Azt gondolhatnák, hogy a „vizes” helyiségek igazán nem tűzveszélyesek, azonban a lakásban keletkezett tűzesetek egy része bizony a fürdőszobában keletkezik. Nézzük, mi az, ami tüzet okozhat…

Elektromos energia

Általában nincs olyan helyiség a lakásunkban, ahol ne volna jelen az elektromos energia. Ez alól a fürdőszoba sem kivétel.

Konnektor: Általában akkor tud kigyulladni, ha a benne lévő elektromos kötés meglazult, vagy az elektromos vezeték sérült. A tűz megelőzése érdekében időszakonként vizsgáljuk meg, hogy nincs-e a falból kilazulva, megsérülve. Vigyázzunk arra, hogy a konnektorba – a fürdőszoba sajátosságai miatt – ne kerülhessen víz.

Mosógép, szárítógép: Bár már egyre több helyen divat mosókonyha kialakítása a lakásokban, azért azt gondolom, hogy a háztartások jelentős hányadában ezek a berendezések a fürdőszobában kerülnek elhelyezésre. A tüzet okozó probléma általában a mosógépek, szárítógépek kezelőpaneljén, vagy motorjánál, esetleg az elektromos vezetéken, vagy a dugvillánál jelentkezhet.

Ne használjuk a készüléket, ha sérült, toldott az elektromos vezetéke, vagy ha működés közben bármilyen rendellenességet, melegedést, furcsa hangokat hallunk.

A saját mosógépem használatával kapcsolatban két alapszabályt tartok be. Soha nem hagyom magára a működő mosógépet, tehát ha tudom, hogy a mosóprogram lejárta előtt el kell mennem itthonról, inkább be sem indítom. Használaton kívül pedig az első dolgom, hogy kihúzom a konnektorból, így – mivel nincs a mosógép feszültség alatt – nem fordulhat elő, hogy kigyulladjon.

Lámpa: A fürdőszobában lévő lámpák általában falba vannak kötve, nincsenek falon kívül lógó vezetékek, és a lámpák is kimondottan fürdőszobai használatra alkalmasak. Legalábbis ez volna az ideális, és biztonságos. Ilyen esetben a meglazult elektromos kötések okozhatnak problémát. Ne helyezzünk a lámpa közelébe éghető anyagokat, mivel a felforrósodott lámpa meggyújthatja azokat. Ha nincs más megoldás, figyeljünk arra, hogy a falon kívül vezetett elektromos vezeték ne legyen sérült, toldott, és ne érhesse víz. Ne használjunk a csatlakoztatáshoz hosszabbítót, elosztót.

Hajszárító, hajsütővas, hajvasaló: Normál körülmények között ezek az eszközök csak akkor vannak az elektromos hálózathoz csatlakoztatva, amikor használjuk őket, de előfordulhat, hogy használat után sem húzzuk ki őket a konnektorból. A bekapcsolva hagyott készülék azonban éghető anyagok közelében bizony tüzet tud okozni. Előfordult olyan tűzeset, amikor a bekapcsolva hagyott hajszárítót valaki a szennyes-tartó kosárba (!?) tette, ahol meggyulladtak a ruhák, de a bedugva hagyott hajsütővas, vagy hajvasaló készülék ugyanilyen veszélyt jelent. Ennek megelőzésére használat után mindig húzzuk ki a konnektorból, és mindig felügyelet alatt használjuk őket.

Elektromos bojler: A berendezés meghibásodása esetén tud tüzet okozni. Ez elsősorban a készülék kezelőszervénél, vagy valamelyik elektromos kötésnél jelentkezhet. Rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel, és ha rendellenesen működik, melegszik, akkor ne használjuk.

Soha ne próbáljunk elektromos berendezést vízzel oltani!! Az ABC tüzek oltására alkalmas porral oltó készülék a legalkalmasabb – és nem mellesleg a legbiztonságosabb – oltóeszköz.

Fűtőberendezések

Gázkonvektor, gázmelegítő: Általában a közelükbe helyezett éghető anyag, ami gyújtási veszélyt jelent, főként, ha a készülék nyílt égésterű, mivel ilyenkor – például bekapcsoláskor – a láng kicsaphat. A legbiztonságosabb, ha a ruhákat, törölközőket, vagy más éghető anyagot 50-60 cm távolságnál közelebb nem helyezünk el. Ne szárítsunk ruhát a készülékekre helyezve, és vigyázzunk, hogy ne borulhasson rá semmi. A készülékeket évente kétszer ellenőriztessük szakemberrel. Ha a készülék kéményhez csatlakozik, gondoskodjunk róla, hogy a fém kéménycső ne mozdulhasson el a helyéről.

Hősugárzó: A közelébe ne helyezzünk el éghető anyagokat, ne használjunk hibás, sérült, rendellenesen működő berendezést, és figyeljünk, hogy az elektromos részeit, csatlakozását ne érhesse víz. Mellőzzük a hosszabbító, elosztó használatát.

Gyertya

Talán mindenki szeret egy kicsit ellazulni egy fárasztó nap után. Erre nincs is talán jobb, mint egy forró fürdő gyertyafény mellett. Hogy ne okozzunk tüzet, a gyertyákat csak olyan helyre tegyük, ahol nem borulhatnak le, nincs a közelükben, vagy felettük éghető anyag. Ha nem hagyjuk a gyertyákat felügyelet nélkül, és ha a használat után eloltjuk, akkor nem válhat a wellness-program rémálommá.

Dohányzás

Ne dohányozzunk a fürdőszobában, de ha mégis megtesszük, figyeljünk oda, hogy a parázs ne hulljon az ott tárolt ruhákra, törölközőre. Ne helyezzünk hamutartót olyan helyre, ahol leborulhat, a cigarettát pedig a legjobb, ha vízbe mártva oltjuk el.

Ne ürítsük a frissen elnyomott cigarettát tartalmazó hamutartót a szemetesbe.

Gyufa, öngyújtó

Ne hagyjuk a fürdőszobában öngyújtót, gyufát, mivel a velünk élő kisgyermekek azt megtalálva, és kipróbálva tüzet okozhatnak. Tegyük a gyújtóeszközöket olyan helyre, ahol a nem találják meg, nem érik el, nem jutnak hozzá.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 12 =