Budapest, 2013. október 15., kedd – Szeptember végéig 53 ezer fővárosi lakásba még nem jutottak be a kéményseprők, holott a kémények ellenőrzése a szén-monoxid-mérgezések megelőzését szolgálja – közölte Palotai Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője és Kovács Balázs, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. igazgatója kedden Budapesten.

(Fotó: https://static.guim.co.uk)

A fűtési szezon október 15-ei indulása alkalmából megtartott közös sajtótájékoztatón elmondták: az új jogszabályok nyomán a katasztrófavédelem felszólíthatja, végső esetben pedig meg is bírságolhatja azokat a lakástulajdonosokat, akikhez nem tud bejutni a kéményseprő.

A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. már a honlapján is tájékoztatja az ingatlantulajdonososokat a kéményseprők látogatásának időpontjáról, illetve igény szerint e-mailben és SMS-ben is értesíti őket.

Az országban 4,5-5 millió kémény található, ebből több mint félmillió javításra szorul – mondta a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke.

Az elmúlt fűtési szezonban több mint hatszáz olyan kárhoz riasztották a katasztrófavédelmet, amely a fűtéssel volt kapcsolatos, idén eddig már tizenketten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben – közölte Leikauf Tibor.

A szakember olyan veszélyekre is felhívta a figyelmet, mint hogy a nyáron fokozott légzárásúra cserélt ablak miatt nem kap elég levegőt a nyílt égésterű gázkészülék, illetve a beállított fatüzelésű kandalló képes visszafordítani a kéményben a gázkészülék égéstermékét.

(MTI)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 6 =