A lakók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait.
 8. A tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat.
 9. A készítője nevét, elérhetőségét, aláírását, valamint a készítés dátumát.

Ez első ránézésre nem tűnik túl bonyolultnak, azonban egy jó tűzvédelmi irat nem azt jelenti, hogy néhány jogszabályból kimásolunk egy-egy odaillőnek tűnő bekezdést.

A jól elkészített irat a következőkre tér ki részletesen:

1. Általános rendelkezések

 • Milyen jogszabály alapján készült a Tűzvédelmi Házirend.

2. A szabályrendszer hatálya

 • A társasház mely területeit érinti.
 • A házirend be nem tartásából adódó felelősség kérdése.

3. Az épület tűzvédelmi szempontból fontos adatai

 • Társasház lépcsőházai, közös terek.
 • Lakások, szintek száma.
 • Közműelzárók helyei.
 • Fűtési rendszer.
 • Tűzoltó eszközök, készülékek, felszerelések.

4. Szabályozók

 • Milyen jogszabályok érintik a tűzvédelmi házirendet.

5. Tűzvédelmi feladatokat is ellátó személyek feladatai és kötelezettségei

 • Közös képviselő feladatai

6. Tűzvédelmi használati szabályok

 • Általános előírások.
 • Tárolás.
 • Kiürítési útvonal.
 • Hő-, és füstelvezetés.
 • Tüzelő-, fűtőberendezések.
 • Égéstermék elvezetés.
 • Villamos berendezések.
 • Világítás.
 • Tűzvédelmi eszköz, készülék, felszerelés, berendezés.
  • tűzoltó készülék
  • fali tűzcsap, száraz felszálló vezeték
  • tűzcsap
  • beépített tűzjelző berendezés
  • beépített tűzoltó berendezés
  • biztonsági világítás
  • hő- és füstelvezetés
  • tűzgátló ajtók
 • Csatornahálózat.
 • Dohányzás.
 • Szabadban tüzelés.
 • Tűzveszélyes tevékenység.
 • Stb.

7. Tennivalók tűz esetén

 • Tűzjelzés.
 • Lakók riasztása és mentése.
 • Menekülés és mentés.
 • Tűzoltás.
 • Tűzvizsgálat.

További feladat

Gondoskodni kell a Tűzvédelmi Házirendben foglaltak megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.

A Tűzvédelmi Házirendet általában a közös helyiségekben (folyosó, lépcsőház) szokták kifüggeszteni, hogy az abban foglaltakat minél többen megismerhessék. Mivel egy jól elkészített “házirend” 25-30 oldalas is lehet, általában csak a lakókat érintő szabályokat szoktuk “kivonat” formájában kifüggeszteni.

Ki ellenőrzi a meglétét?

A katasztrófavédelmi hatóság ellenőrzi az irat meglétét, és az iratban foglaltak szakmai helyességét.

Sokan esetleg azt gondolják, hogy megúszhatják a büntetést pusztán azzal, hogy úgysem került sor a társasházuk ellenőrzésére, hisz ott a hatóság emberei az évek során még soha nem tettek látogatást. Hát ez komoly tévedés…

Több olyan helyzet is adódhat, amikor ez az ellenőrzés mégis megtörténhet.

Az egyik ilyen, amikor a társasházban az egyik „jó szándékú” szomszéd feljelenti a másikat. Az évek során a hatóság kapott már feljelentést például ráccsal való lezárásról, folyosóra való kipakolásról, vagy akár arról, hogy a szomszéd túl sok papírdobozt tárol a lakásában… Ekkor a hatóság nem tehet mást, mint ellenőrzést tart, és ilyenkor természetesen nemcsak a bejelentés tárgyát ellenőrizheti, hanem a többi tűzvédelmi szabály betartását is.

A másik, garantált ellenőrzési helyzet, ha a társasházban olyan tűzeset történik, amellyel kapcsolatban a jogszabály tűzvizsgálati eljárás lefolytatását írja elő. A tűzvizsgálati eljárás része a tűzvédelmi helyzet értékelése, ami úgy valósul meg, hogy a hatóság ellenőrzést tart, és természetesen ellenőrzi a tűzvédelmi szabályok betartását is.

Ha a tűzvizsgálat során tűzvédelmi szabálytalanságokra derül fény, sok esetben a hatóság nem mérlegelhet, köteles kiszabni a bírságot.

Ezen kívül természetesen bármely esetben előfordulhat, hogy a tűzvédelmi hatóság kampányszerűen elkezdi ellenőrizni a társasházakat. Ilyen az elmúlt években többször is történt már…

Milyen büntetésre számíthat a társasház, ha nincs, vagy nem megfelelő a „Tűzvédelmi Házirend”-je?

Tűzvédelmi bírság kiszabása csak ismételt szabálytalanság esetén kötelező, ha

 • egyéb tűzvédelmi jogszabályban, vagy a tűzvédelmi szabályzatokban foglalt előírás, továbbá tűzvédelmi szabványok előírásai megszegésére kerül sor. A bírság minimális összege 20.000 Ft, maximális összege 60.000 Ft.

Mivel a “Tűzvédelmi Házirend” elkészítését tűzvédelmi jogszabály írja elő, így annak hiánya, vagy a benne foglaltak helytelensége megvalósítja az előírások megszegését, tehát bírsággal sújtható.

Több szabálytalanság együttes fennállása esetén a bírság mértéke az egyes szabálytalanságokért kiszabható bírságok összege, de legfeljebb 10.000.000 Ft.

A tűzvédelmi bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

A tűzvédelmi bírság ugyanazon tényállás mellett – az azonnal megszüntethető szabálytalanságok kivételével – a tűzvédelmi bírságot kiszabó jogerős határozat közlését követő két hónap elteltével ismételten kiszabható.

Mindezek alapján azt javaslom, mindenki nézze meg a saját lakóhelyén, hogy szükséges-e az irat elkészítése, és ha igen, kérje számon a közös képviselőtől.

Olvassa el, nézze át, hogy kellően részletes-e, a megfelelő jogszabályokra hivatkozik-e (nem elavult-e), és ismerje meg a benne foglaltakat, hiszen az irat nem azért készül, mert kötelező, hanem mert tűz esetén jó tudni, hogy mi a teendő, hogy óvható meg a családunk, barátaink, szomszédaink, vagy az értékeink.

A FROMET EXPERT Tervező, Szakértő és Tanácsadó Kft. – több évtizedes szakmai tapasztalatával – vállalja többek között társasházak Tűzvédelmi Házirendjének kidolgozását.

Keressen bennünket bizalommal!

Szeretne többet megtudni a szolgáltatásról? Kattintson ide!

Szeretné elkészíttetni társasháza Tűzvédelmi Házirendjét? Kérjen árajánlatot!

[easy_contact_forms fid=2]


83 hozzászólás

Hoffmann Sarolta · 2019-01-22 - 17:57

Kedves Csilla!
Kérdésem az lenne, hogy társasházunkban, ami pince, fsz+2 emelet és 19 lakás tartozik hozzá, kell e Tűzvédelmi Házirend? Egy, a második emeleten lévő lakás kétszintes, vagyis a padlástérbe nyúlik. A padlás a beépítettség fölött körbejárható.
Nagyon határeset vagyunk, ha a jogszabályt nézem.
Köszönöm válaszát
Üdv Hoffmann Sarolta

  Csepregi Csilla · 2019-03-26 - 11:38

  Kedves Sarolta!

  Szerintem Önöknek kell Tűzvédelmi Házirend irat, mivel az épület a padlástér beépítése nélkül is több, mint három szintes, sőt, az épület a padlástér beépítésével 5 szintessé vált.

  Üdv, Csepregi Csilla

László Gábor · 2018-04-29 - 05:30

Kedves Csilla!

Mi egy két üzletből, 7 garázsból és 8 lakásból álló (ebből 2-2 lakás később össze lett nyitva), 3 szintes társasházban lakunk. A közös képviselőnk 3,5 év után lelakatolta a tető feljáró nyílását, hivatkozva a kéményseprő javaslatára, miszerint baleset és anyagi biztonsági okokból jobb azt zárva tartani. A tető egyébként bádog, enyhe dőlési szöggel, tehát alkalmas a biztonságos menekülésre is, a szomszédos házak teteje megközelíthető. Én és pár lakótársunk kértem, hogy a kulcsot ne tartsa magánál, ha már lezárta, mert így egy esetleges fsz, 1. emeleti tűz esetén a 2. emeletről csak arra tudunk menni biztonságosan.
Nehezen, hivatkozva a tűzvédelmi tervre, ami szerint a tető nem része a menekülésnek, ezért nem kellene annak bárki által nyithatónak lennie, amit mi egyébként még nem láttunk, végül a kulcsot a 2. emeleten elérhetővé tette.
Kérdésem az lenne, hogy ennek a háznak kell-e rendelkeznie az előírt szabályzattal, illetve annak hol kellene lennie, illetve helyesen kértük-e, hogy a kulcs legyen elérhető a lakók számára tűz esetén?

Köszönettel: László Gábor

  Csepregi Csilla · 2019-03-26 - 11:55

  Kedves Gábor!

  Az Önök házának nem kell rendelkeznie Tűzvédelmi Házirend irattal és a tető egészen biztosan nem része a menekülésnek. Sőt, mi több… én magam sem javasolnám soha, hogy abba az irányba meneküljenek. Végtelenül veszélyes… éjszaka, füstben, korlát nélkül, esetleg viharos, vagy jeges időben nagy veszélynek van kitéve, aki arra menekül, arról nem is beszélve, hogy fent is rekedhet, csapdába eshet.

  Üdv, Csepregi Csilla

B. Gáspár · 2018-04-19 - 09:30

Tisztelt Csepregi Csilla,

Klasszikus, nyitott, belső udvaros, körfolyósós társasházban lakunk. A mi folyósónkról két lakás nyílik és a folyósó mindkét végén található lépcső (A menekülési útvonal legkisebb átmérője az egyik irányba 100cm a másik irányba 90cm). A két lakás bejárata közötti területre helyezhetünk el növényeket úgy hogy az egyik lakásból az első lépcsőház felé a másik a lakásból a hátsó lépcsőház felé szabadon hagyjuk a közlekedőt?

Köszönettel,
B. Gáspár

  Csepregi Csilla · 2019-03-26 - 11:52

  Kedves Gáspár!

  A folyosón csak akkor szabad virágokat elhelyezni, ha meghagyják a minimum 110 cm széles szabad területet. Ne a folyosó ennél keskenyebb, akkor nem helyezhet ki növényeket. Ilyen formán a két lakás között sem, hiszen adódhat olyan helyzet, hogy mindkét lakásból ugyanabba az irányba kell menekülni.

  Üdv, Csepregi Csilla

Hajnal Sándorné · 2018-02-15 - 19:34

Tisztelt Csepregi Csilla!
A kérdésem a következő: 6 lakásos társasházban lakom.az előbbiekből látom, tűzvédelmi szabályzat nekünk nem kell, tűzoltó készüléket kell tartanunk garázsban, lépcsőházban?
Válaszát köszönöm szépen

  Csepregi Csilla · 2018-03-21 - 13:56

  Kedves Hajnal Sándorné!

  A garázsban és a lépcsőházban nem kell tűzoltó készüléket tartani.

  Üdv, Csepregi Csilla

Kiss Géza · 2018-02-06 - 15:42

Tisztelt Csepregi Csilla!

2006-ban átadott 18 lakásból álló társasházban lakok. A társasház alapító okirata, szervezi működési szabályzata, valamint házirendje 2006-ban lett előkészítve, azóta változatlanok. Kérdésem lenne, hogy az Ön által említett 30/1996 BM rendelet 4/A. paragrafusa alapján az én társasházam köteles tűzvédelmi szabályrendszert előkészíteni? Vagy ez csak a 2017. június 16 után használatba vett társasházakra vonatkozik? A 2017. június 16-át azért említem, mert úgy látom, hogy akkor lépett hatályba a 4/A. paragrafus módosítása.

Köszönettel:

Kiss Géza

  Csepregi Csilla · 2018-02-06 - 16:21

  Kedves Géza!

  A kérdéses iratot minden olyan társasházban el kell készíteni, ami három szintnél magasabb és tíznél több lakást foglal magába, függetlenül attól, hogy az mikor lett használatba véve.

  Ezért, ha az Önök társasháza három szintesnél magasabb (pince, földszint, emeletek, tetőtér), akkor Önöknél is kell lenni ilyen iratnak.

  Üdv, Csepregi Csilla

Gulyás András · 2017-11-18 - 22:38

Kedves Csilla!

Érdeklődni szeretnék, hogy társasházak padlásterében tárolhatók e a lakók használati tárgyai, van e bármilyen jogszabály, ami ezt tiltja? Kötelezhet e bármelyik lakó azok eltávolítására, ha azok nem éghetőek?

Köszönettel:

Gulyás András

  Csepregi Csilla · 2018-01-30 - 12:15

  Kedves András!

  A padlástérben tárolhatók használati tárgyak, ha azok a kéménytől és a tetőszerkezettől minimum 1 méter távolságra vannak és szükség esetén eltávolíthatók. A társasház közös döntése, hogy a kérdéses – közös tulajdonú – padlásteret mire és hogyan használják. Azt nem tartom tisztességesnek, ha egy-két lakó telepakolja a padlásteret a cuccaival, a többi lakónak pedig esetleg nem jut hely. Sajnos sokan használják a közös tereket sajátjukként, ami – nem tűzvédelmi kérdés, hanem – tulajdonjogi probléma.

  Üdv, Csepregi Csilla

Gergő · 2017-09-12 - 09:38

Kedves GyújtóForrás!
Egy olyan kérdésem van, hogy tárolható-e társasház belső udvarán segédmotorkerékpár? A közös képviselő arra hivatkozik, hogy a tűzvédelmi szempontból tilos ott tárolni. Kerestem, de nem találtam erre külön rendelkezést. A ház egy körfolyosós több mint 40 lakásos lakóház, ahova egy külön kapun be tudom tolni a motort. Semmilyen menekülési útvonalat nem gátol, illetve minden faltól legalább 5 méter távolságra található.
Amennyiben a lakás tűzvédelmi szabályzatában van ilyen bekezdés, az milyen retorzióval járhat, amennyiben nem tartom be?

Előre is köszönöm válaszát!

  Csepregi Csilla · 2017-11-03 - 09:12

  Kedves Gergő!

  Nincs olyan jogszabály, ami tiltaná a segédmotorkerékpár elhelyezését a nyitott, belső udvaron. Ha a társasház tűzvédelmi házirendje ennél szigorúbb szabályt akar betartatni, akkor annak semmiképpen sem lehet hivatalos retorziója, kizárólag a társasház közgyűlése által elfogadott “büntetéssel” sújtható. Nem vagyok otthon társasház üzemelési kérdésekben, de gondolom, amikor olyan dolgot tiltanak, amit jogszabály nem, azt a tiltást a közgyűlés elfogadta és ennek megfelelően a büntetést is előre meghatározta. Legalábbis így volna számomra logikus.

  Üdv, Csepregi Csilla

Kovács Tünde · 2017-08-29 - 12:21

Tisztelt Hölgyem,

Azt szeretném tudni, hogy egy 12 lakásos 2szintes társasházban a tárolóban tarthatok-e egy kis 50 cm3-is robogót. Minden lakáshoz saját elzárt tároló tartozik. Így én is az én tulajdonomban lévő tárolóban tartanám. Most költöztünk ide és az egyik lakó ebbe kötött bele. Közös képviselőnek szólt, de tűzvédelmi szabályzatot nem kaptunk. Válaszát előre is köszönöm.

  Csepregi Csilla · 2017-11-03 - 09:18

  Kedves Tünde!

  Az a kérdés, hogy hol van az a tároló? Talajszint alatt, vagy padlástérben nem tárolhat semmilyen éghető folyadékot (azaz a robogóban lévő üzemanyagot sem). Talajszinten, vagy az felett a tárolás nem tiltott, mivel lakásban is lehet – meghatározott maximum mennyiségben – éghető folyadékot tárolni.

  Üdv, Csepregi Csilla

Tapodi Szilvia · 2017-07-13 - 19:32

Négy lakásos társasházban a közös nyílt légterű udvaron lehet-e dohányozni?

  Csepregi Csilla · 2017-11-03 - 09:14

  Kedves Szilvia!

  Jogszabály nem tiltja a közös, nyílt légterű udvaron történő dohányzást. Társasházban lakóként azonban azt gondolom, ebben a kérdésben is illendő betartani az együttélés íratlan szabályát, azaz a dohányzással, füsttel nem illik másokat zavarni.

  Üdv, Csepregi Csilla

Szabó Istvánné · 2017-06-29 - 05:45

Szabad-e grillezni egymáshoz közeli kisméretű erkélyen amelyhez kb. 2 méter távolságban magas tujasor van. Be lehet-e a társasház házirendjében tiltani az erkélyen történő grillezést.
Szerintem meglehetősen tűzveszélyes ez a tevékenység azon kívül, hogy rendkívül büdös, emiatt az ablakokat nem lehet nyitva tartani – különösen ebben a nyári kánikulában.
Várom szíves válaszukat.

  Csepregi Csilla · 2017-07-12 - 08:18

  Kedves Szabó Istvánné!

  Tűzvédelmi jogszabály nem tiltja az erkélyes grillezést és véleményem szerint – bár nem vagyok közös képviselő – a társasház a saját tulajdonban végzett tevékenységet – ha azt jogszabály nem tiltja – nem tilthatja.

  Üdv, Csepregi Csilla

   Szabó Istvánné · 2017-07-12 - 08:43

   A sok erkélyen való grillezés kifogásolása azt jelenti, hogy zavarja a többieket.
   Jó volna, ha a Tűzvédelmi Hatóság mégis hozna tiltó rendelkezést.

Dobozi Lea · 2017-06-27 - 12:15

Tisztelt Címzett!

Már rengeteg helyen próbáltam információt szerezni, de vagy nem válaszoltak, vagy leráztak.

A probléma a következő:
Egy 116 lakásos társasház belső udvarának magán tulajdonú földszinti kertjeiben lehetőség van-e faszenes grill használatára? A kerteket nem csak az adott társasház, hanem még 3 különálló, de egybefüggő egyéb társasház veszi körbe felszíni parkoló helyekkel együtt (ez kb. 300 lakást jelent).
Arra keresem a választ, hogy egy ilyen méretű társasház esetén tűzvédelem és egyéb szempontokat figyelembe véve (gondolok itt arra, hogy a füst felfelé áramlik és megáll a sarok rész loggiájában és bemegy a lakásba) szabályos-e grill használat főként, ha az a közvetlenül érintett szomszédo(ka)t zavarja, illetve egyes kertek mérete miatt csak az épület közvetlen közelében lehetséges azt használni.
A társasház SzMSz-e, illetve tűzvédelmi szabályzata erre vonatkozóan nem tartalmaz előírást.
Egyéb rendeletekbe erre vonatkozó információt, amire hivatkozni lehetne még nem találtam.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Dobozi Lea

  Csepregi Csilla · 2017-07-12 - 08:24

  Kedves Lea!

  A kertekben, erkélyeken semmilyen tűzvédelmi jogszabály nem tiltja a grillezést. Gondolom, a társasház iratai azért nem tartalmaznak erről előírást, mert nem tiltott, és véleményem szerint a társasház nem is korlátozhatja a saját tulajdonban végzett – jogszabály által nem tiltott – tevékenységet.

  Talán meg lehet próbálni egy közös levelet írni a kérdéses tulajdonosnak, amit a lehető legtöbben aláírnak… talán megérti, hogy sok sok embert zavar a tevékenysége.

  Üdv, Csepregi Csilla

C.Csilla · 2017-06-22 - 08:46

Tisztelt cím!

Társasházunk amely 52 lakásból áll tavaly elkészítette tűzvédelmi szabályzatát, kérdésem az lenne hogy ezt a szabályzatot minden évben felül kell vizsgálni illetve módosítani? (Túlzásnak tartom az évenként fizetendő díja) Válaszát előre is köszönöm!

  Csepregi Csilla · 2017-07-12 - 08:31

  Kedves Csilla!

  A tűzvédelmi iratot – a jogszabály szerint – két esetben kell felülvizsgálni, módosítani:

  1. ha olyan változás történik a társasházban, ami a tűzvédelmi helyzetre van kihatással
  2. ha a társasház tűzvédelmét érintő jogszabályi változás történik

  Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy évekig hozzá sem kell nyúlni az irathoz. Mi is rengeteg társasházban készítettünk ilyen iratot, soha, sehol nem kötöttünk felülvizsgálati szerződést, mert ezt nem tartom etikusnak.

  Üdv, Csepregi Csilla

  Üdv, Csepregi Csilla

K. Mari · 2017-05-10 - 11:21

Tisztelt Cím! Olyan kérdésem lenne hogy a társasház pince rész vagy tárolórészben lévő közlekedő folyosóját szabad e rácsokkal elzárni a többi lakó elől és azt tárolásra használni. ( Ez egy négyemeletes társasház pincerészében van) Ez két lépcsőházat összekötő egybefüggő közlekedő folyosó aminek egy jelentős részét az egyik lakó kisajátított és rácsokkal lezárt. Van olyan lakó aki a saját tárolórészébe sem tud így bemenni, mert ugye kulcsot sem ad a rácsokra lakatokat helyezett el. Mit lehet ez ellen tenni? Kihez lehet fordulni, a közlekedő folyosóról a rácsok eltávolítása ügyében, hogy az átjárás továbbra is biztosított legyen? A közös képviselő tud erről de azt mondja nem az ő dolga, nem érdekli. Köszönöm válaszát!

  Csepregi Csilla · 2017-05-10 - 15:16

  Kedves Mari!

  Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint a helységeket csak a rendeltetésnek megfelelően szabad használni. Ha ez a rendeltetés közlekedő, akkor azt nem szabad tárolóként használni. Persze nem mindegy, hogy a folyosóról nyíló tárolórész mennyire van egy légtérben a közlekedővel…

  Egyébként szerintem egy ilyen önkényes lezárás sokkal inkább tulajdonjogi kérdés, ugyanis – ha jól értelmezem – a kérdéses lakó egy olyan területet sajátított ki, ami a társasházi közösség osztatlan közös tulajdona. A közös képviselőnek kell fellépni ez ellen.

  Üdvözlettel, Csepregi Csilla

M · 2017-05-09 - 12:11

A földszint +négyemeletes társasházban ha jól értelmeztem kell lennie tűzvédelmi szabályzatnak. A társasház összefüggő folyosókat tartalmaz a lépcsőházak között a pincerészben. Most egy lakó ennek a közlekedő folyosónak egy részét rácsokkal lezárta több helyen, így néhány lakó a pincerészét sem tudja megközelíteni. Szabályos e a közlekedő folyosó önkényes lezárása és azon mindenféle dolgok tárolása? Lehet e ez ellen valamit tenni?

K.Csaba · 2017-05-01 - 16:05

Kedves Csilla!
Szeretnék némi bizonyosságot kapni tarsashazi motorkerékpár tárolásról. Jelenleg az épület mellett szorosan a fal mellett tároljuk a motorkerékpárokat a lépcsőházi bejáratnál, kellő távolság van a járdán a közlekedéshez. Ablakok alatt vannak egyvonalban. A tarsashaz hivatkozik arra hogy szabálytalan a tárolás és bírság róható ki. Kijelölték a helyet, de nincs megfelelő terület a tárolásra, laza a talaj és egyenetlen. Valóban nem megfelelő a tárolás?

  Csepregi Csilla · 2017-05-02 - 09:26

  Kedves Csaba!

  Nincs olyan tűzvédelmi előírás (jogszabály), ami tiltaná, hogy a motorokat szabad téren, az épület falánál tárolják. Természetesen nem lóghat a bejárat elé, azaz az onnan való menekülést nem akadályozhatja.

  Üdv, Csepregi Csilla

Vörös Rozi · 2017-04-03 - 17:21

A 18 lakásos társasházunkban felújítás történt. A kapu is megújult viszont most csak mágneszár van rajta mechanikusan kulccsal nem nyitható. Egy lépcsőház van más kijárat nincs, Szeretném megkérdezni, hogy tűzvédelmi és egyéb szempontból ez szabályos-e?

  Csepregi Csilla · 2017-05-02 - 09:30

  Kedves Rozi!

  A mágneszárral csukódó bejárati ajtók ellen nincs tűzvédelmi kifogás. Ha rendben működnek, akkor tűz esetén is nyithatók, áramszünet esetén pedig a mágneszár elenged, azaz a kapu kézzel is könnyedén nyitható.

  Üdv, Csepregi Csilla

Turczer Gabriella · 2017-03-22 - 11:46

Kedves Csilla! A szabalyzat 59. Par. 6. bek. alapjan, ha mindenki rendelkezik kulccsal, be lehet zarni a kaput (a biztonsag erdekeben)? Jol ertelmezem? Koszonettel: T. Gabriella

  Csepregi Csilla · 2017-03-30 - 08:01

  Kedves Gabriella!

  Igen, jól értelmezi.

  Üdv, Csepregi Csilla

B. Imre · 2016-12-15 - 18:59

Szeretném megkérdezni, hogy a lépcsőházban a lépcső alatt a földszinten tárolhatom e a motorkerékpáromat vagy ezzel sértek valamilyen törvényt? A motor méretei semelyik irányban nem lépnek túl a felette induló lépcső méreteihez képest és nem zavarják az arra haladókat.
Válaszát előre is köszönöm. Imre

  Csepregi Csilla · 2017-01-03 - 09:40

  Kedves Imre!

  Szerintem nem tárolhatja a földszinten a motorkerékpárját, leginkább a benne lévő üzemanyag miatt. Ugyanis a jogszabály mindennemű éghető anyag tárolását tiltja a menekülési útvonalon és a vele egy légtérben lévő területeken.

  Üdv, Csepregi Csilla

Róbert · 2016-11-08 - 22:58

Kedves Csilla!

Társasházunk bejárata (nevezzük (A) jelű ajtónak) elektromágneses nyitóval illetve kulccsal is nyitható. A lépcsőházból a lakásokhoz kültéri folyosó vezet, amit egy vagyonvédelmi ráccsal ellátott üvegajtó (nevezzük (B) jelű ajtónak) választ el a lépcsőháztól. A lépcsőház egyébként zárt, nyitható ablakkal nem rendelkezik. Az (A) és (B) jelű ajtók nem ugyanazzal a kulccsal nyithatóak. A legrövidebb útvonal az utcára ezen a két ajtón keresztül vezet (ezért felteszem ez is a hivatalos menekülési útvonal)

A kérdésem, hogy ebben az esetben szabályos-e kulcsra zárni a (B) jelű ajtót?

https://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/otsz/kiurites-TVMI.pdf

A linkelt dokumentum 9.2.1 pont vége és a 9.2.2 b) bekezdés alapján arra következtetnék, hogy nem, hiszen a lépcsőház máshol nem szellőzik, illetve az (A) és (B) jelű ajtók más kulccsal nyithatók.

Üdvözlettel,
N. Róbert

  Csepregi Csilla · 2016-11-16 - 11:05

  Kedves Róbert!

  Feltételezem, hogy az önök lépcsőháza és a kültéri folyosók között eredendően lettek beépítve a “B” ajtók, azaz nem utólag kerültek oda. Mivel ezek az ajtók nem nyílnak ki tűz esetén automatikusan (egy lépcsőházban elhelyezett gomb, vagy kar benyomásával, meghúzásával), így ezek az ajtók nem szolgálják tűzvédelmi jogszabályi értelemben a hő- és füstelvezetést. Így az ajtók bezárása a linkelt dokumentum 9.2.1. pontja szerint nincs tiltva. Értelemszerűen ezek az ajtók jó szolgálatot tesznek, ha füst van a lépcsőházban, de alapvetően nem ebből a célból lettek beépítve.

  A linkelt dokumentum 9.2.2. b) bekezdése már sokkal inkább illik az Önök épületére, bár a hivatkozott bekezdésben én nem érzem, hogy az egységkulcs bevezetése kötelező volna. A szöveg az “indokolt” szót használja, ami jellemzően a “praktikus, értelemszerű, hasznos” szavaknak felel meg az én olvasatomban.

  Nem szabad elfelejteni, hogy tűz esetén minden bezárt ajtó egy újabb akadály a menekülésben, és a bezárásuk előtt gondolni kell arra is, hogy adott esetben nem mindenkinél van kéznél az adott ajtó nyitásához szükséges kulcs, akár azért, mert a lakásában felejti, akár azért, mert vendég és nincs neki stb… Ilyen helyzetben az elektromágneses “A” ajtó sokkal megnyugtatóbb, hiszen az tűz esetén is nyitható, függetlenül, hogy épp a kezünkben van-e a kulcs, vagy sem.

  Tudom, hogy a vagyonbiztonság sokkal többeknek fontosabb, mint a tűzbiztonság, de én egy percig sem aludnék nyugodtan, ha tudnám, hogy bezárt ajtókon kell átverekednem magam tűz esetén. Sajnos sok bajt okoztak már a bezárt rácsok, ajtók…

  Remélem tudtam segíteni. Üdv, Csepregi Csilla

   Róbert · 2017-01-03 - 20:00

   Kedves Csilla!

   Egyetértek Önnel, én se zárom az említett “B” ajtót, többek között ugyanazért, amit írt. Sajnos egy makacs szomszédra nem sikerült még szép szóval hatni, talán, ha jogszabály is tiltja, akkor változik a helyzet.

   Az “A” jelű ajtó elektromos zárja bentről nem nyitható nyomógombbal, ahhoz egy kis csippentőre van szükség. Arról nincs információm, hogy az elektromágneses zár tűz esetén elenged-e, a lépcsőházban még nem láttam füst érzékelőt sem, de lehet csak a figyelmemet kerülte el.

   Mindenesetre lehetséges, hogy tűz esetén a “B” jelű ajtó kulcsára és az “A”-hoz tartozó csippantóra vagy annak kulcsára (ami jelenleg nem nyitja “B”-t) is szükség legyen a kijutáshoz. Ebben az esetben indokolt-e az egységkulcs és hiánya esetén tilos-e a “B” ajtót zárni?

    Csepregi Csilla · 2017-01-24 - 11:46

    Kedves Róbert!

    Véleményem szerint indokolt, hogy egységkulcs hiánya esetén tilos bezárni a “B” ajtót. Ismétlem korábbi válaszom… nem kötelező, hanem INDOKOLT. Én a biztonságra törekednék bármi áron, tehát mindenképpen azt javaslom, ne zárják a “B” jelű ajtót.

    Egyébként, az elektromágnese zárak nem tűz esetén engednek el, hanem áramszünet esetén. Tehát ha nincs áramszünet, akkor a hagyományos módon nyílnak, “csippentővel”, áramszünet esetén pedig nyitva maradnak.

    Üdv, Csepregi Csilla

Kiss Mariann · 2016-10-28 - 05:33

Tisztelt Vàlaszadó!

Szeretném megkérdeznj, hogy egy 12 lakàsos 4emeletes tàrsashàz közös folyosólyàn, minden emeleten nyithatóakanak kell lenni a lépcsőhàzi abalakoknak? Nàlunk a legfelső szintnél a fordulóban leszerelték a nyitàshoz szükséges kart. Ezt megtehetik?

Köszönöm

  Csepregi Csilla · 2016-11-02 - 09:49

  Kedves Mariann!

  A 4 emeletes társasházak lépcsőházi folyosóin lévő ablakok a szellőzést szolgálják, nem a hő és füstelvezetést. Természetesen a hő és füst elvezetésére is alkalmasak, sőt, jó szolgálatot tesznek, de mivel a tűzvédelmi szabályok nem teszik kötelezővé a kiépítésüket, így akár le is zárhatók.

  A saját véleményem, hogy nem biztonságos a lezárásuk, és nem is tartom praktikusnak, hiszen a szellőztetés is fontos.

  Üdv, Csepregi Csilla

Óváriné Prekup Zsuzsanna · 2016-09-29 - 06:57

Üdv! érdeklődni szeretnék, hogy egy 1974-ben épült 10 emeletes társasházban élek, a lakó közössében felmerült az igény arra hogy a régi (eredeti) közös helység padlóburkolatát, amely nagyon sérült pvc-t jelent lecseréltetnénk . Sajnos a járólap és a burkolás igen költséges lenne nem tudná mindenki finanszírozni a r észét így hasonló pvc-n gondolkoztunk . A lakószövetkezet nem engedélyezi mert a pvc égése során veszélyes gázok szabadulnak fel klorid tartalma miatt és tűzvédelmi szempontból nem lehet burkolni vele ( bár eddig még fel sem kellett szedni a régit ami szerintem ugyanolyan veszélyes lehet) kérdésem arra irányul, hogy ez a válasza a lakószövetkezetnek mennyire helytálló? milyen rendelkezések vannak arra hogy mivel lehet burkolni? köszönöm válaszát!

  Csepregi Csilla · 2016-10-21 - 09:01

  Kedves Zsuzsanna!

  A helyzet meglehetősen bonyolult, ugyanis a helyi tűzvédelmi hatóság dönti el, hogy egy padlóburkolat cseréje esetén az építéskori, vagy a jelenleg érvényes jogszabályok betartását követeli-e meg. Erről Ők tudnának felvilágosítást adni. Az építéskori szabályok megengedték a PVC burkolatként történő használatát, a jelenlegi jogszabályok nem engedik meg.

  Hozzászólásából ugyanakkor nem derül ki, hogy milyen jellegű, funkciójú az a közös helyiség, amiben padlóburkolatot szeretnének cserélni, hiszen nem gondolom, hogy például egy kukatároló burkolatának cseréje tűzvédelmi kérdés volna, viszont a folyosói, lépcsőházi burkolat cseréje nagyon fontos tűzvédelmi problémákat vet fel, hiszen az menekülési útvonalként is funkcionál.

  Üdv, Csepregi Csilla

Kiss Virág · 2016-07-10 - 18:12

Kedves Csilla!
5 lakásos társasházban lakunk, az építtető úgy tervezte, hogy legyen kocsi beálló, igen ám, de ez pont a hálószoba és a nappalink ablakai előtt van közvetlenül. (4 autó) Az autók előre fordulva a fal közelében állnak meg, ahol én szívhatom a kihűlő motor bűzét. Kértük többször is a lakó társakat, hogy ne álljanak olyan közel a falhoz, mivel még a szigetelés is megéghet. A ház 2 lakás alul, 1 szint 3 lakás felette.Ön szerint mit tehetnénk ez ellen, mivel tudtommal 2 méter távolságot kellene tartani. Hol lehetne ennek a megszüntetését kérni, mivel én már többször nem tudom őket kérni, mert nem érdekli őket. Féltem a gyerekeim egészségét, ez az állapot tarthatatlan.
Köszönöm segítségét!
Üdvözlettel: Kiss Virág

  Csepregi Csilla · 2016-07-27 - 09:23

  Kedves Virág!

  A jelenlegi tűzvédelmi jogszabályokban nincs arra vonatkozó előírás, hogy a gépkocsi és az épület között 2 méter távolságot kellene tartani. A belvárosban például ezt nem is lehetne megoldani.

  Abban, hogy milyen módon tudná érvényesíteni a hozzászólásában leírtakat, sajnos nem tudok segíteni, a lakóknak ebben közösen kell dönteni és a döntést tiszteletben tartani.

  Üdv, Csepregi Csilla

  Mariann · 2016-09-30 - 19:26

  Kedves Csilla!

  Hátha tud segíteni, illetve válaszolni arra a kérdésre, hogy kihez forduljak abban az esetben, hogy ha a szomszéd felújítási gyúlékony törmeléket közvetlenül a pince bejárat mellett rakta le és ezzel elzárta a pincébe való bejutást. Ahol pl. víz és gáz főcsap található. A pince bejárata közvetlenül az ajtóm mellett van. A közös képviselő nem törődik ezzel. Hívtam a 112-s számot, kijött 2 rendőr és azt közölte, hogy takarítsunk el mi. Úgy tűnik, hogy hiába van tűzvédelmi szabályzat, hogy ha egyrészt senki sem tartja be, másrészt, hogy ha még nincs is olyan szerv, aki közbe tud lépni abban az esetben, hogy ha szabálytalanság történik. Nagyon hálás lennék, hogy ha tudna valami tanácsot adni ez ügyben.
  Köszönettel, Mariann

   Csepregi Csilla · 2016-10-21 - 08:56

   Kedves Mariann!

   Renitens, szabályokat be nem tartó emberek mindig lesznek, sajnos nincs semmilyen használható ötletem arra, hogy miként lehetne rávenni őket a szabályok betartására. Tény, hogy az Ön által leírt helyzet szabályellenes, a hatóság, egy esetleges ellenőrzéskor egyértelműen büntetné, tűzvédelmi bírságot szabna ki rá.

   Ha nagyon zavarja ez a helyzet, tegyen bejelentést a helyi tűzvédelmi hatóságnál, akik a helyszínt megtekintve lépéseket tehetnek annak megszüntetésére.

   Üdv, Csepregi Csilla

Lajos · 2016-06-30 - 11:55

Társasházunk négyszintes (szuterénszint is van), emeletenként 2, összesen hat lakással és a járdaszinten három üzlettel. Úgy olvasom a BM rendeletet, hogy nekünk nem kell szabályzat, csak az SZMSZ-be (Házirendbe) kellene írni a tűzvédelmi szabályokat…és kifüggeszteni. Jól gondolom?
A másik kérdésem, hogy egy ilyen társasházba milyen és hány darab tűzoltókészülék vagy berendezés kell? (nem találom a jogszabályokban az erre vonatkozó előírást)
Üd:PLajos

  Csepregi Csilla · 2016-07-27 - 09:15

  Kedves Lajos!

  Valóban, Önöknek nem kell tűzvédelmi szabályrendszer irat, és jogszabály azt sem írja elő, hogy az SZMSZ-ben szerepeljenek tűzvédelmi előírások. Ettől függetlenül nem probléma, ha beleírják…

  A tűzoltó készülékek száma sok mindentől függ és elég össze-vissza szerepelnek a jogszabályokban. Liftgépházba, esetleg kazán helyiségbe kell tűzoltó készüléket elhelyezni. Nagy valószínűséggel Önöknél sehová sem kell.

  Üdv, Csepregi Csilla

Horváth Csaba · 2016-06-29 - 18:04

Kedves Csilla!

Én kicsit más jellegű kérdéssel fordulnék Önhöz, de szintén köze van a tűzgyújtáshoz. A miskolci Avas lakótelepen élek a családommal egy 10 emeletes ‘bérházban’. Közvetlen szomszédunkban jobbról derékszögben egy másik ilyen ház található, balról szintén. Alig pár méterre jönnek a négy emeletesek és így tovább, mint egy nagy család. A bal oldali bérházból pár lakó összefogott, és elkerítettek egy zöld övezetes részt maguknak, amiben kialakítottak egy bográcsozó/szalonnasütő helyet. Ezzel önmagában nem is lenne baj, bár szerintem ehhez sem lenne joguk, hogy a közösségét kisajátítsák. A probléma abból adódik, hogy amint megjön a jobb idő, egészen az esős őszig ők majd’ minden nap kint vannak és füstölnek! ha egy hónapban egyszer-kétszer történne, nem zavarna.DE!! Egy héten négyszer is kint vannak, és általában akkor, amikor már nem melegít a nap annyira. A legtöbb ember/lakó ilyenkor nyitná meg az ablakokat, hogy szellőztessen. De az állandó füst miatt nem lehet ezt megoldani. A gyerekek szinte megfulladnak, a friss levegő hiányáról ne is beszéljünk!
Nem tudom, van-e erre megfelelő jogszabály, de az biztos, hogy amikor megépült ez a rész, senkit nem kérdeztek meg a környékről, hogy mi a véleményünk!
Válaszát előre is köszönöm!

  Csepregi Csilla · 2016-07-27 - 09:16

  Kedves Csaba!

  Sajnos semmilyen jogszabály nem tiltja a kerti sütögetést. Valamilyen más megoldással kell jobb belátásra bírni a füstölgőket. Tűzvédelmi szempontból nem megfoghatók.

  Üdv, Csepregi Csilla

Gordos Magdolna · 2016-06-15 - 17:29

Kedves Csilla!
Társasházunk egy pinceszintből és első és második emeletből valamint 12 albetétből áll.
Kérem, erősítsen meg, hogy a jogszabály ránk nem vonatkozik!
Köszönettel: Magdi

  Csepregi Csilla · 2016-07-27 - 09:17

  Kedves Magdolna!

  Ha valóban csak ez a három szint van az épületükben, akkor Önöknek nem kell ilyen iratot készítenie.

  Üdv, Csepregi Csilla

Ferenczi István · 2016-06-04 - 06:30

A társasházunkban a közös képviselő, elkészítette a “tűzvédelmi házirendet”, kifüggesztette a hirdető táblára, minden tulajdonosnak megküldte.
Az éves beszámoló közgyűlésen fel is dolgozta és kérte az elfogadását.
Az egyik tulajdonos, kifogással élt, hogy “szabályzatot” kellett volna készíttetni szakemberekkel és meggyőzte a többi a közgyűlésen résztvevő tulajdonost, hogy ne fogadják el a közös képviselő előterjesztését.
Az a véleményem, hogy a közös képviselő eleget tett a kötelezettségének mivel,a “tűzvédelmi házirendet” kifüggesztette, megküldte minden tulajdonosnak és a közgyűlésen ismertette is.

Önök szerint ez így rendben van?

Köszönettel:

Ferenczi István

  Csepregi Csilla · 2016-06-04 - 07:31

  Kedves István!

  A jogszabály szövege szerint: “… a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles írásban kidolgozni az épületre … vonatkozóan a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait, a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat, a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat, valamint gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.”

  A szövegből egyértelműen látszik, hogy a kérdéses iratnak a jogszabályalkotó nem adott nevet, viszont a tartalmi elemei nem azonosak a “tűzvédelmi szabályzat” tartalmi elemeivel, ugyanakkor a tűzvédelmi szabályzat készítésére kötelezettek köre közé (ötnél több munkavállalót foglalkoztatók, ötvennél több személy befogadására alkalmas létesítményt működtetők, magas kockázati osztályba tartozó ipari és tárolási alaprendeltetésű kockázati egységet és kereskedelmi szálláshelyeket üzemeltetők) sincsenek sorolva a társasházak. Remélem, nem sikerült túl bonyolultra ez a körmondat, a lényeg tehát az, hogy a társasházaknak NEM “tűzvédelmi szabályzatot” kell készíteniük.

  A másik kérdés, hogy az idézett jogszabályi szövegből egyértelműen kitűnik, hogy a társasházak tűzvédelmi szabályait tartalmazó iratot NEM kell, hogy szakember készítse, azt a közös képviselő, vagy bármelyik tulajdonostárs elkészítheti.

  A társasházak tűzvédelmi szabályait tartalmazó irat meglétét jogszabály írja elő, tehát az abban foglaltakat mindenkinek be kell tartani, így nem nagyon látom szükségét, hogy azt a lakógyűlés elfogadja. Ha az irat jól van elkészítve, akkor annak betartása nem lakógyűlési szavazás kérdése. Persze hozzátenném, hogy egy ilyen iratot valóban jól elkészíteni nem egyszerű feladat, ezért szoktuk javasolni szakember felkérését. De ez természetesen nem kötelező!

  A lényeg az, hogy a közös képviselő teljesen jogszerűen járt el és minden kötelezettségének eleget tett. Sajnos a jogszabályok félreértelmezése, ismeretének hiánya sok helyen okoz a lakók részéről ilyen magatartást, miközben a közös képviselő helyesen tette a dolgát.

  Remélem tudtam segíteni…

  Üdv, Csepregi Csilla

Nándor · 2016-06-01 - 06:50

Kedves Csilla!

A társasházunk áll egy pinceszintből, magasföldszintből és első emeletből. 14 albetét található benne.
Kérem erősítsen meg, hogy a jogszabály ránk nem vonatkozik.

Köszönettel,
Nándor

  Csepregi Csilla · 2016-06-01 - 06:54

  Kedves Nándor!

  Megerősítem. Önöknek nem kell “tűzvédelmi szabályrendszer” irattal rendelkeznie, mivel az épületükben “csak” három szint van.

  Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden egyéb tűzvédelmi szabályt ne kellene betartaniuk.

  Üdv, Csepregi Csilla

Szacsvai Éva · 2016-05-24 - 18:14

Kedves Csilla!
Elolvastam az eddigi kérdéseket és a rá adott válaszokat, ezek alapján szeretném kérni megerősítését az alábbiakban: társasházunk 2004-ben épült. 3 emeleten van 10 lakás, 2 iroda, valamint a földszinten van 4 üzlet. (Ez tehát 4 szintet jelent) Ha jól értelmezem, mivel nincs 10-nél több lakás a házban (hanem pont 10), így nekünk nem kell tűzvédelmi szabályzattal rendelkezni. Kérem, legyen szíves megerősíteni, hogy ez így van, mivel nálunk mindkét szabály szinte épp a határokon van. Köszönöm.
Üdvözlettel:
Szacsvai Éva

  Csepregi Csilla · 2016-05-24 - 18:23

  Kedves Éva!

  Csak megerősíteni tudom. Igen, Önöknek NEM kell ilyen iratot készíteni.

  Üdv, Csepregi Csilla

dr. Béres Deák László · 2016-05-22 - 16:38

Kedves Csilla, társasházunk 3 db különálló, négyszintes épületből áll, mindegyik épületben 9 lakás található. Kell-e tűzvédelmi szabályzatot készíteni, Üdvözlettel

  Csepregi Csilla · 2016-05-23 - 10:32

  Kedves László!

  A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet 4/A. § (1) és (2) bekezdése szerint a tűzvédelmi iratot a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakóegységet magában foglaló épületben kell kidolgozni. A hangsúly ebbe az esetben az “épület” szón van. Tehát ha az Önök társasháza olyan, teljesen különálló épületekből áll, amelyek semmilyen módon (pl. összefüggő pince) nem csatlakoznak egymáshoz, akkor Önök nem kell, hogy ilyen irattal rendelkezzenek.

  Ez természetesen nem mentesíti Önöket minden egyéb, tűzvédelmi előírás betartása alól.

  Üdv, Csepregi Csilla

keresztes györgy · 2016-05-18 - 18:25

Tisztelt Cím!

adva van egy 550 m2-es garázs, 20 beálló hellyel, terep szinten, rézsűsen hegyoldalban, felette 2 családi ház
kérdés:előírás szerint szükséges-e beépített co-érzékelő a garázsban?

köszönettel
keresztes györgy

  Csepregi Csilla · 2016-05-23 - 10:42

  Kedves György!

  Tűzvédelmi előírás nincs arra, hogy CO-érzékelőt kellene garázsban elhelyezni. Más szakterületek előírásaiban sajnos nem vagyok otthon…

  Üdv, Csepregi Csilla

Tóth Gyuláné · 2016-05-15 - 09:40

6 lakás van a társasházunkban,így tűzvédelmi szabályzat nem kötelező. Bosszantó, hogy egy lakó rá sem hederít a többiekre, és a közös kapuszín alatt tárolja roncsként autóját, akadályozva nemcsak a közlekedést,de a faházhoz szállítást is, pedig fával fűtünk.Külön kérésre kitolja, majd visszatolja “autóját”.Türelmesen kérjük az intézkedésre, már 3.éve….A tűzoltóság vagy katasztrófavédelem mit ír elő ilyen esetekre? Hogyan intézkedjünk? Válaszát megköszönve.Éva.

  Csepregi Csilla · 2016-05-23 - 10:49

  Kedves Tóth Gyuláné!

  Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 220. § (2) bekezdése szerint “Gépjármű épület kapualjában – a családi házak kivételével – nem tárolható.”.

  Ha tehát a gépkocsi tárolása kapualjban (kapuszínben) történik, akkor a “kedves” lakó vét a tűzvédelmi szabályok ellen, amit tűzvédelmi bírsággal súlyt a tűzvédelmi hatóság.

  A szabályok betartatására nincsenek jó ötleteim. Sajnos a renitens lakókat általában nem izgatják a szabályok.

  Üdv, Csepregi Csilla

Tóth András · 2016-05-06 - 06:54

Tisztelt Csepregi Csilla!
Van egy társasház, amely vegyes használatú. 16 albetét van benne, amelyből 8 lakás és 8 szolgáltató (szolárium, pedikűr, fodrász stb.) helyiség. Az épület 4 szintes (mélygarázs-tárolók, 3 emelet).
Kérdésem, hogy a társasháznak kell-e rendelkeznie az új rendelet szerint átdolgozott tűzvédelmi szabályzattal? A társasház alapítása óta rendelkezik ilyen szabályzattal.
Várom megtisztelő válaszát.

Tisztelettel:

Tóth András

  Csepregi Csilla · 2016-05-08 - 08:06

  Kedves András!

  Az Önök társasházába nem kell ilyen iratot készíteni, mivel kevesebb, mint 10 lakás van.

  Üdv, Csepregi Csilla

   Tóth András · 2016-05-08 - 11:23

   Tisztelt Csepregi Csilla!

   Köszönöm a gyors és hasznos válaszát.

   Tisztelettel,

   Tóth András

Bezuk Zsoltné · 2016-04-28 - 17:22

Kérdezem, hogy 8 lakásos 4 szintes társasháznak kell-e szabályzat? pince, földszint, két emelet. Köszönet- Bezukné

  Csepregi Csilla · 2016-04-28 - 18:04

  Kedves Bezuk Zsoltné!

  Nem kell.

  Üdv, Csepregi Csilla

Dorina · 2016-04-26 - 15:24

Kedves Csilla!

Budapest VII. kerületi társasházban lakunk, a 2004-ben épült társasház A lépcsőháza 8 emletes, B lépcsőháza 7 emeletes. Kérdésem, hogy kötelező-e pl. porral oltó vagy egyéb tűzoltó készüléket elhelyezni az épületben? Ha igen milyen helyen pl. minden emeleten a folyosón? Milyen szabályoknak kell ennek megfelelnie kihelyezés és ellenőrzés tekintetében pl. kinek a felelőssége ezt elvégezni?

Köszönettel:
DDorina

  Csepregi Csilla · 2016-04-26 - 15:27

  Kedves Dorina!

  Kérem, hívjon fel a +36 70 334 55 57 telefonszámon.

  Üdv, Csepregi Csilla

Blívia · 2016-04-06 - 16:23

Üdvözlöm! A közös képviselőnek milyen felelőssége van akkor, ha a tűzjelzővel rendelkező társasházban téves riasztás történik, konkrétan valószínűleg dohányoznak a lakók a lépcsőházban, és a tűzjelző rendszeresen, vélhetőleg a füstre (tűzesemény nélkül) beriaszt. A kivonuló tűzoltóság tüzet nem talál. Milyen büntetésre számíthat a tűzoltóságtól a társasház és a közös képviselő, mennyiben vonható felelősségre a személye, egyáltalán felelősségre vonható-e, miközben ez rajta kívülálló helyzet. Köszönöm válaszát. Baranyai Lívia

  Csepregi Csilla · 2016-04-08 - 09:58

  Kedves Lívia!

  Nem tudom, hogy a Katasztrófavédelem milyen álláspontot alakított ki ebben a kérdésben, tehát erre a kérdésre nem tudok megnyugtató választ adni.

  Köszönöm a megértését: Csepregi Csilla

M. Judit · 2016-04-05 - 07:37

Kedves Csilla!

Kérdésem az lenne, hogy a háromszintes, 9 lakással rendelkező társasháznak kell-e tűzvédelmi szabályzatot készítenie? Ugyanis a jogszabály úgy fogalmaz, hogy a 3 szintesnél magasabb ÉS tíznél több lakást magába foglaló társasháznak kell. Ez alapján én úgy értelmezem, hogy nem.

Köszönöm válaszát!
Üdv,
Judit

  Csepregi Csilla · 2016-04-08 - 10:00

  Kedves Judit!

  Jól értelmezik a jogszabályt. A 9 lakásos társasháznak – szintszámtól függetlenül – nem kell tűzvédelmi szabályrendszer iratot készítenie. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az egyéb használati és üzemeltető feladatokat ne kellene betartani, elvégezni.

  Üdv, Csepregi Csilla

mártáné · 2016-04-01 - 06:02

Kérdésem az, hogy a három szintbe a pince beletartozik-e?
Milyen számú jogszabály hivatkozik rá?
Válaszukat várom. Köszönettel. Mártáné

  Csepregi Csilla · 2016-04-01 - 06:18

  Kedves Mártáné!

  Igen, a pince szintnek számít. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet szabályozza, hogy mi számít építményszintnek:

  Építményszint: az építmény mindazon használati szintje, amelyen helyiség van. Nem építményszint a padlás, valamint az a tetőszint, amelyen a felvonógépházon vagy a lépcsőház felső szintjén kívül más helyiség nincs.

  Üdv, Csepregi Csilla

Hoffmann Maria · 2016-02-27 - 15:53

Nagyon hasznos ,de például kérdésem lenne a közös képviselő jogosan írja be a gondnokot
Tűzvédelmi megbízottnak,mert szerintem egyértelmű ,hogy a közös képviselő az.
Választ előre is köszönőm.
Üdvözlettel
Hoffmann

  Csepregi Csilla · 2016-02-29 - 12:42

  Kedves Mária!

  A Társasházak nem kell, hogy tűzvédelmi megbízottal rendelkezzenek. Ugyanakkor, ha van kijelölt személy a tűzvédelmi feladatok elvégzésére, az csak megállapodás kérdése, hogy ki legyen az. Külön iskolai végzettség nem kell hozzá…

  Üdv, Csepregi Csilla

   Huszár Tamas · 2016-10-20 - 22:10

   Tisztelt cím! Olyan kérdésem lenne ,hogy tömb lakásban 3 emeleten lakunk, és a munkás cipomet kint tarolom a lépcsőházban A bejárati ajtonk mellett, ahol igazából senkit nem kéne hogy zavarjon mert arról az oldalról tarolom ahol nincs mellettünk lakás, ezzel szabálysértést kovetek el? Köszönöm a válaszát!

    Csepregi Csilla · 2016-10-21 - 08:52

    Kedves Tamás!

    Ha szigorúan vesszük a jogszabályt, akkor igen, szabálysértést követ el, mivel a lépcsőházakban, folyosókon semmilyen éghető anyag nem helyezhető el. Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy cipő miatt – ha az nem akadályozza a menekülést, azaz nem szűkíti le a lépcsőház szélességét 1,10 méter alá – nem fogja a tűzvédelmi hatóság megbüntetni.

    A folyosókon, lépcsőházban elhelyezhető az alapterület 15 %-án dekoráció, installáció, lábtörlő, illetőleg az 1,10 méter széles folyosó meghagyásával kerékpár, babakocsi, roller, kerekesszék, virág. Ha ezeket az “engedményeket” nézzük, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy a hatóság nem fog egy ott hagyott cipő miatt bírságolni.

    Üdv, Csepregi Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 3 =