Minden lakásba el lehet helyezni néhány olyan eszközt, ami tűz esetén megfelelő védelmet és biztonságot nyújthat. Tisztában vagyok vele, hogy az emberek nagy része bízik abban, hogy úgysem lesz az otthonában tűz, ezért inkább nem költi a pénzét ilyesmire.

Az a több száz család, akiknél megfordultam az évek során, mind azt hitték, hogy velük ez nem fordulhat elő. Tűz után persze mindannyian fogták a fejüket, és bosszankodtak, hogy miért nem szereztek be egy-két védőeszközt. Mert ezek nagyban csökkentették volna a kárukat, sérülésüket, esetleg halálukat. Nézzük, melyek ezek…

 Tűzoltó készülék

A legkézenfekvőbb, ha tartunk otthon ilyen készüléket. Mielőtt megvásároljuk, tudakozódjunk, hogy melyik, milyen tüzek oltására alkalmas.

Kapható porral oltó, vízzel oltó, és habbal és széndioxiddal oltó készülék.

Ezek közül én egy átlagos lakásba a 6 kg töltettömegű ABC porral oltó készüléket tartom a legpraktikusabbnak, mivel ezzel szilárd anyagok (fa, papír, stb.), folyékony, vagy hő hatására folyékonnyá váló anyagok (pl.: benzin, festék, zsír, stb.), és éghető gázok (pl.: PB, acetilén, stb.) is olthatók.

Tippek a biztonságos használatához:

  • Olvassuk el a használati utasítást, ismerjük meg a készülékkel.

  • Csak azt vásároljuk meg, amit könnyedén fel tudunk emelni.

  • Olyan készüléket vásároljunk, ami az igényeinknek megfelelő, hisz nem mindegy, hogy elektromos berendezést, vagy égő étolajat akarunk-e oltani, esetleg mindkettőt.

  • Ne helyezzük a készüléket fűtőtest közelébe, azonban tartsuk jól elérhető – gyerekek által meg nem közelíthető – helyen.

  • Rendszeresen végeztessük el a felülvizsgálatát.

Tűzoltó takarók

Ha valaki nem szeretné úgy eloltani a kisebb tüzeket, hogy közben porral, habbal, vízzel piszkítja, önti el a lakást, aki nem szeretne tűz után sokat takarítani, vagy épp nem kívánja a tűzoltó készülékeket folyton felülvizsgáltatni, választhatja ezt a nagyon hasznos eszközt is.

A takaró olcsóbb, mint a tűzoltó készülék, könnyű, dobozban, tasakban tárolható, a falra szerelhető. Tűz esetén egy mozdulattal kivehető, és az égő dolog egyszerűen letakarható vele.

A takaró tűzálló anyagból – nagy sűrűségű, üvegszálas szövetből – készül, azonban ez nem jelenti azt, hogy aki használja, az is tűzállóvá válik. A tűzoltó takaró hátránya ugyanis, hogy ahhoz, hogy a lángokat teljes felületen betakarhassuk vele, közel kell mennünk a tűzhöz, tehát a kezeinket megégethetjük. Éppen ezért valóban csak a kisebb tüzek eloltására használható.

Leginkább a kisebb konyhai tüzek eloltására alkalmas, azonban jó szolgálatot tehet akkor is, hogy meggyullad a ruhánk.

Pillanatok alatt eloltja a kisebb tüzeket, fa, papír, textil, műanyagok, oldószerek, olaj, viasz, gázpalack, elektromos berendezések tüzeit.

A takaró környezetbarát, nem tartalmaz azbesztet, nem bocsát ki káros gőzt, vagy gázt.

Füstjelző

Az elemes, vagy akkumulátoros füstjelzőt kifejezetten lakossági felhasználásra fejlesztették ki. Egyszerű a felszerelése, nem igényel szaktudást, falbontást, üzembe helyezést, és az ellenőrzéséhez sincs szükség szakemberre. Felhelyezése azonban életet menthet!

A készülék észleli a környezetében lévő füstöt, és hangos sípolással jelzi a veszélyt.

Minden olyan helyiségbe érdemes elhelyezni, ahol valamilyen tűzkockázatra számíthatunk, azaz a vizes helyiségek (WC, fürdő) kivételével mindenhová. Általában elegendő helyiségenként egyet a helyiség közepére, a mennyezetre felfúrni.

Gőz, por, dezodor, légfrissítő, cigarettafüst jelenléte esetén a készülék téves riasztást adhat.

Vásárlás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a készülék az MSZ-EN14604:2006 szabvány által előírtaknak megfelel-e. Az ennek való megfelelést – általában – a csomagoláson, vagy a magyar nyelvű leírásban szerepel.

Ne vegyünk készüléket megbízhatatlan helyen, vagy gyanúsan olcsón. Egy megbízható eszköz ára nagyságrendileg 5.000 – 10.000 Ft. között van.

A füstjelző nem jelzi a mérgező szén-monoxidot, vagy más robbanásveszélyes (vezetékes gáz, földgáz, metán, stb.) gázokat.

A készüléket a mennyezetre, falra fúrt lyukon át egy csavarral kell rögzíteni, majd a tűzjelzőnk már működőképes is.

Tűzoltó tömlő

Az eszköz univerzális csatlakozóval rendelkezik, hogy bármilyen csaphoz azonnal rögzíthessük, egy megerősített, speciális „kerti slag” képezi a tömlőt, amelynek végére fúvókát szereltek. Ez biztosítja a szórt vízsugarat, hogy az oltóanyag a lehető legnagyobb felületen érje a tüzet.

(Forrás: https://www.masters.com.au)

A speciálisan tűzoltó tömlőként árult eszközök jobban ellenállnak a terhelésnek, és a tűznek.

Ha nem találunk Magyarországon hasonló eszközt, magunk is „gyárthatunk”, készenlétben tarthatunk valami hasonlót. A lényeg, hogy legyen egy kerti tömlőnk (slagunk), egyik végén a vízcsaphoz való rögzítő elemmel, másik végén pedig egy szórt vízképet biztosító tömlőelemmel. Ha ez kéznél van, gyorsan be tudunk avatkozni tűz esetén.

Vigyázat!

Vízzel nem szabad feszültség alatt lévő elektromos berendezést, és éghető folyadékot (pl. égő étolajat, benzint, olajat, stb.) oltani.

Bonpet

Ez egy japán gyártmányú, folyadék alapú, környezetbarát tűzoltó eszköz, ami 90 0C fölött automatikusan oltja el a tüzet.

(Forrás: https://www.bonpet.hu/)

A védeni kíván térben (pl. konyha) egy ampullát szerelnek fel, ami, ha a tűz meghaladja a 90 0C-ot szétfeszül, és a benne lévő vegyszeres oldat a tűzre szóródik. Az oldal fedőréteget képez az égő anyag felületén, majd elpárolog.

A Bonpet másodpercek alatt képes eloltani a tüzet, úgy, hogy az a környezetre nézve semmiféle károsodást nem jelent.

Ha a tűz nem a védett térben keletkezett, az ampullát egyszerűen ki lehet emelni a tartójából, és a tűzbe lehet hajítani. Az eszköz hatékony oltási területe 15-20 m2.


2 hozzászólás

Bozsik Tibor · 2016-03-03 - 11:42

Érdekes volt a cikk, de az utolsó bejegyzés, a BONPET érdekelne. Hol és mennyiért lehet kapni.
A felhasználásnál írta a cikk írója, hogy konyhai tüzek oltására, de alkásokba is ajánlott lenne.
Véleményem szerint, mivel az utóbbi időben sok olyan esettel találkoztam, ahol a villanyóra szekrény égett, ilyen helyre betéve nagyon hasznos lenne. Ha elfogadható áron lehetne hozzájutni, azokon a helyeken is lehetne telepíteni amelyek kiesnek a látómezőnkből és csak akkor eszmélünk ha már nagyobb a baj.
Kérnék választ a kérdésemre.
Üdvözlettel:
Bozsik Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + négy =