Ha a tulajdonunkban kár keletkezik – például egy tűzeset miatt – szinte az első, amivel szembesülünk, hogy a biztosító „Hatósági bizonyítvány” beszerzését kéri. A tűzoltóságra beérkező ügyfelek azonban általában nem tudják pontosan, hogy mégis milyen iratra van szükségük. Találkoztam olyannal, aki tűzhatósági igazolványt, hatósági jegyzőkönyvet, tűzeseti jegyzőkönyvet, vagy épp hatósági igazolványt akart igényelni. Tisztázzuk tehát, hogy mi is a tűzeseti hatósági bizonyítvány valójában?

A hatósági bizonyítvány valamely tény, állapot, vagy egyéb adat igazolására szolgál, és az ügyfél kérelmére a hatóság adja ki.

A tűzeseti hatósági bizonyítvány tehát egy olyan hivatalos irat, amely bizonyítja, hogy a tulajdonunkban valóban történt tűzeset, vagy egy tűzeset kapcsán kárunk keletkezett.

Mikor lehet szükségünk a tűzeseti hatósági bizonyítványra?

A leggyakoribb felhasználási mód a biztosítónál történő ügyintézés. Egy tűzeset után azonban ne szaladjunk azonnal hatósági bizonyítványért, előtte mindenképpen beszéljünk a biztosítónkkal. Az a tapasztalatom, hogy néhány biztosító bizonyos kárérték alatt nem kéri az irat beszerzését.

Ha egy tűzeset után önkormányzati segélyt szeretnénk igénybe venni, akkor is előfordulhat, hogy szükség lehet hatósági bizonyítványra, de találkoztam olyannal is, aki az adóhatósághoz vitte az iratot, mivel a tűzben hivatalos, céges iratai égtek el.

Ki adja ki a tűzeseti hatósági bizonyítványt?

A tűzeset helye szerinti illetékes tűzvédelmi hatóság (Katasztrófavédelmi Kirendeltség).

Mit tartalmaz a hatósági bizonyítvány iránti kérelem?

Az illetékes tűzvédelmi hatóságnál beszerezhető a „Kérelem” nyomtatvány, de ennek hiányában magunk is megírhatjuk, pusztán arra kell figyelnünk, hogy minden szükséges adatot tüntessünk benne fel.

  • A kérelmező családi és utóneve, születési neve, anyja neve, lakcíme;
  • A kérelmező elérhetősége (telefonszám);
  • A hatósági bizonyítvány felhasználásának célja (pl: biztosítási ügyintézés, segély, stb.);
  • A tűzeset keletkezési helye, ideje.

Mikor kérelmezhető a hatósági bizonyítvány?

A Tűzeseti Hatósági bizonyítvány kiadása teljesen független attól, hogy az adott ügyben indult-e tűzvizsgálati eljárás, vagy sem, így a kérelem akár a tűzeset napján – természetesen ügyfélfogadási időben – is benyújtható.

A tűzeseti hatósági bizonyítvány nem tartalmaz adatot a tűz keletkezési okáról, vagy a személyi felelősségről, így a kérelem benyújtásával nem szükséges megvárni egy esetleg elindult tűzvizsgálati eljárás befejezését. Tűzvizsgálati eljárás esetén azonban előfordulhat, hogy a biztosító annak lezárásáig nem rendezi kárunkat.

Mennyi a hatósági bizonyítvány illetéke?

A hatósági bizonyítvány kiállításáért 3.000,- Ft illetéket kell fizetni, amelyet illetékbélyeg formájában kell a hatósághoz benyújtott kérelemre ragasztani.

Hány nap az ügyintézési határidő?

A hatósági bizonyítvány a kérelem benyújtásától számított 10 napon belül kerül kiadásra. Az ügyintézési idő a kérelem hatósághoz történő beérkezését követő napon kezdődik.

Mit tartalmaz a Tűzeseti hatósági bizonyítvány?

  • a tűzjelzés időpontját;
  • a tűzeset helyét, és keletkezésének vélelmezett időpontját;
  • azt, hogy történt-e tűzoltói beavatkozás;
  • azt, hogy indult-e tűzvizsgálati eljárás;
  • a tűzesetről rendelkezésre álló adatok közül azok, amelyek a hatósági bizonyítvány felhasználása szempontjából szükségesek.

Mikor tagadhatja meg a hatósági a tűzeseti hatósági bizonyítvány kiadását?

Ha a tűzoltóság a helyszín megtekintésekor nem tudja megállapítani a tűzeset megtörténtének tényét, azaz például olyankor, ha a tüzet utólagosan jelentjük be, de a helyszínt már kitakarítottuk, netán kifestettük, az égett holmikat kidobtuk, azaz semmi nem utal arra, hogy ott tűz volt.

Érdemes tudni, hogy az utólagosan bejelentett tűzesetek helyszínét minden esetben megtekinti egy tűzoltó kolléga. Ennek több célja is van, de az egyik a hatósági bizonyítvány kiállításához szükséges adatok felvétele.

A tűzvizsgálati előírások szerint a  tűzesettel érintett személyek – a kötelező adatgyűjtés elvégzéséig, vagy a tűzvizsgálat helyszíni szemléjének befejezéséig – kötelesek változatlanul hagyni és változatlan formában megőrizni a tűzeset helyszínét, tehát ha kitakarítunk, megváltoztatjuk a helyszínt, azzal megszegünk egy tűzvédelmi előírást.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + hét =