Nagy kánikulában talán eszünkbe jut, hogy nemcsak mi, hanem a növények is szomjaznak. A szomjas növények pedig kiszáradnak, és nagyon könnyen lángra kaphatnak.

Erdő, mező

Az erdőtűz füstjével az embert mérgezi, az utak mentén égő növényzet az autósokat veszélyezteti, a rovarok, madarak, vadállatok elpusztulnak, a mohák, gombák, növények kihalnak.

Az erdő a legnagyobb szén-monoxid felhasználó és oxigéntermelő közeg, és sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint azt gondolnánk.

A fa sok embernek ad munkát, hiszen a legősibb építőanyag, legyen az házépítés, vagy akár bútorkészítés. Tüzelőanyagként is fontos szerepe van, de a papírgyártásnak is alapanyaga. Az erdő elpusztulása, leégése tehát nemcsak az adott helyszínen jelent problémát, hanem közvetve sok-sok ember életét befolyásolja negatívan.

Az Európai Unió erdeiben évente 50-70 ezer tűz pusztít, ami 300 – 500 hektárnyi növényzetet érint.

Gondoljunk csak bele, hogy 300 000 – 500 000 (!!) db focipályányi terület pusztul el évente csak az EU területén!

Magyarország területének közel 20 %-át borítják erdők. Bizonyos kutatások szerint a légkörbe kerülő – káros – szén-dioxid mennyiségének 20 %-át az erdőtüzek „termelik”.

Az erdőtüzek 80-90 %-át gondatlan, vagy szándékos emberi viselkedés okozza, ennek a felét például a gaz, tarló, vagy avarégetés, amit többek között azért teszünk, hogy a mezőgazdasági hulladékokat (lehullott falevél, levágott fű, stb.) eltüntessük. Több száz tüzet okoz például, hogy az autósok gondatlanul dobálják ki az ablakon az égő cigarettát.

Hogyan védhetjük az erdőt?

  1. Felügyelet nélkül ne égessünk avart, tarlót, mezőgazdasági hulladékot, mivel a szél könnyen felkaphat egy égő darabkát, és a tűz átterjedhet a közeli erdőkre, mezőkre.

  2. Ne dobjunk el égő cigarettát, és főleg NE DOBJUNK KI AUTÓNK ABLAKÁN égő cigarettát!!

  3. Csak kijelölt tűzrakó helyen gyújtsunk tábortüzet, azt is csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom!

  4. Készüljünk fel, hogy bármikor el tudjuk oltani a tábortüzet. Például készítsünk egy nagy üveg vizet a tűz közelébe.

  5. A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, ha végeztünk, vízzel, alaposan oltsuk el!

  6. Ne gyújtsunk tüzet, ha szeles az idő!

  7. Ha erdőtüzet észlelünk, azonnal értesítsük a tűzoltóságot a 105, vagy 112 telefonszámon!

  8. Tűzgyújtási tilalom esetén ne gyújtsunk tüzet!

  9. Ne öntsünk forró hamut szabadba, ahol felkaphatja a szél. Ez persze nemcsak az erdőkre jelent veszélyt, hanem a környező házakra is.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + 11 =