A karácsonyi ünnepekhez többféle növény is kapcsolódik, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek közül több is van, ami komoly veszélyt jelent a gyerekek, vagy a háziállatok számára.

FAGYÖNGY

“Fagyöngy alatt szabad a csók” – tartja a mondás.

Ez a fás szárú, félparazita életmódú örökzöld növény  a magas vérnyomás, érelmeszesedés, krónikus anyagcsere-rendellenesség, hasnyálmirigy, ideg-, és keringési rendszer gyógyszere. A szárát és leveleit lehet felhasználni, mint ahogy a gyógyszeripar előszeretettel alkalmazza is. Otthoni alkalmazása azonban orvosi ellenőrzés nélkül nem ajánlott.

A növény bogyói azonban rendkívül mérgezőek. Méhösszehúzó hatása vetélést okozhat, különösen veszélyes a szívbetegek, gyermekek és háziállatok számára. Bőrkiütést, gyomorbántalmakat, akár halált is okozhat.

MIKULÁSVIRÁG

A Mexikóból származó növényből legtöbben a piros színűt ismerik, de már több helyen megjelent a rózsaszínű, fehér, vagy krémszínű változata is.

A kutyatejfélék családjába tartozik, kb 30-40 cm magasságúra nő. Szereti a sok napfényt, ahhoz, hogy szép, színes felső leveleket növesszen, napi 10-12 órányi fényre van szüksége. Később, mikor már kifejlődtek a színes fellevelek, a napfényigény nem ilyen jelentős. A növény nem szereti a nagy hideget, és a nagy meleget sem, 17-22 0C-on érzi jól magát.

A gyerekek és a háziállatok is könnyen felfigyelnek a színes levelekre, azonban a növény tejnedve bőrirritációt, a szervezetbe, gyomorba kerülve hányást okoz.

Tejnedvvel érintkezve bő vízzel le kell mosni az érintett bőrfelületet, ha a szervezetbe került, bő folyadékfogyasztással győzhető le a mérgezés.

AMARILLIS

A hatalmas, tölcsér alakú virágú hölgyliliom egyenletes szobahőmérsékleten hosszú ideig pompázik. Dél- és Közép-Amerikából származik, innen ered fagyérzékenysége, ezért ha nyáron kertben tartjuk, ősszel be kell vinni fagymentes helyre. Virágzáskor a világos, nem túl meleg helyet kedveli.

A hagymája, a szára, a levele és a virága is mérgező. A növény bármely részéből származó nedvek a szervezetbe kerülve gyomor-, és bélgyulladásra hasonlító tüneteket okoznak, amit általában hányás és hasmenés kísér. Súlyos esetben izom-, és légzésbénulást okoz.

Tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

FENYŐ

A karácsonykor feldíszített fenyőfa nemcsak akkor rejt magában veszélyt, ha felborulva sebesülést okoz, a rajta lévő üvegdíszek eltörnek, vagy valamilyen oknál fogva lángra kap, hanem akkor is, ha a tűleveleket a gyerekek, háziállatok megrágcsálják.

Különösen a háziállatokra veszélyes, a tűlevelek olajtartalma irritálja a száj és a torok nyálkahártyáját, illetve a gyomrot és a beleket.

KARÁCSONYI KAKTUSZ

Bár nem mérgező, de nem hagyhattam ki a felsorolásból a brazil őserdőből származó csodálatos karácsonyi kaktuszt. Nevét onnan kapta, hogy épp karácsonykor virágzik.

A növény nem szereti a túl száraz levegőt, a túl kevés, vagy a túl sok öntözést, a nagy hőingadozást, a meleget, vagy a túl hideget, a tűző napot és a helyváltoztatást. Igazán a 20 0C körüli, párás, fényes helyeket kedveli, így ablakban, fűtőtesttől távol ideális helye lehet.

Nincsenek tövisei, így gyerek és háziállat mellett is bátran tartható.

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − tizennyolc =