Már második éve visszatérő probléma, hogy az ország különböző helyein felbukkannak olyan vállalkozók, akik – főként – idős emberek becsapásával próbálnak üzleti előnyhöz jutni.

A vállalkozók a lakásokba becsöngetve – a gázszolgáltatóra, vagy a katasztrófavédelemre hivatkozva – arról tájékoztatják a lakókat, hogy kötelező a lakásokba szén-monoxid érzékelő elhelyezése, majd a bolti ár két-, akár háromszorosáért próbálnak nekik szén-monoxid érzékelőt eladni. A vállalkozók sok esetben 10 – 15.000 Ft előleget is elkérnek.

A valóság azonban az, hogy nem kötelező szén-monoxid érzékelő elhelyezése a lakásokban.

A 2012. évi XC. törvény 9. § szerint a következő – nyílt égésterű tüzelőberendezést használó – létesítményekben kell szén-monoxid érzékelőt elhelyezni:

  • a bölcsődei, óvodai vagy iskolai ellátás nyújtására szolgáló,
  • a vendégéjszaka eltöltésére használt,
  • a személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátást nyújtó bentlakásos intézmény céljára szolgáló,
  • a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra szolgáló,
  • a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó létesítményekben, illetve az
  • új építésű épületekben.

Tehát a törvény szerint közösségi épületekben, illetőleg újonnan létesülő épületekben kell kötelező módon szén-monoxid érzékelőt elhelyezni, azaz meglévő lakóépületek esetében nem beszélhetünk ilyen kötelezettségről.

Ettől függetlenül a szén-monoxid-érzékelők használata az öngondoskodás keretein belül megfontolandó, sőt javasolt! Fontos azonban, hogy csak megbízható helyen, megbízható típusú szén-monoxid érzékelőt vásároljunk, és természetesen mindezt reális áron.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) a kéményseprő-ipari érdekképviseleti szerveivel közösen azon a szakmai állásponton van, amely szerint elsősorban a szén-monoxid mérgező mennyiségben (koncentrációban) történő felhalmozódását kell kiküszöbölni, ezek után biztosít reális kiegészítő védelmet a szén-monoxid-érzékelők használata.

Az OTB az alábbiakat tanácsolja a tüzelő-fűtő berendezéseket üzemeltetőknek:

  1. Gondoskodj róla, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék!
  2. Gondoskodj a tüzelőberendezések időszakos felülvizsgálatáról!
  3. Gondoskodj a megfelelő levegő utánpótlásról!
  4. Használj megfelelő szén-monoxid-érzékelőt! Válassz megbízható típust, és tartsd be a gyártó előírásait (felszerelés, környezet, élettartam)!

Mindezek alapján kérem, senki se dőljön be a hozzá becsöngető vállalkozóknak.

Meglévő lakásokban NEM KÖTELEZŐ szén-monoxid érzékelő felszerelése, üzemeltetése, azonban AJÁNLOTT!

[useful_banner_manager banners=11 count=1]


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 2 =