Tévhitek a napozásról

Ha azt hisszük, hogy már mindent tudunk a kánikuláról, a napfényről, valamint a nyár kedvenc időtöltéséről, a napozásról, akkor tévedünk. Nagyon sok tévhit  kering a köztudatban. Jobb, ha tisztázzuk őket…

A napsugárzás.hu weblapon sok-sok hasznos információt találtam a témában, többek között segít néhány – a napozással kapcsolatos – tévhit eloszlatásában:

.

TÉVHIT IGAZSÁG
A napbarnított bőr egészséges. A testünk melaninnal védi a bőrünket a leégéstől, így próbál küzdeni az UV sugárzás káros hatásai ellen. Tehát a barnulás nem jó a bőrünknek, az csak a szervezet védekezése.Barnuláskor a sejtek károsodnak, ami ráncokat, barna pöttyöket, foltokat, öregnek látszó bőrt eredményez.
Ha lebarnultam, már nem káros a napfény. Ha valaki eredendően fehér bőrű, és lebarnul, a barnasága csak annyira véd, mint egy 4-es faktorszámú fényvédő krém.Ez azt jelenti, hogy 1 órán túli napfényen való tartózkodás már komoly károkat tud okozni a barna bőrön is.
Ha felhős az ég, nem tudok leégni. A felhők csak hamis biztonságérzetet adnak, ugyanis a napsugárzás 90 %-a könnyedén áthatol a felhőkön is.Mivel felhős időben kellemesebb elviselni a kánikulát, többet tartózkodunk a szabad levegőn, így akár nagyobb veszélyben is lehetünk, mint akkor, ha derült az ég.
Vízben nem lehet leégni. Az UV sugárzás visszaverődik a víz felszínéről, megtöbbszörözve ezzel a bőrt, valamint a szemet ért káros sugárzás mértékét.Számokban ez annyit jelent, hogy mivel a víz az UV sugarak 80 %-át visszaveri, így valójában 1,8-szoros sugárzás éri ilyenkor a testünket. Ez persze azt is jelenti, hogy vízparton könnyebben lebarnulunk, viszont ennyivel több káros hatás éri a testünket.

Való igaz, hogy a víz alatt lévő testrészeinket némileg kevesebb sugárzás éri, viszont hosszabb idő alatt a ezek a testrészek is képesek a leégésre.

Télen nem kell aggódni az UV sugárzás miatt. Téli időszakban kisebb az UV sugárzás mértéke, de a hó ugyanúgy visszaveri a földre jutó sugarakat, mint a víz, így ha télen fele annyi UV sugárzás éri a földet, ami a hóban való visszaverődéssel szinte megduplázódik, a nyári sugárzásnak megfelelő káros hatás ér bennünket.Ez különösen a magas hegyekben érződik, mivel minél magasabban vagyunk a tengerszint felett, annál erősebb (1.000 méterenként 7 %-kal) a sugárzás.
Ha fényvédő krémet használok, hosszabb ideig napozhatok. Téves elképzelés, hogy a fényvédő krémeket azért használjuk, hogy több időt tölthessünk a napon. Azért van rájuk szükség, hogy ha kénytelenek vagyunk napra menni, képes legyen megvédeni a bőrünket.A fényvédő krémek hatékonysága, a védelem időtartama függ a bőrünk típusától, a magunkra kent krém mennyiségétől, a bekenés gyakoriságától, de a hatékonyságot, védelmet negatívan befolyásolja, ha vízbe megyünk, vagy ha nagyon izzadunk.
Ha egyszerre csak rövid ideig vagyok a napon, nem égek le. Az UV sugárzások bőrünket ért mennyisége összeadódik az adott napon, tehát hiába töltünk egyszerre csak kevés időt a szabadban, estére így is leéghetünk.
Ha nem érzem forrónak a napsütést, nem éghetek le. Az UV sugárzás nem okoz meleg-érzetet a bőrön, tehát azt sem fogjuk érezni, hogy épp leégünk.A nap forróságát a látható és infravörös sugarak okozzák, nem pedig a káros ultraviola (más néven: ultraibolya) sugarak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 5 =

+ <