Ez a cikk nem arról szól, hogy miképp oltsunk el egy tüzet, hiszen erről már többször írtam. Inkább azt szeretném körbejárni, hogy milyen törvényi kötelezettségeink vannak tűz esetén.

A kötelességeink már abban a pillanatban elkezdődnek, amint meglátunk egy tüzet, és akár a tűzvizsgálat befejezéséig is tarthat. Például tudták azt, hogy ha szándékosan megtévesztően riasztjuk a tűzoltóságot, akkor ki kell fizetnünk a kivonulás költségeit? Talán érdemes erre felhívni “vicceskedő” gyermekeink figyelmét…

Törvény határozza meg a kötelezettségeket. Ez nemcsak a magyar állampolgárokra, vagy az itt élőkre kötelező érvényű, hanem az országunkban tartózkodókra, azaz például a turistákra is.

Tűzjelzés

 1. Aki tüzet, vagy annak veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, esetleg rendőrségnek, mentőknek, vagy a polgármesteri hivatalnak.

 2. A tűz jelzéséhez kötelesek vagyunk a telefonunkat – szükség esetén a járművünketrendelkezésre bocsátani.

 3. A tűzjelzés ingyenes, tehát tűz esetén akkor is bátran hívjuk a tűzoltóságot, ha nincs “egység” a mobilunkon. Ez nem lehet kifogás.

Tűzoltás

 1. A tűzoltásban, műszaki mentésben – ellenszolgáltatás nélkül – életkorunk, egészségi, fizikai állapotunk alapján elvárható részvétellel, adatok közlésével kötelesek vagyunk részt venni. Tehát nem tagadhatjuk meg a segítségnyújtást, és nem titkolhatunk el a tűzeset szempontjából fontos adatokat.

 2. A tűzoltás felelős vezetője a tűzoltásvezető. A  tűz helyszínén csak az Ő előzetes engedélyével intézkedhetünk, tehát szóljunk neki, beszéljük meg vele, bármit is szeretnénk tenni.

 3. A tűzoltásvezető bárkit kötelezhet a tűzoltásban való közreműködésre, természetesen csak olyan mértékben, ahogy életkorunk, egészségi, fizikai állapotunk engedi.

 4. A tűzoltásvezető járműveinket, eszközeinket, felszerelésünket, anyagainkat igénybe veheti.

 5. A tűzoltásvezető a tűz által érintett területen bármilyen tevékenységet korlátozhat, megtilthat, elrendelheti személyek, vagy értékek eltávolítását, a terület kiürítését.

Költségek, kártérítés

A tűzoltással, műszaki mentéssel kapcsolatosan keletkezett költségeket meg kell térítenie annak, aki:

 1. aki az eseményt szándékosan okozta;

 2. aki tűzoltásra, műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adott.

A tűzoltáson és a műszaki mentésen kívül a tűzoltóság egyéb beavatkozást az érdekelt kérelmére és költségére végezhet.

Tűz után

A tűzesettel érintett személyek kötelesek változatlanul hagyni és megőrizni a tűzeset helyszínét a kötelező adatgyűjtés elvégzéséig, vagy a tűzvizsgálat helyszíni szemléjének befejezéséig.

Ettől eltérni csak közvetlen életveszély, az építmény helyrehozhatatlan károsodásának veszélye, vagy a tűzeset helyszínén jelen lévő tűzvizsgáló, vagy a tűzoltás vezetője engedélyével lehet.

A tűzoltóság – a rendőrség helyszínre érkezéséig – jogosult a tűzeset helyszínén:

 • a területet lezárni,
 • a veszélyeztetett területen lakókat, a lakóhelyük elhagyására kötelezni,
 • az ügyfelet, tanút a helyszínen tartózkodásra kötelezni,
 • a helyszínen tartózkodókat személyazonosságuk igazolására kötelezni.

És van még egy – jogszabály által előírt – kötelezettség, ami talán a legfontosabb:

Mindenki köteles gondoskodni arról, hogy a nevelésük, felügyeletük alatt személyek megismerjék a tűzmegelőzési szabályokat, és ne okozzanak tüzet!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + 5 =