Az elmúlt hétvégén több olyan tűzről is érkezett hír, ami erkélyen keletkezett.

Erkélytüzek

Péntek délután egy tízemeletes panelházat kellett kiüríteni Miskolcon, a Király utcában, ahol egy hetedik emeleti lakás erkélyéről ömlött a füst. Szintén vasárnap Nyíregyházán, a Ferenc körúton kapott lángra egy harmadik emeleti lakás erkélye.Szerencsére egyik helyszínen sem történt személyi sérülés.

Ha a tűz az erkélyen csap fel, akkor sajnos a legtöbb esetben a lángok átterjednek a lakásra is, mert a hő könnyen kitöri a lakás ablakainak üvegét, a nyitott ablak pedig nem is jelent akadályt.

A felszálló füst – főleg nyáron, nyitott ablakoknál – hamar bejut, beszivárog a felsőbb emeletek lakásaiba, mérgező füsttel telítve meg azokat. A tűz oltása pedig az alsóbb lakásokban okoz gondokat, mivel oda a füstös, kormos oltóvíz fog befolyni.

Az erkélyeken szilveszter környékén a bedobált petárdák, különböző tűzijáték-bombák okoznak általában tüzeket, de nyári időszakban ez nem jellemző. Marad tehát az elektromos energia, és a dohányzás, mint lehetséges keletkezési ok.

Az emeleti lakások erkélyeit általában nem szokták, és nagyon nehezen is lehet szándékosan felgyújtani.

Sajnos a felsőbb emeletekről égő cigarettát ledobáló “kedves” lakók ellen nem sokat lehet tenni. Sokszor nem is tudjuk, hogy melyik emeletről, honnan dobták, hisz a cigaretta viszonylag könnyű, egy nagyobb szellő könnyedén elsodorhatja. Lehet, hogy nem is a közvetlenül felettünk lakót kell gyanúsítanunk, mert a cigi valamelyik oldalsó lakás ablakából repült ki.

Ha észrevesszük, hogy valaki előszeretettel dobja ki égő dohányneműjét az ablakán, erkélyén, kedvesen, udvariasan szólhatunk neki, de ezt soha ne tegyük indulatosan, mert az csak haragot szül. Bár az a tapasztalatom, hogy ezek a kérések általában süket fülekre találnak. Ilyenkor csak egyetlen megoldás marad…

A tűz keletkezéséhez három dologra van szükség: oxigén (levegő), gyújtóforrás (megfelelő hőmérséklet), és éghető anyag. Nyáron, az erkélyeken sokszor elviselhetetlen a hőség, így könnyen beláthatjuk, hogy az ott tárolt anyagok gyulladási hőmérsékletének eléréséhez sokkal kevesebb idő szükséges.

Cigaretta esetén adva van a gyújtóforrás, valamint a szabad tér miatt a tűz levegő utánpótlása. Az egyetlen dolog, amit kiiktathatunk, az az éghető anyag. Ha nem tárolunk gyúlékony anyagokat az erkélyen, ha azt nem lomtárnak használjuk, a tűz nem képes továbbterjedni. Egy virágcserép, egy műanyag kerti bútor, fa szekrény önmagában nem képes meggyulladni a cigaretta gyújtási energiájától. A papírhulladék, szemét, ruhaneműk, nylon zacskók viszont könnyedén.

A másik lehetséges keletkezési ok az elektromos energia. Nem tartom szerencsésnek, ha valaki az erkélyen üzemeltet elektromos berendezéseket, jellemző módon például hűtőszekrényt. Ezek nedves környezetben sokkal gyorsabban képesek a meghibásodásra, és így a meggyulladásra is. Jobb, ha ezek a berendezések olyan – fedett, védett – helyen üzemelnek, ahová kitalálták, működésre megtervezték őket.

  1. Tegyünk rendet az erkélyeken, ne tároljunk ott éghető anyagokat!

  2. Mindig oltsuk el a cigarettánkat vízzel teli üvegben!

  3. Hívjuk fel a lakók figyelmét az égő cigaretta ablakon, erkélyen történő kidobásának veszélyeire!

  4. Ne üzemeltessünk az erkélyeken elektromos berendezéseket!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 7 =