Ha veszélyes anyagra gondolunk, legtöbbünknek ipari üzemek, gyárak jutnak eszünkbe, vagy épp a vörösiszap, ami elárasztotta Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet. Pedig veszélyes anyagok gyakran otthonainkban is megtalálhatók, a különbség talán csak a mennyiségben van.

Veszélyes anyagok

Melyek a veszélyes háztartási anyagok?

  • Elemek, akkumulátorok
  • Szépségápolási termékek
  • Háztartási tisztítószerek
  • Egészségügyi termékek, gyógyszerek
  • Mosószerek, öblítők
  • Festékek, hígítók, oldószerek
  • Gépjármű ápolószerek, folyadékok, adalékok
  • Grillezéshez használt folyadékok
  • Kertápoló vegyszerek, kártevőirtó szerek
  • Izzók, fénycsövek

A biztonságos otthon – használat és tárolás

A háztartásunkban használt veszélyes anyagok nagy része tűzveszélyes, táplálja az égést, továbbá egészségügyi, és környezeti veszélyt is jelentenek. Helyes használatuk, tárolásuk, ártalmatlanításuk nagyon fontos feladat.

Minél kevesebb, annál jobb

Csak annyit vásároljunk egy termékből, amennyire valóban szükségünk van, ne raktározzunk, feleslegesen nagy mennyiséget.

Használati utasítás

Kövessük a használati utasítás előírásait, ismerkedjünk meg a termék veszélyeivel, tárolási szabályaival, legyen az akár egészségügyi, környezeti, vagy tűzveszély. Például fontos lehet, hogy bizonyos termékekkel keverve nem jön-e létre mérgező gáz.

Tárolás eredeti csomagolásban

Ne csomagoljuk, öntsük át a terméket más csomagolásba, mert például üdítős üvegben tárolt sósavba bárki beleihat.

Éghető folyadékot lehetőleg ne tároljunk a lakótérben

Az éghető folyadékok – benzin, hígító, gázolaj, stb. – könnyen lángra kapnak, égve szétfolyva pedig akár a menekülést is megakadályozhatják, de mindenképpen felgyorsítják az égési folyamatokat.

Mivel ezek sokszor illékony anyagok, jól szellőző, hűvös helyen biztonságos a tárolásuk.

Ne tegyük ki a folyadékot nyílt lángnak, napsütésnek, vagy más hőforrásnak. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a tartályok nem szivárognak-e, tegyük olyan helyre őket, ahol nem borulhatnak fel.

Veszélyes anyagokat elzárva kell tartani

Ne engedjük, hogy a veszélyes anyagokhoz gyerekek, háziállatok hozzáférjenek.

Ártalmatlanítás, hulladékkezelés

Sajnos a veszélyes anyagok nagy része – a háztartási hulladékkal együtt – szeméttelepekre kerül, vagy a mosdó, WC lefolyójába folyik, ez azonban nagymértékben veszélyezteti környezetünket, a talajt, az ivóvizet.

Hulladék kezelése a használati utasítás szerint

Mindig olvassuk el, hogy az adott anyagot milyen módon lehet hulladékként kezelni. Ne öntsük az anyagot lefolyóba, vagy ne tegyük a háztartási hulladék közé, ha az tiltva van!

Kezeljük külön hulladékként a veszélyes anyagokat

Egyre többször szerveznek hazánkban is veszélyes hulladékgyűjtő akciókat, nagyobb üzletek sokszor begyűjtik az elemeket, a veszélyes anyagok gyűjtésére hulladékgyűjtő udvarok állnak rendelkezésre.

Itt a veszélyes anyagokat szakszerűen kezelik, elszállításig zárt helyen tárolják, és később szakszerűen ártalmatlanítják.

Használjunk kevesebb veszélyes anyagot környezetünkben

Minél kevesebb veszélyes anyagot használunk közvetlen lakókörnyezetünkben, annál egészségesebb életet élhetünk. Környezetbarát anyagok használatával csökken az allergia, az asztma, a bőrirritáció, illetve a maró, vagy savas anyagok okozta bőr, vagy szemkárosodás.

Takarítsunk környezetbarát módon

A veszélyes anyagokat tartalmazó tisztítószerek helyett környezetbarát, és olcsó szereket is használhatunk, amelyekkel legalább olyan jó hatásfokkal lehet takarítani, mint a drága, mérgező – sav, lúg, és foszfáttartalmú – anyagokkal. Az olívaolaj, az ecet, a mosószóda, a szódabikarbóna, a bórax, a citromlé, vagy a konyhasó mind-mind nagyon hatékony, és környezetbarát anyagok.

Mossunk veszélyes anyagok nélkül

A mosószerek sok-sok olyan kémiai összetevőt (kémiai fehérítő, vízlágyító anyag, felületaktív anyag, fertőtlenítőszerek, stb.) tartalmaznak, melyek károsak, és veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Helyettük használjunk inkább mosódiót, mosószódát, öblítésre pedig egyszerű ecetes vizet. Ne aggódjunk, nem marad ecet-szagú a ruhánk.

Újratölthető elemek

Az eldobható elemek helyett vásároljunk újratölthetőt, elemmel működő eszközök helyett akkumulátorral üzemelőt. A pénztárcánkon is azonnal észre fogjuk venni a különbséget.

Mellőzzük a rovarirtó szereket

Soha nem nyugtatott meg a rovarirtó spray-k lakásban történő össze-vissza fújkálása. Vannak gyerekeim, háziállataim, így folyton attól rettegtem, hogy valamilyen bajuk lesz tőle. Az egészségbarát, és környezetbarát megoldás a szúnyogháló, a ragacsos légypapír, vagy egyszerűen a légycsapó. A levendula illatát nem bírják a molyok, a citrom, illetve szegfűszeg illatát a szúnyogok. Párologtatóba csepegtetve hatékony, és egészséges rovarűzők.

Egészséges festékek

Oldószeres festékek helyett sokkal egészségesebbek – és nem mellesleg jobb szagúak – a vizes bázisú festékek. Egyre több helyen lehet vásárolni egészséges, és környezetbarát festékeket, mert ugyebár mi értelme a szépen, frissen festett falaknak, ha közben mérgezőek?


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 4 =