A tűzesetek megelőzése érdekében a gyertyagyújtás veszélyeire figyelmeztet mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Fotó: Pinterest

Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője felhívja a figyelmet arra, hogy a gyertyák és mécsesek a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhatnak. A statisztikák azt mutatják, hogy az ünnepek idején megnő a tűzesetek száma.

A balesetek leggyakoribb oka, hogy az égő mécseseket, vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire is.

Az OKF azt kéri a lakosságtól, hogy csak nem éghető alátétre helyezett gyertyát gyújtsanak meg, a meggyújtott gyertyákat pedig stabil helyre tegyék, ahol nem tudnak eldőlni, és nincs a közelükben gyúlékony anyag.

A közlemény óvatosságra inti a halloweent jelmezbe bújva ünneplőket is, hiszen a legtöbb jelmez gyúlékony anyagból készül, és a töklámpások is könnyen okozhatnak tüzet.

A temetőkben megemlékezőknek is óvatosnak kell lenniük, mert nemcsak az avar, hanem az elszáradt, illetve a művirágok is könnyen lángra kaphatnak.

(MTI)

[useful_banner_manager banners=11 count=1]

 


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − hat =