Létezik egy tűzoltó eszköz, ami egészen varázslatos módon képes arra, hogy eloltson egy tüzet. A DARPA tűzoltó rendszer nem mással, mint akusztikai hullámokkal altatja el a lángokat.

No ne arra gondoljunk, hogy hatalmas égő épületekre rákiáltunk, és a lángok kialszanak. A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) egy olyan módszert dolgozott ki, ami kisebb lángokat csőben vezetett hanghullámok kibocsátásával képes eloltani.

Ez úgy lehetséges, hogy az akusztikai mezőben a levegő sebessége megnövekszik. A sebesség növekedésével a lángot elvékonyítja, majd leszakítja az égő felületről. Éghető anyag hiányában pedig a tűz önmagában nem képes az égésre.

A hanghullámok második hatása, hogy az akusztikus mező megnöveli az égő anyag párolgását, a láng kiszélesedik, hőmérséklete nagyobb felületen oszlik el, így csökken a hőmérséklete.

A DARPA 2008 óta végez kísérleteket, hogy a repülőgépek pilótafülkéjében, vagy a hajókon hogyan lehet a leghatékonyabban megfékezni a kisebb tüzeket. A kísérletek 2011-ben hoztak eredményt, amikor megalkották a hang-oltást.

A kutatás persze nem ért véget, mert a DARPA jelenleg azon dolgozik, hogy az akusztikus tűzoltó rendszer hogyan lehet a mindennapokban is hasznosítani.  Terveik szerint egy nap minden átlagos lakás rendelkezni fog egy ilyen – kézi – eszközzel, hogy a kisebb tüzeket egyetlen csepp víz nélkül olthassuk el.

Ha azt hisszük, hogy fülsüketítő zajra van szükség ahhoz, hogy egy tűz elaludjon, tévedünk. Hiába veszünk egy szuper hifi-berendezést otthonunkba, és állítjuk a legnagyobbra a hangerőt, így nem leszünk képesek tűzoltásra.

Az persze titok, hogy milyen hangtartományban működik az eszköz, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez az elmúlt 50 év legnagyobb találmánya a tűzoltástechnikában, hiszen az eddigi fejlesztések mind a már ismert tűzoltó anyagokra helyezték a hangsúlyt.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + tizenhárom =