Tévhitek a villámlásról

Sok olyan – tényként kezelt – információ kering a villámlásról, ami valójában nem igaz. Összegyűjtöttem néhányat, hogy tisztázzuk, mi a helyzet.

 

ÁLLÍTÁSA villám sohasem csap kétszer ugyanoda.
VALÓSÁGA villám gyakran csap be ugyanarra a helyre akár többször is, különösen akkor, ha az egy önállóan álló, magas, hegyes épület, tárgy.

Például a New York-i, 381 méter magas Empire State Buildingbe évente akár százszor is.

ÁLLÍTÁSNem kell félni a villámlástól, ha nem esik az eső, vagy ha felhős az ég.
VALÓSÁGA villám gyakran csap le akár több kilométerre is onnan, ahol vihar van, távol az esőtől, valamint a zivatarfelhőktől.

Valóban van alapja tehát a közmondásnak: “Mint derült égből a villámcsapás.”.

ÁLLÍTÁSAz autó gumiabroncsai védelmet nyújtanak, szigetelnek, a földbe vezetik a villámot.
VALÓSÁGAz autók általában biztonságosak villámlás esetén, de nem a gumiabroncs, hanem az autó fém teteje és fém oldala, ami megvéd bennünket. Pontosan ugyanezért a nyitott tetejű autók, járművek, motorkerékpárok, biciklik semmiféle védelmet nem nyújtanak.

Amikor villámcsapás ér egy autót, akkor a villám a jármű fém karosszériáján át jut a földbe, éppen ezért vihar esetén, ha autóban ülünk, ne dőljünk az ajtókhoz.

ÁLLÍTÁSHa valakit villámcsapás ér, nem szabad hozzáérni, mert megráz az áram.
VALÓSÁGAz emberi test nem tárolja az áramot, éppen ezért teljesen biztonságos egy villámcsapás sérültjéhez hozzáérni, neki elsősegélyt nyújtani.

Belegondolni is szörnyű, hogy emiatt a tévhit miatt valaki azért hal meg, mert az áramütéstől félve nem mertek neki segítséget nyújtani.

ÁLLÍTÁSVillámlás esetén menedéket nyújt egy fa, ami alatt szárazak maradhatunk.
VALÓSÁGA villámok nagy része fákba csap, így éppen a fa alatt halnak meg azok, akik ide menekülnek. Inkább legyünk vizesek az esőben, mint halottak a fa alatt. Ha mégis fa alá kényszerülünk, álljunk távol a fa törzsétől, húzódjunk egészen a lombkorona széléig, de ekkor se válasszunk olyan fát, ami magányosan áll.
ÁLLÍTÁSVillámláskor teljes biztonságban vagyunk egy házban.
VALÓSÁGA házban csak akkor vagyunk biztonságban villámlás esetén, ha elkerülünk mindent, ami vezeti az áramot. Ilyenek a vezetékes telefon, elektromos berendezések, vezetékek, antenna kábelek, számítógépek, vízvezetékek, fém ajtók, ablakok.

Vihar esetén jobb, ha nem kezdünk el például zuhanyozni, mivel a fém vízvezetékek vezetik az áramot. Bár egyre több lakásban készülnek a vízvezetékek PVC csőből, amelyek nem jelentenek ilyen veszélyt.

Az ablaküvegek különösen veszélyesek, ugyanis ha a vihar nagy széllel jár, az ablaknak csapódhatnak olyan tárgyak, amik kitörik azt, és az üvegszilánkoktól sérülést szenvedhetünk.

ÁLLÍTÁSHa közeledik a vihar, és a szabadban vagyunk, nem kell nagyon sietni, hogy menedéket keressünk.
VALÓSÁGHa dörgés hallunk – akármilyen távolról is jön – azonnal, gondolkodás nélkül keressünk menedéket, ugyanis a villámlás lehet, hogy sokkal közelebb van, mint gondolnánk.

Akkor is szenvedhetünk villámcsapást, ha derült az ég, és a vihar még jó pár kilométerrel távolabb tombol.

ÁLLÍTÁSA fém szerkezetek (ékszerek, mobiltelefonok, MP3 lejátszók, órák, esernyők fém részei, stb.) vonzzák a villámot.
VALÓSÁGA magas, hegyes forma, és az önállóan álló tárgyak, épületek, fák azok, amik vonzzák a villámlást. A fém tárgyak jelenléte nem befolyásolja ezt. A kőből lévő hegyekbe ugyanúgy belecsaphat a villám.

Ha villámlást látunk, azonnal keressünk menedéket, és ne vesztegessük az időt a fémtárgyak eltávolítására. Bár a fém önmagában nem vonzza a villámot, mégis maradjunk távol a fém kerítésektől, korlátoktól, fém lelátóktól.

ÁLLÍTÁSHa a szabadban ér bennünket a villám, legjobb ha lefekszünk a talajra.
VALÓSÁGMinél nagyobb felületen érintkezik a testünk a talajjal, annál nagyobb az esélye, hogy – a közelben lecsapó villám miatt – a földbe vezetett áram megöl bennünket.

Keressünk azonnal menedéket, vagy ha ez nem sikerül, a legjobb, ha leguggolunk, fejünket a térdeink közé hajtjuk, és közben lábujjhegyre állunk. Nagyon nehéz mutatvány, de minél kisebb felületen éri a testünk a talajt, annál kevésbé hat majd ránk a földáram.

Ha többen próbáljuk átvészelni a vihart, ne álljunk közvetlenül egymás mellé, tartsunk legalább 3-4 méter távolságot.

ÁLLÍTÁSMozgás közben könnyebben érhet bennünket villámcsapás.
VALÓSÁGA mozgás önmagában nem jelent veszélyforrást, sokkal inkább az, ha sík terepen mozgunk (sétálunk, futunk, biciklizünk, stb.). Sík terepen, ha nincs a közelünkben magas tárgy, épület, nagyobb a kockázata, hogy a villám belénk csap.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kilenc + 17 =

+ <