Vigyázat a fényfüzérekkel!

Kiemelten vizsgálja a fényfüzéreket a korábbi évek kedvezőtlen tapasztalatai alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) – hangsúlyozta Fülöp Zsuzsanna szóvivő szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

Az idén még tart a hagyományos karácsonyi fogyasztóvédelmi ellenőrzés.

Az eddigi tapasztalatok alapján a laboratóriumi vizsgálatba bevont harminc típusú fényfüzérből mindössze kettő felelt meg a biztonsági előírásoknak, a képet árnyalja, hogy a fogyasztóvédők eleve a gyanús termékeket választják ki az ellenőrzésre.

A szóvivő elmondta: a fényfüzérek laboratóriumi vizsgálata során jellemző hiba volt, hogy a vezetékeket nem megfelelően rögzítették, és a keresztmetszetük kisebb volt az előírtnál, illetve a csatlakozó dugó mérete kisebb volt a szabványnál. Több esetben az áramütés elleni védelmet, a hővel, tűzzel szembeni ellenállást nem találták megfelelőnek a fogyasztóvédők.

A sajtótájékoztatón Fülöp Zsuzsanna arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy a hatóság megjelentette fogyasztóvédelmi kalauz kiadványát a karácsonyi vásárláshoz kapcsolódóan, amelyet a honlapjukon közzétettek, illetve a fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálatokon, nagyobb áruházakban nyomtatásban is terjesztik.

A szóvivő kiemelte: a hatóság működteti a veszélyes termékekre vonatkozó adatbázist, amelyből a vállalkozások a termékbeszerzés előtt, illetve a fogyasztók a vásárlást megelőzően tájékozódhatnak, továbbá azt javasolják, hogy a karácsonyi fényfüzért szaküzletben vegyék meg.

Fülöp Zsuzsanna beszámolt arról is, hogy a hatóság felmérte a bölcsődei játékok biztonságát. A fővárosban és öt megyében végzett felmérés pozitív tapasztalatot hozott, a feltárt hiányosságok nem jelentenek kirívó szabálytalanságot.

A bölcsődei játékokkal kapcsolatos hiányosságok közé sorolta a szóvivő, hogy a húzó zsinór hossza a megengedettnél hosszabb volt, az építőjátékok kisebb alkatrészeket is tartalmaztak, a 20-30 éve használt faépítőjátékok koptak, szálkásodtak, az összecsukható babakocsi játékok ujjbecsípődést okozhattak.

A sajtótájékoztatón Fülöp Zsuzsanna kitért arra, hogy a vámhatóság jelzése alapján a nyáron 1.000, legutóbb pedig 1.500 veszélyes terméknek minősülő játékpisztoly forgalmazását tiltották meg.

A nemrégiben befejeződött galvánelem vizsgálatával kapcsolatban az NFH szóvivője elmondta: több rúdelem esetén a jogszabályi tiltás ellenére a gyártás során a megengedettnél több higanyt használtak fel.

(MTI)

5 hozzászólás: “Vigyázat a fényfüzérekkel!

 1. Busz szerint:

  Ha az alábbi cikkeket elolvassátok akkor rögtön venni fogtok egy tűzoltókészüléket, pláne hogy kitudja melyikőtök szomszédja vagyok:
  mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2012/12/karacsonyi-fenyfuzer-defekt.html

  mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2012/12/adventi-koszoru-tuz.html

  mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2011/12/oskaracsonyfafuzer.html

  mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2011/12/karacsonyi-meglepetesek.html

  Hiánypótló postok, érdemes megnézegetni így karácsony előtt…. :-) :-) DDDD

 2. Sáfrány Péter szerint:

  A kínai üzletek – akárcsak a német élelmiszeráruházak – veszélyesek a magyar emberek egészségére, biztonságára. Egy az egyben. Korábban az életveszélyes Trabantban haltunk,meg, a szovjet televíziók okozta tüzekben égett le a lakásunk, a felszabadítók gyújtották föl a természetvédelmi területeinket.Csak kussoltattak bennünket az elvtársak, akár úgy is, hogy titoktartási nyilatkozatot írattak alá a szemtanúkkal.

  • Csepregi Csilla szerint:

   Mivel valóban szinte mindent Kínában gyártanak, így valóban beszélhetünk kínai veszedelemről.
   Engem csak az aggaszt, hogy mi van, ha ezek a silány termékek – a nagy számok törvénye alapján – bekerülnek olyan helyre, ahol eddig úgy érezhettük, biztonsággal vásárolhatunk.
   Mert mire megyek azzal, ha a nagyobb helyek rendelkeznek vevőszolgálattal, de azzal kell mennem hozzájuk, hogy a termékük miatt leégett a lakásom….

   • Sáfrány Péter szerint:

    Az angolok,mint korábbi gyarmatosítók, a háztartási szemetüket Kínába viszik, ott azután a sok műanyagból elkészítik a gagyit, és elterítik a világban. A szemétértékesítésből feltehetően politikusok is részesednek.
    Veszélyeztetik az emberek létét a gyarmatokon, nálunk is.Azt a rizsát nyomják, hogy erre futja nekünk.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × 5 =

+ <