A háziállatok családtagok. Ezt azóta tudom, mióta a gyerekeim rábeszéltek arra, hogy osszuk meg az otthonunkat néhány háziállattal. Rettegve féltem őket, mert azt szeretném, ha a lehető leghosszabb ideig élvezhessük a társaságukat. Íme néhány tűzvédelmi jótanács azoknak, akiknek szintén fontosak a családtagok.

A lakástüzekkel kapcsolatban gyakran azt gondoljuk, hogy ha a házban van valamilyen háziállat, az időben észleli a baj, és ugatással, nyávogással, egyéb zajjal riasztja a családot. Sajnos ez nagyon ritkán van így. A tűzben általában áldozatokká válnak.

Mindenki, aki szereti a kis kedvencét, tegyen azért, hogy megakadályozza a kisállat tűzokozását, vagy megvédhesse, ha tűz van.

Először is egy remek ötlet…

Külföldi honlapon láttam egy matricát, ami az ajtóra, vagy ablakra ragasztva figyelmezteti a kiérkező tűzoltókat arra, hogy az adott lakásban milyen, és hány háziállat lakik. Hasonlót lehet rajzolni, vagy számítógéppel szerkeszteni, kinyomtatni, ablakba, ajtóra ragasztani. Hazánkban még nem elterjedt, de talán egyszer.

Nézzünk körül otthon!

Sétáljunk körbe a lakásban, és keressük meg azokat a helyeket, ahol a háziállat tüzet okozhat. Ez lehet egy kilazult konnektor, amit az állat megpiszkálhat, egy hely, ahol az állat elektromos vezetéket rágcsálhat, vagy egy tűzhely kapcsolója, amit elérhet. Előfordulhat, hogy a “rosszalkodásnak” vannak már szemmel látható nyomai is.

Zárjuk a fiatal állatokat!

Amikor a kutyuskáink hozzánk kerültek, a legtöbb kárt fiatal korukban okozták. Letépték a tapétát, megrágták a kanapét. Ha nem vagyunk otthon, különösen fontos, hogy zárt helyen legyen a kis kölyök, mert akár egy bekapcsolva hagyott lámpát boríthat a szőnyegre, vagy más huncutsággal okozhat tüzet.

Tartsuk távol őket a nyílt lángtól!

A kisállatok a gyermekek kíváncsiságával rendelkeznek, éppen ezért mindent meg akarnak vizsgálni, legyen az a sütő, a gyertya, vagy a kandalló. Ne hagyjuk az állatot felügyelet nélkül, és oltsuk el a tüzet, ha elmegyünk otthonról.

Figyeljünk akkor is, ha otthon vagyunk, mert a kis csóváló farkacskák képesek felborítani, ledönteni egy égő gyertyát, vagy a szőrösebb, ducibb farkincák akár meg is gyulladhatnak.

Menekülési terv

Tartsuk a nyakörvet, pórázt a bejárat közelében, hogy ha menekülésre kerülne sor, akár magunk, akár a tűzoltók úgy tudják őket menteni, hogy közben a kisállat nem kóborolhat el.

Ki felelős az állat menekítéséért

Hiába van a családnak menekülési terve, sajnos nem lehetünk benne biztosak, hogy az állattal is meg tudjuk értetni, mi is történik ilyenkor. Beszéljük meg, hogy ki az a családból, aki felelős az állatok mentéséért. Több állatnál persze több személyre is szükség lehet. A módszer nem lényeges, csak az, hogy ha el kell hagyni a lakást, akkor a kis kedvencekről se feledkezzünk meg.

Ismerjük meg az állat búvóhelyét

Ha tűz van, és mindenki ijedten szaladgál, a háziállatunk nagy valószínűséggel el fog bújni. Ezt pedig egy olyan rejtekhelyen fogja megtenni, ahová más esetekben is szívesen bújik, ahol biztonságban érzi magát. Ismerjük meg, hogy hol vannak az állatainknak ilyen helyei, hogy ha szükséges, itt megtaláljuk őket.

Az állat azonosítója

A jelenlegi szabályok szerint minden kutyát azonosító chippel kell ellátni, azonban a többi állat nem biztos, hogy rendelkezik ilyennel. Valamilyen módon meg kell oldani, hogy az elkóborolt macska is hazakerülhessen. Sok macskát láttam már nyakörvvel, ezen el lehet helyezni azonosító bilétát.

Elsősegély csomag állatoknak

Nagyon hasznos lehet egy ilyen csomag összeállítása, készenlétben tartása tűz esetén. Mi legyen benne?

 • állateledel
 • az állat által használt gyógyszerek
 • az állatorvos és/vagy a legközelebbi állatkórház telefonszáma
 • beteg állat esetén az orvosi papírok
 • egy fénykép a kisállatról, ami jó szolgálatot tesz, ha tűz után az állatot nem találjuk
 • törölköző, vagy takaró
 • kötszerek, fertőtlenítő szerek

Biztonsági doboz

Sokan használnak, és helyeznek el a bejárat közelében egy tűzálló dobozt, amiben a legfontosabb iratok, tárgyak menthetők tűz esetén. Ebben a dobozban érdemes tartani az állat orvosi papírjait.

Szén-monoxid mérgezés

A háziállatok – az emberekhez hasonlóan – képesek szén-monoxid mérgezést, füstmérgezést kapni. Ha a kisállat a következő tüneteket produkálja, gyanakodjunk CO mérgezésre, és azonnal forduljunk állatorvoshoz:

 • hányinger
 • hányás
 • köhögés
 • zavart járás
 • járásképtelenség

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =